Nagy Dóra

Vélemény és vita

Ellenzéki Muppet Show

Egy normális választás során értékek és jövőképek közül kell választaniuk az embereknek

Megvannak az oldalak, az irányok, az elképzelések, amiket a pártok fednek le. Hangsúlyozom, egy normális választás esetén történnek így a dolgok. Magyarországon – az ellenzéknek hála – ez a kampány most inkább egy Monty Pythonnal ötvözött Muppet Showra hasonlít.

A Gyalog galopp híres jelenetében az anarchoszindikalista közösség egyik tagja azt firtatja, hogy Arthur mégis hogyan lett király, hiszen ők nem szavaztak rá. Kifejti, hogy bárkit hatalommal csak a tömegek ruházhatnak fel, nem pedig egy nőcske a vízirevűből. Demokráciában nyilván igaza lenne Dennisnek, ám nem lenne megfelelő megállapítás ez a mai magyarországi ellenzékkel kapcsolatban. Jogilag persze így működik a rendszer, ám a mostani gyakorlatban a választópolgárnak fogalma sincs arról, hogy pontosan kire is adja le majd a szavazatát, ha pedig leadja, akkor az adott párt lesz-e a vezető, vagy esetleg majd az ellenzéki pártok homokozójában dől el, ki kerül ki győztesen a versengésből. Szóval, indulnak is jelöltek, meg nem is. Vannak is oldalak, meg nem is.

Pedig az itthon uralkodó „diktatúra” ellenére igencsak széles palettáról választhatnánk miniszterelnök-jelölteket, árnyékkormányokat, pártokat és képviselőket, ám a nagy igazság mégiscsak az, hogy nem a választópolgár dönt az ellenzéki elképzelés szerint. Azért nem, mert a választópolgárnak van esze, elképzelése és vannak elvei. Sajnos – teszik hozzá az ellenzéki pártoknál. A baloldal soha nem is bízott ebben az elképzelésben, nem hiába volt kényelmes neki a kétfordulós rendszer, ahol kedvére lepaktálhatott a kistesóval.

Most azonban az ellenzéket egy ember tartja kontroll alatt, az pedig a bábjátékosok nagymestere, Gyurcsány Ferenc. Itt jön be a képbe a Muppet Show, amelyben Fletó a rendező, és a többi, magát rendkívül fontosnak, erősnek és kormányzásra alkalmasnak tartó (ön)jelölt a báb. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az ellenzéki pártok kampányában csak úgy röpködnek a böszmeségek! Ferit nem riasztja vissza, hogy egy közös rendezvényen közvetlenül a kvázi szövetségese ellen beszéljen, és felülírja annak beszédét. Ultimátumokat sem fél megfogalmazni, mint ahogyan hülyét sem fél csinálni saját magából és a többi párt vezetőjéből. Akik lefekszenek neki, gerincüket félretéve, saját táborukat és magukat prostituálva elmennek vele tárgyalni, ahol aztán meglepődnek, hogy semmi másban nincsen részük, mint száraz pogácsában, amihez nem jár whiskey.

Mi pedig csak kapkodjuk a fejünket a nyilatkozatokat hallva. A bajuszos, „én az elmúlt huszonnyolc év felett állok” képviselőjelölt közli, hogy Gyurcsány részeg volt mind a szó szoros, mind az átvitt értelmében, majd erre a demokratikus luficsászárok felháborodnak, és perrel fenyegetik a leendő szövetségesüket. Együttműködés ez a javából! Közben Karácsony Gergely átmegy polgári engedetlenbe, példát mutatva a választóinak, hogy a törvényes rend nem számít, és ő bizony erre az alaptörvényre nem fog felesküdni, ha megválasztják. Halkan kérdezem: a polgármesteri beiktatásánál miért nem zavarta, hogy ott is az alaptörvényre kellett felesküdnie? Vona Gáborék meg nem akarnak egyezkedni, vagy inkább nem nyíltan, mondván, adjunk legalább a látszatra, ha már az elvekre nem. Náluk is lehet más ezek szerint a politika, nyilván ezért választották maguknak az LMP-t közvetítőnek, amelynek pénzt is szívesen felajánlanak, csak lépjen már vissza a jelöltségtől.

Tárgyalnak is, meg nem is, ott is vannak, meg nem is. Ilyen felemásan is lehet más politika. Engem pedig már csak egy dolog érdekel: mi lesz, ha nyernek? Ha az eddigi egymásról szóló megítélésüket vesszük alapul, kapni fogunk egy liberális, kommunista, fasiszta, rasszista, antiszemita, kirekesztő, hazaáruló, az országot tönkretevő, szociálisan azért érzékeny, ivásra hajlamos, zöldes beütésű formátumot. Erről szólt ugyanis évekig az eddigi ellenzéki együttműködés, amiben ránk, választókra akarják tolni a felelősséget, és meg akarnak minket arról győzni, hogy rájuk szavazzunk, még akkor is, ha nem. Ez tényleg böszmeség a javából, és tényleg nem értem, ha csak együtt lehet leváltani Orbán Viktort, akkor erre nyolc évig tartott rájönni? Nem lett volna egyszerűbb feloszlatni magukat 2014-ben, és felépíteni egy teljesen új formációt?

Egy szürreális showban működhetne ez a koalíció, nem mondom, hogy nem nézném meg, de a valóságban azért problémásnak érzem a létét. Így tehát egyet kell értenem a Jobbikkal: ez tényleg csak egy vicc. Csak az a baj, ha ők nyernek, akkor a tréfa csattanóján már nem nevetni, hanem sírni fogunk!