Baranya Róbert

Vélemény és vita

Elvetélt kísérletek

Népszavazást akar az MSZP a miniszterek, államtitkárok egészségügyi VIP-ellátásának megszüntetéséről

A kezdeményezést szimbolikusnak tartják, ezzel kívánják felhívni a figyelmet a magyar egészségügy állapotára. Persze rögtön kiderült, mennyire álságos a kezdeményezés, hiszen ahogy a Fidesz is rámutatott közleményében: az MSZP kormányzása alatt a szocia­listák a mostani dupláját költötték az állami vezetők egészségügyi ellátására. Ezeket a juttatásokat pedig ugyanúgy rögzíti most a jogszabály, ahogy az ő regnálásuk alatt. A kormányoldal arra is emlékeztette az MSZP-t, hogy anno a vizitdíjról és a kórházi napidíjról nem óhajtotta megkérdezni az állampolgárok véleményét, bevezették és slussz. Épp a Fidesz volt az, amely végül kikényszerítette, hogy az emberek elmondhassák erről a véleményüket, és a választók éltek is a lehetőséggel.

De mindezen túl ez a kezdeményezés is felveti a kérdést, vajon milyen politikai tanácsadók dolgoznak mostanában a szocialisták mellett? Miből gondolják, hogy ezzel meg lehet mozgatni a társadalmat, erre ráharapnak az emberek, és tömegesen írják alá az íveket, majd ugyanúgy tömött sorokban elmennek népszavazni? Hogy ezzel népszerűbbek lesznek, sőt „elzavarják majd Orbánékat”? A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az elmúlt ciklusban egyetlen olyan kezdeményezés sem jutott el az országos népszavazásig, amelynek zöld utat adott a választási bizottság, és amelyben aláírásokat kellett gyűjteni. Egyik ellenzéki párt – beleértve az MSZP-t is – sem volt képes a szükséges kétszázezer aláírást megszerezni egy ilyen akció során. Arról nem is beszélve, hogy ha ezt a feltételt sikerül is megugrani, a törvény értelmében akkor érvényes egy országos népszavazás, ha az összes választópolgár legalább fele érvényesen szavazott, és akkor eredményes, ha az érvényesen szavazók több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. Erre a szocialistáknak annyi esélyük van, mint holnap megnyerni
a választást.

A Fidesz az említett referendumot akkor kezdeményezte, amikor protesthangulat volt az országban, az akkor még ellenzékben lévő párt már évek óta népszerűbb volt a kormányzó szocialistáknál és a vizitdíj bevezetése közvetlenül érintette emberek mindennapjait, nem beszélve a pénztárcájukról. Magyarul a Fidesz jókor volt jó helyen, okosan lecsapta a magas labdát. Most ezen feltételek egyike sem áll fenn, így már most borítékolható az MSZP újabb bukott kísérlete. Az egészségügyben valóban van tennivaló, de a problémák nem egy ilyen népszavazástól jönnének helyre.