Nagy Ottó

Vélemény és vita

Dél-Szudán és a Facebook

Hogy a Facebook már régóta, mint a Nagy Testvér, mindent lát és mindent tud, és rengeteg dolgot és döntést befolyásol, nem titok

A szelfiláznak jobbára vége, és már a lájkokért is fizetni kell lassan, kereskedelmi tartalmat sem lehet csak úgy megosztani – ha igazak a hírek –, csak akkor látja őket a nagyérdemű, ha a kereskedő vállalja a finanszírozást. Facebook Nagy Testvér azon túl, hogy átpolitizálódott, el is anyagiasult, lehet mondani, hogy el is állatiasodott. Utóbbin nem a naponta feltűnő a világ „legaranyosabb” kisállatait értem, hanem például azt, hogy lehet menyasszonyt venni a közösségi oldalon.

A napokban történ ugyanis, hogy heves alkudozás zajlott egy Facebookon keresztül lebonyolított árverésen, ahol egy kiskorú dél-szudáni menyasszonyért cserébe ötszáz tehenet, két luxusautót, tízezer dollárt, két kerékpárt, egy csónakot és néhány mobiltelefont adott a nyertes. Ez önmagában brutális. Ennél brutálisabb, hogy a dél-szudáni kormány kommentálta az esetet, annyit fűzve hozzá, hogy az országban ez volt a legmagasabb ár, amit valaha menyasszonyért kifizettek. Ha lehet ezt még fokozni, akkor fokozzuk azzal, hogy az elárverezett menyasszony tizenhét éves, a nyertes nála háromszor idősebb, és szegény gyerek a kilencedik felesége.

A legbrutálisabb pedig az, hogy ezt az egészet a Facebook minden társadalmi apróságra rendkívül kényes, filantróp, az emberi jogok betartására és gyakorlására oly kényes csapata végignézte. Tették ezt azok, akik azonnal ugranak a bevándorlásellenes posztokra.

Az akciót egyetlen szerencsétlen ügyvéd próbálta megakadályozni, aki, feltételezem erről szintén hírt adhatott a Facebookon is, de ott valahogy nem talált meghallgatásra tiltakozása. Kiabálhatnánk helyette, hahó, hol vagytok kedves jogvédők? Hol vagytok kedves aktivisták? Választ persze nem kapnánk.
Később annyit finomodott a történet, hogy az árverés nem a Face­bookon zajlott, ott „csak” egy bejegyzés volt, ami az aukcióra irányított. Ennek ellenére a Facebooknak napokba telt eltávolítania a linket. A közösségi hálónak és Mark Zuckerbergnek ez a történet valószínűleg nem jelent semmit, de hogy az FB-nek és fő tulajdonosának is vaj van a fején, azt a tavasszal kirobbant Cambridge Analytica-botrány is bizonyítja. Emlékezzünk, hogy izzadt Zuckerberg az amerikai szenátus előtt, amikor a 2013-ban elindított és titokban adatgyűjtésre használt személyiségteszt appról kérdezték. Az app segítségével 87 millió felhasználó adataiba láttak bele, az alkalmazás a Cambridge Analytica elemző- és marketingcéghez került, amely célzott hirdetésekkel manipulálta a közönséget, és így többek között az amerikai elnökválasztás eredményeit is erősen befolyásolta.

A Világbank legfrissebb jelentésében arról írt, hogy a gyermekházasságok hatvanmilliárd dolláros veszteséget okoznak tizenkét szubszaharai országnak, mivel a korán férjhez adott lányok kiesnek az iskolából, ami rontja kereseti lehetőségeiket, emellett a gyermekházasságok a népesség folyamatos növekedéséhez is hozzájárulnak.

Az arc a lélek tükre. A Facebook is tükör, profilt is ad, de lehet, hogy azt érdemes törölni.