Sinkovics Ferencă

Vélemény és vita

Értelmetlen ügy

Érdekes lesz látni, hogyan fogadja a katolikus Olaszország a melegházasságot.

Vallásosságuk messze földön híres, jellemzően családszeretők, és persze mindig a hagyományos családmodellben gondolkodtak, számukra a melegházasság abszurd „intézménynek” tűnik. Még akkor is, ha most akadt két-három meleg pár, amely feljelentette az olasz államot Strasbourgban, mert nem hajlandó a házasok hagyományos jogait megadni nekik. Szinte biztosra vehetjük, hogy sikerrel járnak a feljelentők, Rómának nem lesz más választása, mint meghátrálni.

Az olasz kormány tagjainak intelligensebb része és az államapparátus felelős tisztviselői pontosan tudják majd, hogy mit is cselekednek akkor, amikor törvénybe iktatják a melegházasság legalizációját. Az intézmény, a melegházasság ugyanis minden ízében és eresztékében ellentmond annak a logikának, amelynek mentén az államok működnek. A házasságot – mármint a hagyományos házasságot és a családot – nem emberiességi vagy méltányossági okokból favorizálja és támogatja egy állam, hanem azért, mert ez hosszú távú fennmaradásának és gyarapodásának záloga. Fenntartani és támogatni egy olyan kapcsolatot – történetesen a melegházasságot –, amelyben nem születnek az adott nép kultúráját továbbvivő, gazdasági erejét gyarapító utódok, egy állam számára teljességgel értelmetlen. Vagy ha úgy tetszik: puszta pénzkidobás. De már csak a megfelelési kényszer, a pozícióféltés dolgozik majd az olasz képviselőház, a kormány és az államapparátus tagjaiban, amikor igent mondanak a melegházasságra.

Gyakran, sőt, egyre gyakrabban és gyakrabban veti be a zsarolás fegyverét az Orwell által csak „pénzosztálynak” nevezett világuralmi elit. Furcsa és igencsak önleleplező helyzetet teremtett ez a kör a család kérdésében: amíg a hagyományos családmodellt minden erejével igyekszik szétverni, addig a melegcsalád modelljét minden úton és módon támogatja… Az, hogy mekkora lesz adott esetben az olasz egyház ellenállása, még nem lehet tudni, de nyilvánvalóan hamar elhallgattatják, ha szólni merészel. Bízhatnánk még esetleg az olasz társadalom heves tiltakozásában. Csakhogy a szintén mélyen katolikus írekben is megbíztunk, de aztán mégis beadták a derekukat…