Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Egy igaz sztrájk

Álláspont. A normális parlamenti munkára képtelen politikai pártok zavaros vizein lavírozó szakszervezeti vezetők jól tennék, ha visszatérnének a klasszikus érdekvédelmi munkához

A fogyatkozó tagságukat „rabszolgahadnak” tekintő, a SZOT-utódságot levedleni még mindig nem tudó szakszervezetek december óta igyekeznek összehozni egy országos SZRTÁJK-ot (ahogy ők hirdették molinójukon) a túlóratörvény ellen, s bár azt a levitézlett ellenzéki társaság az Országház lépcsőjén elmondott „labdaházi esküvel” kabaréba illően megtámogatta, csak nem akaródzik beleállni az ellenállásba a derék magyar dolgozóknak. Ma már ott tartunk, hogy a szakszervezetek egykori központi lapjának régi népszabis publicistája is azon kesereg, hogy a baloldal kívánsága ellenére sajnos nincs kellő dolgozói akarat egy általános sztrájkhoz. Szerinte igaza van a MASZSZ elnökének, hogy nincs annál nagyobb bukás, mint országos sztrájkot hirdetni sztrájkolók nélkül.

Ebben mi is igazat adunk Kordás Lászlónak, a dolgozók által annyiszor elátkozott Gyurcsány-kormány egykori államtitkárának, ezért tanácsos volna mielőbb elfelejteni a dugába dőlt bohócforradalmat. Az utódszakszervezetek jobban tennék, ha példát vennének egy valódi, független szakszervezet valódi – rendeltetésszerű – sztrájkjáról, amely múlt csütörtökön kezdődött a győri Audi-üzemekben. A szakszervezetek ugyanis nem arra valók, hogy különféle pártpolitikai ambíciók és akciók „transzmissziós szíja” legyenek (mint Lenin elvtárstól tanulták a hazai állampárti és szakszervezeti funkcionáriusok), sem arra, hogy többször megbukott, összevissza hazudozó böszmepolitikusok és randalírozó álcivilek által meghirdetett kormányellenes „lázadáshoz” szállítsanak „kritikus tömeget”. Hanem arra, hogy adott cégnél az adott tulajdonostól/munkáltatótól magasabb béreket, jobb munkakörülményeket és szociális kedvezményeket harcoljanak ki – békés úton, törvényes munkabeszüntetéssel.

Ha egy szakszervezet vezetősége tényleg az őt megválasztó és támogató munkavállalók többségének konkrét, jogos – és reális! – gazdasági és szociális követeléseiért hirdet sztrájkot, akkor lehet esélye a sikerre. Mint a győri Audinál, ahol egyfelől a 18 százalékos idei bérkövetelés konkrét, jogos és reális, mivel egész Európában a győri dolgozók bére a legalacsonyabb a Volkswagen-csoport gyárai közül, még a cseh és a szlovák VW-dolgozók is 25–28, a lengyelek pedig 39 százalékkal keresnek többet magyar társaiknál, a belgák pedig 3,6-szor többet. Pedig aligha valószínű, hogy a belga dolgozók három és félszer jobb és értékesebb Audi- és VW-motorokat gyártanak, mint a magyarok. Másfelől azért van esély a sikerre, mert – szemben a hiteltelen pancserellenállókkal – a győri szakszervezet sztrájkját a dolgozók szinte száz százaléka támogatja, így az ottani Audi-üzemekben teljes a leállás. Tegnapi hír szerint annyira sikeres a csütörtök óta tartó sztrájk, hogy az megbénította az Audi németországi, ingolstadti üzemében a gyártást. A leállás által az autóipari konszernnek okozott bevételkiesés már meghaladta annak a bérkövetelésnek az összegét, amit a szakszervezet el akar érni. Nem alaptalan feltételezni hát, hogy a német tulajdonú cég enged a bérkövetelésnek, még ha emiatt a profitja némileg kevesebb is lesz.

Nem meglepő, hogy a győri Audi-szakszervezetbe csütörtök óta egyre többen lépnek be, mert a munkavállalók látják, milyen az, amikor egy szakszervezet csak a dolgát végzi, és azt jól, valóban értük, az ő nevükben és támogatásukkal teszi. A normális parlamenti munkára képtelen politikai pártok zavaros vizein lavírozó szakszervezeti vezetők jól tennék, ha visszatérnének a klasszikus érdekvédelmi munkához, és a sztrájkot nem kétes, illegitim politikai performance-ok fegyvereként, hanem rendeltetésszerűen forgatnák.