Dippold Pál

Vélemény és vita

Guevara szégyellné

Műhelytanácskozást tartottak kedden az Európai Parlament brüsszeli székházában az úgynevezett illiberális demokráciákról a Magyarországi Európa Társaság szervezésében

Arról volt szó, mit tehet az Európai Unió, ha egy tagállam – ez természetesen Magyarország – rendszeresen és módszeresen megsérti a liberális demokrácia európai értékeit és szabályait. Mondták, a jogállamiság és az alapvető jogok rendszere „strukturális veszélyben” van Magyarországon. Rui Tavares volt EP-képviselő is ott volt, az a derék ember, aki annak idején alaposan nekirontott Magyarországnak. Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért magyar állampolgárságú EP-képviselője kifejtette, hogy a korrupció az illiberális állam lényege. Ennek alapja az, hogy az illiberális állam magasabb rendű nemzeti célokat tűz ki, ám ezek elérésére alkalmatlannak tartja a kaotikus liberális környezetet.

Magyarországon – jelentette fel hazáját a képviselő – a jelentős arányú EU-támogatásokat „az új oligarchia fejlesztésére” fordítják.

A tegnapelőtti hírt a tegnapi Népszabadságban Tavares-interjú követte. Ebben a Brüsszelben készített beszélgetésben Halmai Katalin újságíró hölgy továbbtolja a viszálykeltés trágyás talicskáját. Bátran kérdezi Magyarország ellenségét, Rui Tavarest: „Elkeseredik, amikor látja, hogy semmi sem valósult meg a jelentése ajánlásaiból?” A portugál nagyvonalú: „Az EU nem fogja megbuktatni Orbán Viktort, és nem ültet majd mást a helyére. Ez nem is történhet meg. Az a dolga, hogy tartsa magát az ígéretéhez, amit a magyaroknak tett a kilencvenes években: soha többé nem fogja megengedni, hogy a jogállam, az alapvető jogok és a demokrácia veszélybe kerüljenek!” Halmai hölgy azonban nyugtalan: „A magyar választók azonban tavaly ismét kétharmados parlamenti többséget szavaztak meg a Fidesznek.” Tavares derűlátó: „Sok demokratikus állam van Európában, nem engedik az orbáni diktatúra kiterjesztését.”

Csupa mai Che Guevara. Exportálják a forradalmat. Ami Che idején kommunista forradalom volt, az ma liberális forradalom akar lenni. Arra a pökhendi, magabiztos pimaszságra, amely a mai szélsőliberálisokat jellemzi, nem volt korábban példa. Mint ahogy a hazaárulás sem lehetett jól fizetett foglalkozás annak idején. Mert mi másnak mondhatnánk a Magyarországi Európa Társaság brüsszeli tanácskozását? Jávor Benedek alamuszi vádaskodását szülőhazájával szemben, vagy a Népszabadság hírkufárkodását?

Magyarországon, ahol veszélyben vannak a demokratikus értékek – állítják –, ahol már nem is settenkedik, hanem egyenesen dübörög a diktatúra, ahol eltiporják a sajtószabadságot, a halálbüntetésről mernek beszélni, sőt, az Európát fenyegető menekültáradatról folytatnak több millió ember bevonásával nemzeti tanácskozást, szóval ebben a kibírhatatlan közegben derék hazaárulóink ott, annyiszor és úgy mocskolhatják az országot, ahogy kedvük tartja.

Korunk férfi és női illetőségű Che Guevarái gyáva férgecskék, nevetséges szalonforradalmárok. Cinikus, haszonleső és pénzéhes senkik. Argentin–kubai elődjük legalább volt valaki, de hazaáruló semmiképp. Le is lőtték.