Nagy Ottó

Vélemény és vita

Egy kis mellékes

Álláspont. Egészen bizonyosan borzolgatja már a kedélyeket a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezése

Egészen bizonyosan borzolgatja már a kedélyeket a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezése, amely szerint az eddigi húszezer eurós – nagyjából hatmillió forintos – határról százezer euróig – körülbelül harmincmillió forint – kellene emelni a Befektetővédelmi Alap (Beva) által kifizethető kártérítés összegét. Sőt, a jegybank azt is javasolja, hogy a Befektetővédelmi Alapot vonják össze az Országos Betétbiztosítási Alappal (OBA) azért, hogy a befektetők gyorsabban jussanak hozzá a kártalanítási összeghez. Az ötlet logikusnak tűnik, mert a betétbiztosítási alap éppen százezer euróig áll helyt, igaz, még csak a banki betétekért, és a kártalanítás megindításától kezdve húsz munkanap áll a rendelkezésére a kifizetésekre, nem pedig kilencven, mint a Bevának.

Mondom, logikusnak tűnik az egész, mert gyorsabb ügyintézést feltételez, és több ügyfél juthat hozzá elúszott, pontosabban a néhány százalékért, azaz általában néhány ezer forintért kockára tett befektetéséhez. Ilyen egyszerű lenne az egész, már csak meg kell majd szavazni.

Persze nem lesz ilyen egyszerű, és nem a bürokrácia nagy gépezete miatt, amely most, a szocialista brókerbotrányok idején mintha gyorsabban forogna. Azért nem lesz egyszerű, mert valakinek egészen biztosan eszébe fog jutni: miért nem mi találtuk ezt ki, gyerekek? És miért nem az OBA-t vonják össze a Bevával, hiszen az sokkal logikusabb lenne, nem? Nem?! És ne százezer euróig terjedjen a kártalanítás összege, hanem százmillió forintig, és ne húsz munkanap, hanem húsz nap alatt, a piros betűs ünnepeket is beleértve, fizessék ki azokat a milliócs­kákat. Mind a százat, ha lehet, egy élet, de legalábbis az elmúlt huszonöt év keserves, de becsületes munkájának a gyümölcsét, ami már nem kell semmire, mert megvan minden, még a gyereknek is, de azért amivel még lehet keresni egy kis mellékest.


És az is szinte biztos, hogy ezt a javaslatot a brókerek barátai, Ikotity István, Sallai R. Benedek, Schiffer András, Szél Bernadett, Gyurcsány Ferenc, Kónya Péter, Szabó Szabolcs, Szabó Tímea, Szelényi Zsuzsanna, Vadai Ágnes, Varju László és a mindentől és mindenkitől független, teljesen és totálisan Kész Zoltán, nem szavazzák majd meg, ahogy a vagyonzárról szóló módosítást is elutasították. Hogy a vagyonzár miért nem tetszett Gyurcsány Ferencnek, nem tudni, pedig csak tavaly akkora osztalékot vett fel, hogy még az új elképzelés szerint is legalább ötször sorba állhatna kártalanításért. De hát biztosan ő is, mint a többi felsorolt, szociálisan érzékeny. Esetleg túlérzékeny. Azt sem tudni, hogy a nagy ellenzéki koalícióba beerőszakolt kétemberes pártformáció elnöke, Fodor Gábor, akinek szinte mindenről azonnal határozott véleménye van, hol tartózkodott a módosítás elfogadásakor, mert szavazni nem szavazott, még egy nemet sem nyomott.

Ezt a vagyonzárról szóló módosítást a szocialista képviselők elfogadták, amiben semmi meglepő nem lenne, hiszen ők is követelték a vagyonzárat nagyon hangosan és nagyon határozottan. Igen, semmi meglepő nem lenne benne, ha nem tudnánk azt, hogy mindig az kiabál a leghangosabban, akinek a háza ég.

Valószínűsíthető tehát, hogy az MSZP képviselői ismét megszavazzák a szocialista brókerbotrányok károsultjait segítő, a Magyar Nemzeti Banktól, olvasatukban azonban természetesen a kormányoldalról érkező módosítást. Pedig egyáltalán nem biztos, hogy egyetértenek vele. De hát ők bölcsek, nem is, inkább rutinosak, előre tekintenek, sőt előre menekülnek, nem néznek hátra és másra mutogatnak, hogy ők nem.
Arról közben bölcsen hallgatnak, mert elfelejteni azért nem felejtik, hogy a botrányok után, és jelzőt itt most nem is igazán érdemes használni, mert ha valahonnét valamikor nagy összeg tűnt el és sok károsult van, akkor nem marad más, mint a szocialista, szóval a botrányok után sosem ők, hanem a polgári kormányok segítettek a bajba jutott kisembereken. Legyen szó elsíbolt milliárdokról vagy libuskákról.

A Befektetővédelmi és az Országos Betétbiztosítási Alap tervezett összevonásánál megint figyelni kell majd a brókerek barátaira, számuk remélhetőleg nem gyarapodik, és a nagy hangú szocialistákra. Aztán ha ezt a javaslatot is, amely „biztosíthatja a befektetések megtérülését és a betétesek nagyobb védelmét”, elfogadják, akkor nem szabad elfelejteni, hogy ez a siker, akkor sem, ha a farvízen ismét igennel szavaznak, nem az ő érdemük. Egyáltalán nem az.