Lovas István

Vélemény és vita

Goodfriend lenne a jó barát?

Ha az amerikai kormány megszólal, a demokratikus Magyarországot durván bírálja, és politikai foglyokat kivégző diktatúrákkal mossa össze

1. tétel
A legváratlanabb helyről acélozták meg lelkünket december 4-én.
Hawaiiból, ahol a Hawaii Egyetem fő campusán (Hilo) a gyönyörű szigetcsoport függetlenségi mozgalmának tagjai „visszavicsorítottak az oroszlánnak”, mint mondták. Úgy, hogy eltávolították az amerikai csillagos-sávost az egyetem főbejáratánál lévő zászlórúdról. S maradt a hawaii zászló, az egykor önálló Hawaii lobogója.

Hatalmas perpatvar lett belőle, ugyanis az Egyesült Államokban ez bűncselekmény. Ott a zászlók középületen és köztereken tartását, a felvonás módját és minden egyebet részletes zászlótörvény (US Flag Code) írja elő olyan szigorral, hogy ha azt nálunk bevezetnék, a balliberális média a „jobboldali konzervatív” Frankfurter Allgemeine Zeitungon át (mínusz Ulfkotte) egészen a „neofasiszta diktátorok!” üvöltéssel ránk rontó John McCain szenátorig rosszhírünk újabb bűzlő bizonyítékára mutatna rá.

Ez a törvény szerint az Egyesült Államokban egyetlen nemzet vagy nép zászlaja sem loboghat magasabban, vagy akár azonos magasságban, mint az amerikai zászló. Kivétel az ENSZ lobogója, de az is csak a New York-i ENSZ-palota előtt.

Az erősödő hawaii függetlenségi mozgalom nem felejti, hogy az Egyesült Államok 1898-ban az önálló Hawaiit egyszerűen ellopta népétől és bekebelezte. Egyre több hawaii mond le ma amerikai állampolgárságáról, és csak hawaii állampolgárnak tekinti magát, amiről van dokumentuma.

A hilói campus aktivistái a csillagos-sávos zászló eltávolítása utáni vitában idéztek a Nemzetek törvényének tizennyolcadik cikkelyéből. Ez így hangzik: „Mivel minden ember természeténél fogva egyenlő, és tökéletes egyenlőség van jogaik és kötelezettségeik terén, ahogyan az szintén a természetből következik, a nemzetek emberekből állnak, és őket megannyi szabad személynek tekintjük, akik a természet állapotában élnek együtt, a természet révén egyenlők, és a természettől ugyanazokat a kötelezettségeket és jogokat öröklik. Az erő vagy gyengeség e tekintetben semmilyen különbséget nem okozhat. A törpe éppen olyan ember, mint az óriás; egy kis köztársaság nem kevésbé szuverén, mint a leghatalmasabb királyság.”
Ugye, világos? A még csak nem is független Hawaii élvezzen ugyanolyan jogokat, mint a szuperhatalom Egyesült Államok!

A hawaii diákok Emmerich de Vattel svájci filozófus és jogtudós 1758-ban kiadott Nemzetek törvénye című munkájából idéztek. A kötet hatása óriás volt. George Washington, az Egyesült Államok első elnöke annyira beleszeretett, hogy kétszázhuszonegy éve késlekedik azt visszavinni a philadelphiai könyvtárnak.
Szerencsénkre azonban maradt belőle több példány. Például a hilói diákoknak. Hogy ennek a tizennyolcadik cikkelynek révén nálunk is a bátrakat igazolják és a passzívak lelkét acélosabbá tegyék.
 
2. tétel
„Most végre pozitív irányban változik a történelem” – mondta a szuverén Magyarország demokratikusan megválasztott miniszterelnöke december 17-én Kína és tizenhat közép- és kelet-európai ország Belgrádban tartott kétnapos találkozóján.

Hogy miért változik pozitív irányban? Mert Magyarország, Szerbia, Macedónia és Kína aláírta a Belgrád–Budapest közötti expressz vasútvonal kiépítéséről szóló megállapodást. „Magyarország fekvése eddig leginkább azt hozta magával, hogy mindenfajta hadseregek mentek keresztül az országon. Úgy érezzük, hogy most végre pozitív irányban változik a történelem, mert áruk fognak keresztülmenni és vasútvonal fog keresztülmenni Magyarországon” – mondta Orbán.

Li Ko-csiang kínai kormányfő a találkozón nem csak arról beszélt, hogy Magyarország földrajzi adottságai a vasútvonal megépítésével domborodnak majd ki még jobban, de azt is, hogy ez kulcsfontosságú részét képezi majd a Kínát az európai kontinenssel összekötő szárazföldi-tengeri szállítási folyosónak.
Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök pedig azt emelte ki, hogy a két főváros között a jelenleg nyolcórás menetidő 2017-re, vagyis a vonal elkészültével két és fél órára csökken.
Eddig sem a kínai miniszterelnök, sem Kína elnöke, sem a kínai kormány egyetlen tagja, soha, semmilyen módon vagy formában sem a magyar kormányt, sem a magyar népet nem bírálta. Csak méltatott és dicsért.

3. tétel
Ugyancsak a magyar miniszterelnök jelentette ki december 16-án, közvetlenül a belgrádi találkozó megkezdése előtt, ott értesülve az Egyesült Államok újabb ellenséges lépéséről, hogy Magyarországot „műveleti területté” nyilvánította: „A magyar kormány egyelőre nem tudja, mi az oka annak, hogy az Egyesült Államok több száz millió dolláros forrást különített el arra, hogy mintegy kéttucatnyi közép- és kelet-európai országgal szemben akcióterveket készítsen és hajtson végre kifejezetten azért, hogy nyomás alá helyezze e két tucat ország kormányát.”

Így látja ezt Orbán Viktor, aki neofasiszta diktátor, mint arról John McCaintől értesültünk, aki „hivatalos amerikai álláspontot fogalmazott meg”. (Népszava, december 18.)

A szuverén Magyarország kormánya az ország műveleti területté nyilvánításáról és az azt célzó akciótervről nem Washingtontól kapott értesítést, és felhívást előzetes megbeszélésekre, hanem azt nyilvános előadásokból kellett megtudnia. Ezeket az akciókat „nemzetközi pénzből” hajtják majd végre, mondta el értesülését a miniszterelnök. A „nemzetközi pénz”, tegyük hozzá, olyan forrást jelent, amelynek felbukkanása a Klubrádiótól a „Ria, ria Norvégia drogéria” flashmobokig és civilszervezetekig kézdörzsölést, magas fokú élvezetet és még lelkesebb „éljen Amerika, vesszen Magyarország” mondanivalójú cikkek megírását váltja ki.

 4. tétel (kérdésnek álcázva)
A magyar kormány és az Egyesült Államokkal a vatteli értelemben is egyenrangú magyar nemzet Washingtonból és egy néhány vazallus kormányától (lásd az Európai Unió engedelmességét az orosz szankciók ügyében) folyamatosan durva bírálatokat kap. Hogy Orbán Viktor bírálata egyúttal a magyar népé is, azt a balliberálisok ugyan tagadják, de saját emberük szájából talán elhiszik. Simonyi András volt washingtoni magyar nagykövetet idézzük (ismételten e lapban), aki a Klubrádiónak azt nyilatkozta: „Súlyos kritikával érintette Magyarországot John McCain szenátor.” Magyarországot tehát.

De ha az amerikai kormány megszólal, legyen az Victoria Nuland külügyi helyettes államtitkár, Hillary Clinton volt külügyminiszter, Clinton volt vagy Obama jelenlegi elnök, Magyarország, népe és választott kormánya csak durva bírálatokat kap, a demokratikus Magyarországot politikai foglyokat kivégző diktatúrákkal összemosva.

Mint André Goodfriend budapesti amerikai ügyvivőtől, aki „a diplomáciai életben szokatlan élénkséggel jelenik meg a magyar közéletben, tüntet…” (Népszava, december 15.) Tüntet!
Akkor tehát ki a jó barát és ki a rossz barát?

Ami Hawaiit és különösen Hilót illeti, az Budapestről keleti irányban – például Pekingen át – rövidebb úton érhető el, mint Washington és New York felé.

Aloha, barátaink!