Vélemény és vita

Győzelmi gyászjelentés

A múlt hét második felében tette közzé az Európai Bizottság a tagállamok igazságszolgáltatásának eredménytábláját.

Ennek kapcsán az Országos Bírósági Hivatal honlapján lelkendező győzelmi jelentés jelent meg „A magyar igazságszolgáltatás Európa élvonalában címmel”. Kiemelik benne, hogy a közigazgatási és munkaügyi bíróságokon az ügyhátralék tekintetében a mienk a második legjobb mutató, az elsőfokú és gazdasági perek intézésében pedig hatodik helyezettek vagyunk. Az ügytípusok összességét nézve a magyaroknál a negyedik legkisebb az ügyhátralék.

A győzelmi jelentés itt nagyjából véget is ér. Olyan apróságokra, mint a lakosság, illetve az üzleti szféra megítélése a bíróságok függetlenségének kérdésében, nem terjed ki a beszámoló. Maga az országos hírügynökség is a fent jelzett, Európa csúcsait ostromló hangvétellel számolt be az eredményekről, amely hazai adatszolgáltatás és nemzetközi felmérések alapján készült, kétévi rendszerességgel.

Ami például a magyar lakosság bizalmi indexét illeti, ez 2014-ben ötvennyolc százalékos elégedettséget tükrözött, a mostani felmérés már csak negyvennyolcat. Tízszázalékos zuhanás két év alatt. Bár ez inkább már mélyrepülés. Igaz, bánjunk csínján a jelzőkkel, mert ha túl sokat elemezzük az Európai Bizottság jelentését, hamar kimeríthetjük a szinonimaszótár kínálta lehetőségeket. A Magyarországon megtelepedett, illetve itt őshonos üzleti világ szemében ugyanis a magyar igazságszolgáltatás bizalmi indexe már csupán harminckét százalékos – bár ezt az adatot sem tették ki a kirakatba a bíróságok és a hivatal vezetői, akik újabban országjáró roodshow-kon hirdetik hetente azt a hatalmas fejlődést, amelyen az igazságszolgáltatásunk keresztülment.

Ha az Európai Unió schengeni határain is túlmerészkedik a hazai igazságszolgáltatás, félő, úgy járunk mint labdarúgócsapataink a nemzetközi kupákban. Mire a legtöbb ország klubjainak játékosai visszatérnek a nyári szabadságukról, addigra a mi együtteseink már be is fejezik a „megmérettetést”, augusztusra egy sem marad állva közülük. Nos, az igazságszolgáltatás világporondján történetesen hetvenkilencedikek vagyunk a százötven induló között – erről mondják, hogy Európa élvonala.

És az összehasonlítás olyan apróságokra már nem is terjed ki, hogy a kevesebb, mint kétharmad ma­gyar­- országnyi népességű Dániában harmadannyi bíró van, mint idehaza, mégis háromszor rövidebb ideig tart egy polgári per, mint nálunk.

Az adatokban persze nincs semmi meglepő. A múlt hétvégén például kiderült, hogy egy devizahiteles perben a Kúria az ügyfélnek adott igazat egy bankkal szemben. A Magyar Bankszövetség az eset után lényegében igazoló jelentést kért a legfőbb bírói testület polgári kollégiumának vezetőjétől, aki a „panaszos” kérésére levetette az ítéletet a hivatal honlapjáról, s válaszlevelében megnyugtatta a bankszövetséget, gondoskodik arról, hogy a jövőben hasonló eset meg ne ismétlődhessen.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom