Vélemény és vita

Gazsikácska

Álláspont. Bizonyos körökben még most, fogatlan oroszlánként is igen népszerű Tamás Gáspár Miklós, a liberális-kommunista-anarchista filozófus

TGM, azaz Gazsi 1978-ban települt át Kolozsvárról Magyarországra. Szélsőliberáliséknál azonnal megtalálta a helyét, pökhendi, modoros stílusa kitűnően illett a magát már akkor demokratikus ellenzéknek nevező előeszdéeszhez. A polgárjogi CEU-filozófus és aktivista a kecses sétapálcájával lépten-nyomon véleményt nyilvánít. Igen, itt, a diktatúrában, a sárba taposott sajtószabadságon ugrálva. Még meg sem alakult az új magyar kormány, köpködi. Főleg az emberi erőforrások miniszterét és államtitkárait. Teszi ezt a szobafilozófusok alamuszi gyávaságával, kisebbrendűségi komplexusa undorító kicsinyességével és gonoszságával.

Belerúg például a kulturális államtitkárjelöltbe. „Értesültem róla, hogy Fekete Péter bűvész, cirkuszigazgató lesz a kulturális államtitkár. Ehhöz az ízléstelen gesztushoz hallgassuk meg Kazal László zseniális előadásában a »Fekete Péter öcsém, te kis ügyefogyott / Ki a szerencsemalac farkát sose fogod« című klasszikus dalt. Gondolom, a Magyar Országgyűlés a kormányalakításkor ezt fogja himnusz helyett eldalolni. Csak ez méltó az alkalomhoz... most a cirkuszos fogja irányítani a kultúrmaradékot.”

Az az ember beszél ezzel a dzsentri fölénnyel, aki soha nem dolgozott. A lét értelmén gondolkodott – hiszen ez a filozófus „munkája”.

Azt a Fekete Pétert gúnyolja, aki egész eddigi életében világosan értelmezhető teljesítménnyel mutatta meg a lét értelmét: dolgozni a magunk és közösségeink boldogulásáért. A Jászai-díjas rendező a kilencvenes években angol nyelvű színházi előadásokat hozott Nagy-Britanniából Magyarországra, ellátva a teljes magyar felsőoktatást, az összes magyar főiskola és egyetem angol tanszékét a nyelvoktatást segítő produkciókkal. A hét évig tartó nemzetközi művészeti és oktatási projekt több mint hatvan állomásán tízezer magyar diák kapott angol anyanyelven előadott színházi élményt.

Fekete Péter 2015-től miniszteri biztosként kezeli a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ építését, vezeti a Fővárosi Nagycirkuszt. Az Európai Cirkuszművészeti Szövetség elnökségi tagja és a Közép-európai Cirkuszművészeti Egyesület elnöke.

Ez a szakma. De van emberség és szeretet is Fekete Péterben. Amikor 2013-ban a zenész Gerendás Péter bajban volt, a színházigazgató Fekete írt neki: „...szomorúsággal olvastam leveledet, melyben azt írod, hogy elhagyod az országot – közös hazánkat. Panaszkodsz sok mindenre: közérzetre, anyagiakra, a jövőkép hiányára. Ha így érzed, nem is tehetsz másként. Amennyire tudok, szeretnék segíteni. A Békéscsabai Jókai Színház társulata örömmel vár Téged a teátrumba. Gyere, költözz Békéscsabára, akár családostól is; mi segítünk új otthont találni, ha erre igényed van. Munkát kínálunk Neked: fellépést, zeneszerzést, alkotási lehetőségeket.”

Ezt az embert mocskolja a provokátor Gazsi, akinek a minősítésére elég egyetlen idézet: „Aki dorgál, kritizál, tiltakozik, korrigál, az elvont elvek iránti engedelmességre int, s aki – mint a CEU – a hímdemokratikus doxa érinthetetlenségét vonja impertinensen kétségbe, az a represszív-csonkoló, csiklómetsző konszenzusra füllentőlegesen hivatkozó pszeudotradicionalista lóhúgy égi fönségét fenyegeti, s ezt nem tűrheti a plebiszcitárius »népi« posztfasizmust szelektíven alkalmazó fél- és áldiktátor.”

Ennyire futotta a nagy TGM-nek, erre a zavaros, ócska mondatra a Magyar Narancsban a 2018-as választások után. Miért nem húz már el közülünk ez a rongylelkű figura?

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom