Vélemény és vita

Dimenzióváltás

Álláspont. A negyedik ipari forradalom küszöbén, azaz az Ipar 4.0 időszakában a technológiai fejlődés és színvonal a legfontosabb, olyannyira, hogy manapság jórészt ezen múlik egy ország gazdasági léte és jövője

A legkorszerűbb technológia nélkül ma már nem működhet jól a gazdaság, hiába a jó befektetési környezet, a kiváló munkaerő, amivel Magyarország rendelkezik. Ebben eddig leginkább a német és az amerikai multinacionális vállalatok jártak élen, hiszen betelepülő cégeik révén a legkorszerűbb technológiát hozzák hazánkba az autó- és a gyógyszeriparban, a számítástechnikában vagy akár az agráriumban. Ezek mind olyan ágazatok, amelyek az exportban is jeleskednek. Ehhez a sorhoz egyre több ország csatlakozik – kihasználva az itteni kedvező adottságokat –, és a gazdasági, kereskedelmi és befektetési kapcsolatok bővülésével együtt a világhírű és fejlett cégek megjelenése nagy segítséget jelent a magyar gazdaságnak.

Azonban nem csak a befektetések vonzása fontos. Legalább ennyire fontosak a „kifektetések” is, mint arról Orbán Viktor is beszélt gazdasági évnyitójában. Ezért kiemelkedő jelentőségű, hogy tegnap Szijjártó Péter külügyminiszter és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök megnyitotta a magyar külgazdasági képviseletet Jeruzsálemben. A megnyitást négy hete Netanjahu és Orbán Viktor már bejelentette, s a magyar kulturális évad izraeli megrendezésével együtt ez is azt bizonyítja, hogy Magyarország milyen nagy jelentőséget tulajdonít az Izraellel ápolt kapcsolatoknak. Netanjahu szerint rendkívüli jelentőségű az iroda megnyitása, nem véletlen, hogy az Eximbank 555 millió eurós hitelkeretet nyitott a magyar–izraeli üzleti kapcsolatok ösztönzésére. Fontos azt is kiemelni, hogy az izraeli cégek a legmodernebb technológiákat fejlesztik és használják, ezért közös érdek, hogy a vállalatok minél szorosabban együttműködjenek.

Ezzel együtt viszont arra van szükség, hogy a befektetőket az országba hozzuk. Magyarország ebben is élen jár, hiszen érdemes megemlíteni, hogy az amerikai Conway működőtőke-befektetési tanácsadó vállalat szaklapja, a Site Selection szerint hazánk a világ tíz legjobb befektetési célországa között, régiós szinten pedig két kategóriában is az első helyen szerepel. Emellett a Nemzeti Befektetési Ügynökséget (HIPA) tavaly októberben Kelet-Európa és Közép-Ázsia legjobb befektetési ügynöksége címével díjazták. Ide tartozik az is, hogy tavaly a HIPA közreműködése révén minden eddiginél több, összesen 98 beruházás esetében született pozitív döntés Magyarország mellett. Az eredmény 4,331 milliárd euró befektetés és 17 024 új munkahely.

A külgazdasági kapcsolatok kifelé is működnek, legalábbis olyanformán, amikor mi juttatunk technológiai transzfert más országba gazdasági–üzleti céllal vagy éppen társadalmi, kulturális vagy világpolitikai megfontolásból. Köztudott, hogy mi leginkább a vízügyben és az agrártechnológiai tőketranszferben tudunk világszínvonalút alkotni. Ennek legutóbbi példája Magyarország eddigi legnagyobb, 5,1 milliárd forint értékű külföldi fejlesztési programja Ugandában. Ez egyrészt gazdasági érdekeket szolgál, másrészt politikait is, hogy a kelet-afrikai országban élő és oda menekülő emberek – mintegy másfél millió menekültről van szó – megtalálják a megélhetést, és ne igyekezzenek Európába vándorolni. Vagyis a víztisztító, biometrikus személyazonosító rendszerek vagy mezőgazdasági berendezések telepítésével nemcsak ahhoz járulunk hozzá, hogy az ott élők napi ivóvízellátása vagy megélhetése biztosított legyen, de ahhoz is, hogy csökkentsük a migrációs nyomást, amiben Magyarország szintén élen jár.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom