Vélemény és vita

Demagóg ziccer

Így szép az ellenállás: ökölrázás és nyitott tenyér egyszerre

A furmányosnak szánt magyarázat nagyjából a következő: a Fidesz megzsarolta őket, hogy ha nem fogadják el a változtatást, nem kapnak frakciópénzt szakértőkre és egyéb kiadásokra. Szóval megint a NER a hibás, ők csak a szerencsétlen áldozatok, akik lehajtott fejjel és összeszorított fogakkal viselik el az újabb csapást. Csakhogy tisztázzuk: a kormánypártok kétharmados többséggel bírnak a parlamentben, ebből következően semmiféle zsarolásra nem szorulnak rá annak érdekében, hogy meg tudjanak szavaztatni egy törvényi módosítást. Ez a bociszemekkel előadott mártírkodás tehát minimum aggályos. Szigorúbban véve: csúsztatás.

Másrészt, miután az elmúlt időszakban az állami és a magánszektorban egyaránt igencsak beindult a béremelkedés, van észszerű, egyben vállalható magyarázat arra, hogy a népképviseletet ellátó politikusok is többet keressenek az évekkel ezelőtt számukra meghatározott összegnél. Ráadásul nemzetközi összehasonlításban még így is legfeljebb sereghajtásról beszélhetünk.

A teljesség igénye nélkül azért érdemes áttekinteni: hat év alatt összesen ötvenegy százalékkal nőtt a hazai átlagbér, a szakmunkás minimálbér megduplázódott, a tanároké ötven százalékkal nőtt, a rendvédelmiseké szintúgy, míg a szakorvosok több mint kétszázezer forinttal keresnek többet. És ez csak az állami szektor, ahol a fizetésekről jórészt központi döntés születik, a gazdasági növekedés, a foglalkoztatás bővülése, továbbá az adócsökkentések révén azonban a privát szférában is egyre nagyobb ütemben bővülnek a juttatások. Ettől függetlenül persze a sorozatos kudarcok miatt egyre mélyebb morális dagonyába süllyedő ellenzéki pártok szeretnék magukról levakarni, hogy bármiféle hasznuk származna abból, hogy részt vesznek a legitim módon megválasztott parlament munkájában, illetve még annak látszatát is kerülnék, hogy egyáltalán együttműködnek az úgynevezett orbáni diktatúrával. Lelkük rajta.

Arra mindenesetre jó ez az önellentmondásoktól hemzsegő hiszti, hogy az egyetlen egységes ellenzéki pártot maga alatt tudó bukott miniszterelnököt előcsalogassa a sötétből. A baloldali térfélen taktikus lépésekkel egyeduralomra törő Gyurcsány Ferenc ugyanis kevés dolgot szeret jobban annál, mint amikor az általa még hírből sem ismert tisztességről papolhat a riválisainak. Most is így tett. Hiszen a DK természetesen nem szavazta meg a képviselői fizetésemelést, nem hagynának ki egy ilyen demagóg ziccert, ettől függetlenül az ő bérükre is érvényes lesz a módosítás. Így szép az ellenállás: ökölrázás és nyitott tenyér egyszerre.

Ettől függetlenül el tudjuk képzelni, hogy a rendszerváltozás után igencsak meggyarapodott Fletó harsány kioktatása nyomán a csóróbb ellenzéki képviselőkben kissé felmegy a pumpa – miközben saját potenciális támogatóik is elküldik őket a búsba. De hát jól tudjuk, a kígyók kígyóznak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom