Szajlai Csaba

Vélemény és vita

Dübörgés

Álláspont. Tényleg örülni kell: 2014 második negyedévében az Európai Unió leggyorsabban növekvő gazdasága Magyarország volt

A szóban forgó időszakban – éves összevetésben – csaknem négy százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye, amelyre nyolc éve nem volt példa, s amelyre nyolc éve várunk!

A KSH tegnap véglegesített adatösszesítéséből kiderült, hogy minek is köszönhetjük a gyarapodást: az építőipar, a feldolgozóipar, valamint a mezőgazdaság teljesítménye pörgött fel jelentősen. Ráadásul az első negyedéves 3,5 százalékos növekedési adatot 3,7-re javította a KSH a mezőgazdaság nagyobb kibocsátása miatt. Eközben más fontos nemzetgazdasági ágak is „beindultak”, vagyis immár több komponens húzza a gazdaságot, ami a korábbiakhoz képest egészségesebbnek tűnik. Pozitívum a háztartások fogyasztásának emelkedése, a vállalati beruházások boomja, továbbá a munkaerőpiac nekilódulása.

Idetartozik azonban még egy, hazai viszonylatban különlegesnek mondható komponens is: éppen lapunknak nyilatkozva fejti ki a Német–Magyar Kereskedelmi és Iparkamara illetékese, hogy egyre nagyobb a Németországba áramló magyar export nagysága, „német” árukivitelünk növekedése lekörözi a komplett export bővülési mutatóját. Utóbbi pedig annak köszönhető, hogy a hazánkban megtelepedett autóipari multik termelése integrálódott az Európa legnagyobb gazdaságában üzemelő világcégek áru-előállításába. Márpedig ez azért fontos jelenség, mert Németország gazdasági ereje a legnagyobb a kontinensen, így az onnan érkező megrendelések stabilizálják is a magyar gazdaságot.

Nota bene: kétségtelen, hogy választási évben – idén háromszor is voksolunk – lazább a költségvetés kiadási oldala, azonban a tervekhez képest túl nagy eltérés nincs, és a kilátásba helyezett állami visszafogásokkal simán tarthatónak tűnik az alacsony, három százalék körüli deficit. Kétségtelen az is, hogy a központi fejlesztések (állami, önkormányzati) uniós forrásokkal megspékelve többletet adnak a GDP-nek, ám ez a jövőre nézve sem jelent feltétlenül ciklikusságot. Ugyanis több mint 34 milliárd eurónyi támogatásról állapodott meg az Európai Bizottság a magyar kormánnyal, amely összeg a hozzá szükséges önerővel együtt nagyságrendileg 12 ezermilliárd forintos fejlesztést jelent a 2014–2020-as időszakban. Utóbbi volumenéről annyit, hogy az majdnem egy éves költségvetésnek felel meg.

Érdekesség, hogy miközben a Nemzetgazdasági Minisztérium idénre összesen 3,1 százalékos növekedéssel számol, addig a szakértők szerint benne van a levegőben a 3,3 százalékos éves dübörgés is. Akárhogyan is alakul, a magyar gazdaság 2014-ben végre kitör az elmúlt évek, évtized felettébb gyenge produkciójából. Ráadásul úgy, hogy közben megnyílhatnak a pénzcsapok, mert aligha árulunk el azzal titkot, hogy a tőkeszegény Magyarország rá van utalva az olcsó forrásokra. Az említett uniós pénzek mellett alternatíva a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja, amelynek keretösszegét megduplázzák. Szó se róla, szükség van a vállalati működő tőkére, csakúgy, mint további világcégek idecsalogatására is. Ugyanakkor a kockázatokkal is számolni kell: egy esetleges válság az orosz–ukrán konfliktus elhúzódása miatt főbb exportpartnereink romló teljesítményét okozhatja.

Jogos a felvetés: mit érez a dübörgésből az átlagos választópolgár? Ha Kánaánt nem is, annyit azonban feltétlenül, hogy az előző évekkel/kormányzati ciklusokkal szemben stabilizálódtak a munkahelyek, az árak a piacon, többet költünk fogyasztási cikkekre, és javul a privát és üzleti hangulatunk is, ingatlanjaink is többet érnek.

Persze a „nagy boom” a mindennapokban akkor következhet be, ha a legnagyobb foglalkoztató, a kis- és közepes vállalati szegmens is súlyának megfelelően veszi ki részét a piaci lehetőségekből, méghozzá úgy, hogy érdemben is bekapcsolódnak a nemzetközi gazdaság vérkeringésébe a hazai kisvállalkozások, és eközben érdemi fejlesztések indulnak meg a hátrányos helyzetű megyékben.

Az öröm joga viszont elvitathatatlan: a 3,9 százalékos, második negyedéves növekedés tényleg dübörgés, pláne, ha rápillantunk a sajnos kifulladóban lévő Európa teljesítményére.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom