Lovas István

Vélemény és vita

Demokráciaexport

A kórházat a Nobel-békedíjas Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet működtette. Legalább tizenkilencen vesztették életüket...

A 2001. szeptember 11-én elkövetett merényletek után a Washington által indított „terror elleni háborúnak” és a vele együtt folyó „demokráciaexportálásnak” csak Irakban eddig másfél millió halálos áldozata volt. Most október 2-án huszonhét és október 1-jén tizennyolc irakit öltek meg (Iraq Body Count) a nem csituló csapásokban és ellencsapásokban.

A térségben az amerikaiak és szövetségeseik akciói nyomán tízmilliók váltak belső és külső migránsokká. Ennek egyik okozója az Iszlám Állam terjeszkedése. A fősodratú nyugati sajtó és hazai cselédsajtója szeretné elhitetni, hogy az Iszlám Államot nem az amerikai kormány hozta létre a Kongresszus valóban lábon megvett tagjainak hathatós támogatásával.

Akik az Iszlám Állam ügyében a tényekre is kíváncsiak, érdemes felidézniük az amerikai honatyák korábbi kijelentéseit.

Közülük élen járt John McCain szenátor, akinek a figyelmét most a magyarországi politikai vezetés „nácizmusa” tereli el egykori mondanivalójától is.

McCain tavaly szeptember 20-án a Fox News adásában arról beszélt, hogy a Fehér Ház ajánlására Amerika már két éve fegyverekkel látja el az Iszlám Államot. Aznap az NBC televízióban ennek szükségességéről beszélt, és azzal hivalkodott, hogy ő csak tudja ennek fontosságát, hiszen ellátogatott Szíriába, és az Iszlám Állam vezetőivel tárgyalt („állandóan beszélünk”). Akkor még szenátor kollégája, Ron Paul arra hívta fel a figyelmet, hogy hatalmas hiba a szíriai kormány ellen harcoló iszlamista szervezeteket fegyverekkel ellátni.

A béke és a gazdasági felvirágzás érdekében alapított intézet élén Ron Paul ma ugyanezt a véleményét hangoztatja.

Wesley Clark nyugállományban lévő amerikai tábornok az idén február 22-én az AMTV-nek mondta el, hogy még szolgálati idején az Egyesült Államok hozta létre az Iszlám Államot.

Ajánlatos tehát mindezek fényében értékelni azt a kijelentést, amely szerint a Fehér Ház és szövetségesei több mint egy éve „harcolnak” az Iszlám Állam ellen. A libanoni Al-Manar televízió angol nyelvű honlapján néhány hónappal ezelőtt egy karikatúra mutatta be e harc lényegét. Egy amerikai harci gép szór bombákat Szíria légteréből, miközben a gép orrából kinyúló hosszú nyelv egy Iszlám Állam-vezető felnyújtott karjának szőrös hónalját nyalogatja.

Nem csoda, hogy Washingtonban és a nyugati világ politikai vezetésében nagy ijedelmet és dühöt váltott ki az Iszlám Állam ellen a múlt héten kezdődött orosz bombázás, hiszen az túlságosan is hatékony lehet, és a világ népei előtt kiderül, ki kinek az oldalán áll. Az idegesség odáig fajult, hogy szombati számában a Washington Times hosszú elemző cikkében azt írta, Obama a szíve legmélyén kommunista és muzulmán, így vele „Amerika soha nem lesz ismét nagy”.

Az engedelmes nyugati sajtóban azonnal megjelentek az álhírek arról, hogy Oroszország nem is annyira az Iszlám Államot támadja, mint a szíriai rezsim ellenfeleit, és néhány nap alatt a bombázásoknak számos polgári áldozata lett. Vlagyimír Putyin ekkor jelentette ki, hogy az Egyesült Államok információs háborút visel Oroszország ellen, és elmondta, ilyen hírek már akkor napvilágot láttak, amikor az orosz légierő el sem kezdte támadásait.

Az álhírek kavalkádjában azonban ismét megjelentek az amerikai hadjárat valódi áldozatai.

