Nagy Ervin

Vélemény és vita

Féljünk-e a Momentumtól?

Mi nem szoktuk lebecsülni az idegen érdekeket, rossz stratégia lenne, megtanulhattuk már

Miután jókora csibészséggel átverte a Kúrián hazánk egyik legalattomosabb mozgalma a népszavazási kezdeményezését – akkorát hazudott, amekkorát a Népszabadság sem nagyot tett az elmúlt évtizedekben. Nos, nézzük a részleteket! Ha az olimpiai pályázatot francia hátszéllel galád módon megfúró gittegylet (mások szerint a „szívtipró gimi”) nem kap akkora sajtónyilvánosságot a ballib médiától (és ma már a Simicska-birodalomtól is), mint amekkorát teljesen érdemtelenül kapott, akkor egy pillanatra sincs Momentum. De lett. És külföldi pénz ide, Soros-támogatás oda van, és számolni kell vele. Ha nem is 2018-ban, akkor a következő választásokon. A generációs szakadék kissé nekik kedvez, és nálunk nem szokás lebecsülni az idegen érdekeket sem. És igen rossz stratégia is lenne, megtanulhattuk már.

Mindenesetre az, hogy ez a jelenleg még kicsiny közösség mekkora támogatást kap majd az uniós elittől, nemzetünk ellenségétől, a gyermekeink és az unokáink szempontjából cseppet sem mindegy. Mert most mi nevethetünk rajtuk – de az utódaink nem fognak kacagni.

A legújabb akciója is tele van csalárdsággal. Ahogy a minap is belekezdett a következő szöveggel megfogalmazott aláírásgyűjtésébe: Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt? Nos, ha valakinek nem lenne egyértelmű, akkor arról a bizonyos és úgynevezett civiltörvényről van szó, amely az ellenzék szerint „listázna”; a valóságban pedig megtisztítaná (és senkit és semmit nem tiltana be!) a magyar nonprofitvilágot. Ugyanis sem szégyenlista, sem vegzálás nem lenne annak alapján – csak tisztábban lehetne látni azt, hogy melyik „jogvédő szervezet” mennyi dotációt kap és honnan.

És ez azért fontos, mert a civil szervezetek (amelyek jelenlegi száma több mint hatvanezer) csupán egy-két százaléka foglalkozik politikával. De amelyik ezt teszi, az is jól teszi, hisz ez a demokrácia egyik alappillére. Abban az esetben viszont, ha ez a civilszervezet pártként szólal meg, azaz sajtótájékoztatót tart, közlemény(eke)t ad ki, beáll a belpolitikai küzdelmekbe (tegye bátran!), akkor legyen hasonlóan átlátható a háttere, mint egy pártnak. Nem ördögtől való kérés ez, nem?

A Momentum hazugságához visszatérve pedig, fontos lenne azokat az „apróságokat” is látni és érteni, amelyek a mostani népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban merülnek fel. Egyrészről a Kúria (amely sokszor hoz olyan fura döntéseket, amelyekre a társadalom nagy része felkapja a fejét) azért engedte át a kezdeményezést, mert a szöveg „világos utalást tartalmaz”. Nos, kinek mond valamit 2017. évi LXXVI. törvény?

De ha mond is, mert elmondja a Momentum, akkor az semmiképpen sem állja meg a helyét, amit Fekete-Győr Andrástól hallhattunk az akció kezdetén: „Nem kérünk a kirekesztésből, megbélyegzésből, gyűlöletből, amit a hatalom szít.”A népszavazás tehát szerinte nem a civiltörvényről szól, hanem az egész Orbán-rendszerről. Múlt héten pedig arról beszéltek momentumos vezetők, hogy a kérdésben minden benne van, amiért egy ellenzéki „utálhatja Orbán rendszerét”. Ez tényleg a civiltörvényről szólna?

És még néhány fontos megjegyzés egyrészről az aláírásgyűjtés határideje miatt (még ha össze is jön a kellő szám), matematikailag és alkotmányosan sem lehet a következő választásokig megtartani egy esetleges népszavazást. Csak nem listázásáról van szó? Másrészről meglepő az is, hogy az egész beadvány ahhoz a Kádár Barnabáshoz kötődik, aki néhány hónapja lépett ki a Momentumból.

És legvégül: folyamatosan regisztrálják magukat a külföldről támogatott civil szervezetek, a jogszabályok szerint. Nekik ezzel nincs bajuk. Az erről szóló nyilvántartásban már hatvanan szerepelnek. Ebből következik, hogy ha egy közösség nem regisztrálja magát, akkor annak egyértelműen takargatnivalója van.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom