Őry Mariann

Vélemény és vita

Erre tovább

Álláspont. Nem döntünk semmiről, amíg nem döntünk a migrációról – lényegében ezt közölte társaival az Európai Tanács tegnap véget ért ülésén Giuseppe Conte

Az olasz kormányfő makacssága érthető, hiszen eredményekkel akart hazatérni Rómába. Megállapodni pedig nem volt könnyű, hiszen ha valóban döntéseket kell hozni homályos állásfoglalások helyett, akkor előjönnek a tagállamok közti jelentős érdek- és véleménykülönbségek. Conte számára az volt a legfontosabb, hogy az unió ne hagyja magára Olaszországot, ez pedig az ő olvasatában egyébként a kvótákat is jelenti. Ennek keresztülverésére azonban nem volt esélye. A kvóta okkal maradt ki az előzetes állásfoglalásból is, tudják már az uniós vezetők, hogy felesleges napirendre tűzni olyasmit, amiben egészen biztosan nem lesz megegyezés. Legfőbb ideje elfelejteni ezt a tervet, hiszen egyrészt már megpróbálták, és nem működött, másrészt pedig ebben a kérdésben a visegrádiak hajthatatlanok.

Orbán Viktor szerint a visegrádi négyek fontos győzelmet arattak azzal, hogy a kompromisszumos megoldásként kitalált európai „ellenőrzött központokból” nem fogják szétosztani a menedékkérőket a tagállamok között. Ez valóban fontos siker, ahogy biztató az is, hogy a külső határok védelméről végre megállapodtak. Ahogyan azt Tusk és Merkel is mondta tegnap, az irány jó, tettek egy lépést a megoldás felé, de még nagyon hosszú az út. Az európai emberek azt várják vezetőiktől, hogy védjék meg a külső határokat, a menedékre nem jogosultakat pedig küldjék végre haza – ezt is Orbán Viktor mondta még a tanácskozás előtt. A kompromisszumos állásfoglalás pedig ezen elvárások teljesítésére való törekvésnek tűnik, nyugalomra azonban még nincs okunk.

A vállalásokat ugyanis tetteknek kell követniük, s már többször is megtapasztaltuk, hogy ezen a ponton szokott elvérezni a problémák megoldása Európában. Könnyen lehet, hogy Contét megdicsérik otthon, és Merkel is megússza a kormányválságot, aztán dugába dől minden.

Ez a forgatókönyv egészen biztosan nem lesz jó senkinek, mert egyrészt a választókat nem szabad átverni, másrészt pedig a migrációs válság olyan probléma, ami nem oldódik meg magától, ha kitartóan ignoráljuk.A határvédelmet és a kitoloncolásokat muszáj megvalósítani. A baj persze már megtörtént, hiszen Merkel Willkommenskulturja nélkül nem árasztotta volna el Európát milliónyi migráns, akikkel nem bírnak a német hatóságok sem. A kormányzati felelősséget viselő európai politikusok azonban tudják, nem tárhatják szét a kezüket és hápoghatnak következmények nélkül a menekültek sérthetetlen jogairól – mint azt a zöldpárti vezér Ska Keller tette tegnap –, hanem újra biztonságossá kell tenniük Európát. Ha másért nem, hát azért, hogy újraválasszák őket. Ez önmagában nem túl nemes törekvés, de érthető, és kevéssé számítanak a motivációik, ha teljesítik az emberek józan ész diktálta elvárásait.

A migrációról szóló megállapodástól a már említett Keller egészen a plafonon volt, szélsőjobboldalinak nevezte a tagállami vezetők terveit. Valójában csak arról van szó, hogy a tanács nem adta meg magát a liberális idiotizmusnak és felelőtlenségnek, amely szerint a biztonság valami szélsőséges dolog, és másodlagos, sőt jelentéktelen az emberi jogi fundamentalizmussal szemben.

Biztató lépést tettek az európai vezetők a migráció kezelése érdekében, az irány jó, de az út valóban hosszú. Most kell határozottnak lenni, most kell érvényesíteniük a visegrádiaknak az érdekeiket, mert végre Európa többi részén is elkezdtek gondolkodni.