Az Egyesült Államok hadigépezete szombaton reggel szétbombázott egy kórházat az afganisztáni Kunduz városa elleni légi csapásokban. A kórházat a Nobel-békedíjas Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet működtette. Legalább tizenkilencen vesztették életüket. Voltak, akik élve, égő testtel menekültek a lángoló romok alól. A kórház személyzete közül tizenketten vesztették életüket. Mindez annak ellenére megtörtént, hogy a szervezet több alkalommal megadta a kórház pontos koordinátáit, és a bombázások megkezdése után azonnal telefonáltak Washington és Kabul katonai vezetésének. A bombázásnak azonban nem lett vége, hanem még egy órán át folytatódott.

Jellemző a fősodratú, Nyugaton ma a legmeghunyászkodóbbnak számító német sajtóra, hogy szombaton akár egész nap a portáljukra kattintva hiába kereste valaki e bombázás tényét. Helyette arról írtak – mint például a vezető német lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung –, hogy nő az aggodalom az arab világban terjedő antiszemitizmus miatt. A neokonzervatív irányvonalat hűen követő Die Weltet a külföldi hírek közül a fő helyen az foglalkoztatta, hogy két izraelit késeltek halálra Jeruzsálem óvárosában.

A kórház bombázásának hírét, beleértve a húsz áldozatot, e portálok csak azután közölték, hogy Obama amerikai elnök kénytelen volt „sajnálatát” kifejezni a történtek miatt, nyilván annak nyomán, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is elítélte a bombázást, alapos és pártatlan vizsgálatot sürgetve. Az amerikai katonai vezetés előtte azt dadogta, hogy a tálibok elleni támadásban kerülhetett sor erre a „járulékos károkozásra”.

Az Amerika és szövetséges szolgái eddigi közel-keleti politikája miatt Európa létét fenyegető migránshullám önti el a kontinenst. Libanonban, Jordániában és Törökországban már sok millió szíriai menekült él, akik befogadása elől hermetikusan elzárkóznak az olajpénzben úszó, az Iszlám Államot és hasonló terrorszervezeteket támogató zsarnoki sejkségek. Ők Washington stratégiai szövetségesei, országaikban az uralkodókat elnyomó gépezetükkel az amerikai vezetés nem akarja sem erőszakkal, sem békés úton leváltani.

Pedig lenne miért. A Jement bombázó és ezrek halálát okozó Szaúd-Arábia ellen a nyugati politikai elit nem tiltakozik. Esetükben az sem baj, hogy ott a demokráciának és emberi jogoknak a nyoma sem látható. Most fognak nyilvánosan keresztre feszíteni egy tizenhét éves ellenzékit. A fejlevágásos, nyilvános kivégzések napirenden vannak.

A kérdés joggal vetődik fel: a Fehér Ház miért nem akar demokráciát létrehozni az öbölbeli sejkségekben, vagyis stratégiai szövetségesei országaiban?

Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet, aki eddig nem mutatott ellenségességet, a minap kilátásba helyezte a magyar kormánypolitikát bíráló „nyilatkozatok” megjelentetését. Igazán kár, hogy kormánya nem olvasta a New York Times honlapján október 2-án megjelent cikket, amely így kezdődik: „A mai Indiában a szekuláris liberálisok kihívással néznek szembe: miként maradjanak életben.” E „demokratikus” Indiában Obama nagy barátja, Narendra Modi, hinduista miniszterelnök kormánya ügyet sem vet arra, hogy országában egyre több fizikai támadás és fenyegetés éri a „hindutva” ideológia ellenségeit, beleértve a kritikusok nyelvének levágását, olvashatjuk. Bellnek – mi-előtt netán rálépne a konfrontációt kereső goodfriendi útra – érdemes lenne megvizsgálnia a legádázabb hazai ellenzék tagjai nyelvének állapotát és színét. Amelyet sértetlenül megőriztek, nem is szólva sokuk hatalmas összegű állami támogatásáról.

 

Lovas István: DemokráciaexportA kórházat a Nobel-békedíjas Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet működtette. Legalább...

Posted by Magyar Hírlap on 2015. október 4.