Ulicza Tamás

Vélemény és vita

Demokrata fintor

Álláspont. Nincs bizonyíték a Trump-kampány és az orosz vezetés tudatos, szervezett összejátszására

Engem gyíkká változtatott, de már elmúlt – hangzik el a Monty Python brit társulat híres filmjében, a Gyalog galoppban, amikor boszorkánysággal vádolnak egy nőt a falusiak. Ugyanígy Donald Trump esetében is sokan hallgatnak most olyanok, akik korábban már-már hazaárulással vádolták az amerikai elnököt. Ők valószínűleg most azt mondják: Trump összejátszott az oroszokkal, de már elmúlt.

Persze azt azért el kell mondani, hogy William Barr legfőbb ügyész a több ezer oldalas dokumentumból csak egy négyoldalas összefoglalót hozott nyilvánosságra, ami sokaknak ad kapaszkodót, de feltételezhető, hogy ha a jelentés végeredményével ellentétes lenne Barr összefoglalójának tartalma, Robert Mueller amerikai különleges ügyész felemelte volna a szavát.

Mueller mindig is „jó iparos” volt, nem nagyon érdekelte, milyen kormány van, tette a dolgát. Ebben az esetben is, republikánus szavazóként vizsgált republikánus elnököt, és csak a dolgával foglalkozott: ha nyilatkozott is a sajtónak, nem állt bele az aktuálpolitikai vitákba. Az amerikai igazságügy egyik legalaposabb embere kétévnyi munka után nyilvánosságra hozta vizsgálata eredményét, és a tények egyértelműek: nincs bizonyíték a Trump-kampány és az orosz vezetés tudatos, szervezett összejátszására.

Az persze nem megnyugtató, hogy több ember is börtönben ül már, akik korábban Trump csapatában dolgoztak, és még többnél merült fel különböző bűncselekmények gyanúja, de ezt inkább annak a számlájára kell írni, hogy nem túl jól válogatták meg a kampányban dolgozó emberket. Persze üzleti múltjából lehet tudni, hogy Trumptól sem áll távol a túlzás vagy némi ügyeskedés a célok elérése érdekében, de azért más dolog trükközni egy beruházásnál a szabályok határain mozogva, és más Oroszországgal összejátszva hazaárulást elkövetni. Mert sok demokrata már a vizsgálat alatt meghozta ezt az ítéletet, és tették ezt olyan határozottsággal, hogy még A tanú Virág elvtársa is elismerően csettintett.
Utolsó szalmaszálként még többen kapaszkodnak a számukra reményt jelentő egyetlen mondatba, ugyanis Barr összefoglalójában szó szerint az szerepel, hogy bármiféle összejátszás megállapítására nem áll rendelkezésre elég bizonyíték, de a jelentés nem is tisztázza a vádak alól az elnököt minden kétséget kizáróan, így persze természetesen több politikus máris az egész dokumentum nyilvánossá tételét követeli.
Az eddig a demokrata klubházakban és irodákban a világ legfontosabb sztorijának számító Mueller-vizsgálatot valószínűleg a hírek végére fogják száműzni, ha nem tűnik majd el teljesen, és a leghangosabb demokrata politikusok találnak majd valami új vesszőparipát.

Természetesen már meg is van az új Szent Grál, az igazságszolgáltatás akadályoztatása. Nancy Pelosi és Chuck Schumer demokrata vezetők máris rárepültek a témára, és közleményükben úgy fogalmaztak: a Mueller-jelentés nem menti fel az elnököt olyan komoly vádak alól, mint az igazságszolgáltatás akadályozása.

Sokan csalódtak most, mert azt remélték, hogy a Mueller-jelentés fogja megbuktatni Trumpot, de úgy tűnik, hogy ezt a demokratáknak olyan terepen kell megpróbálniuk elérni, ahol nem egykapus futballmérkőzés zajlik, és az ellenfél is lőhet kapura: a 2020-as választásokon. Amelyen a Mueller-jelentés most már Donald Trump kezében lesz fegyver, hiszen ha a demokraták gond nélkül vádolták alaptalanul az Egyesült Államok elnökét, akkor vajon mit tennének, ha bármelyik „egyszerű ember” kerülne az útjukba? A republikánus kampányban most már elég lesz feltenni a kérdést: ezeknek az embereknek a kezébe kellene hatalmat adni?