Vélemény és vita

Európa biztonságáért

Álláspont. Az ENSZ migrációs csomagjáról utazott tárgyalni Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy Budapest után New Yorkban is elhangozzék végre: a migráció veszélyes

A magyar kormány ennek kimondását várja a világszervezettől, de ehhez azért túl nagy reményeket ne fűzzünk az eddigiek alapján. Az ENSZ ugyanis elég világosan állást foglalt már ebben a kérdésben. Szerintük a migráció – vagy nevezzük inkább tömeges népvándorlásnak – nem veszély, hanem lehetőség, ezért megszervezni kell, nem pedig megállítani.

Az ENSZ-ben domináló világnézet szerint ugyanis mind egy nagy világfaluban élünk, demográfiai és munkaerőpiaci problémáinkat jó ötlet bevándorlással cserélni, jó ötlet – ahogy Renaud Camus mondja – „nagy népességcserét” végrehajtani. Ez a lehetőség nem meglepő módon ellenkezésbe ütközik a világ sok pontján, ezért is kell felszámolni az ósdi koncepciókhoz való ragaszkodást, mint a nemzet, az identitás, a tradíció. Ezúttal Václav Klaust idézve: a multikulturalitás egy, a világ sok pontján természetesen kialakult sokszínű realitás, a multikulturalizmus azonban egy veszélyes ideológia. Ha elfogadjuk, hogy az ENSZ és az Európai Unió vezetői számára is követendő ideológia az identitás lerombolását, a behódolást, a keresztény Euró­pa felszámolását szolgálja, akkor érthetővé válik, miért mennek szembe javaslataik a józan ésszel is az ügy érdekében.

Az emberi jogi fundamentalista ENSZ-javaslat elég élesen kikel például a menekültügyi őrizet ellen. Egyetért ebben Brüsszel is, ők is felléptek már évekkel ezelőtt e gyakorlat ellen. Pedig kevés egyértelműbb nemzetbiztonsági megfontolás van annál, mint hogy az országunkba – adott esetben akár illegálisan – érkező embereket, akiknek sem a személyazonossága, sem a származása, sem pedig a célja nem ismert azonnal, nem hagyjuk szabadon járkálni az országban és a schengeni övezetben, amíg nem bizonyosodunk meg az igazsággal velük kapcsolatban. Ahogyan arra a múlt héten Bakondi György rávilágított, ha nincs a tranzitzóna, akkor a két külföldit, akit terrorizmus finanszírozásával gyanúsít a rendőrség, az országon belül helyezték volna el, ahonnan 24 órán belül távoztak volna. Ez ma­gáért beszél.

Szijjártó elvitte New Yorkba a 12 pontos magyar javaslatot is, amely kimondja, hogy a migráció veszélyes, megállítható, nem tartozik az emberi jogok közé, s valójában senkinek sem jó, legfeljebb az embercsempészeknek. A magyar javaslat kiemeli azt is, hogy miközben nem választhatja ki mindenki önkényesen, nemzeti szabályozások és a nemzetközi jog figyelmen kívül hagyásával, hogy hol akar élni, el kell ismerni, hogy minden embernek joga van ahhoz, hogy a saját hazájában békében és biztonságban éljen. Ha ez nem lehetséges, akkor abban kell segíteni, hogy mindenki a szülőföldjéhez a lehető legközelebb eső helyen élhessen emberhez méltó életet mindaddig, amíg biztosítottak nem lesznek a hazatérés feltételei.

Ha Szijjártó szavai nem is terelik vissza az ENSZ-t a józan ész ösvényére, fontos, hogy ezek az érvek elhangoznak ott, és nagy eredmény az is, hogy az EU képviselői viszont nem tehetnek úgy, mintha létezne közös uniós álláspont. Ilyenről ugyanis továbbra sincs szó, és nem is lesz mindaddig, amíg nem mondatik ki, hogy a migráció veszélyes, a tömeges bevándorlást Európa határain kívül kell megállítani és szétválasztani egymástól a gazdasági migránsokat, a terroristákat és a menedékre jogosultakat. Addig pedig olvashatjuk, épp melyik nyugati nagyvárosban történt késelés, nemi erőszak vagy terrortámadás.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom