Kruppa Géza

Vélemény és vita

Csülök

„El a kezekkel az orrszarvú bikaborjútól! Az állatkert nem lehet a napi politika színtere!” – e dacos kiáltással fordulhatna egy harcos baloldali érzelmű képzeletbeli szülői munkaközösség a széles nyilvánossághoz

Tiltakozásként az ellen, hogy a miniszterelnök a közkedveltségnek örvendő Nyíregyházi Állatpark felkérésére nem átallotta elvállalni az újszülött rinocéroszbébi keresztapaságát. Az élővilág megismerésére hová vihetjük ezek után a gyermekeinket, ha meg akarjuk őket óvni az illiberalizmus mételyétől? – tehetnék fel a kérdést a haladó gondolkodású felháborodott anyák és atyák.

Páratlanujjú patások rendjébe sorolandó kisded még soha nem gerjesztett annyi indulatot, mint ez az állatkerti baba–mama boxban világra jött hatvankilós csecsszopó. Aki eredeti élőhelyén, a távoli ázsiai vadonban háborítatlanul legelészve mit sem sejthetne, milyen is a magyar róna felett lobogó gyűlölet önsorsrontó zöldes lángja. Mert a fojtogató „diktatúra” egy magát többségnek képzelő kisebbség érzékelésében tovább dúl, és mind elviselhetetlenebb. Eszelős dühüket fokozza, hogy a jó nép nem hajlandó lázongani. Képes eltűrni, hogy jobban megy a sora – elég csak a hétvégeken hazai családokkal dugig megtelt szállodákat nézni.

A balliberális megrögzött hőzöngők most az indiai páncélos orrszarvú világrajövetelének szenzációján azért buktak ki, mert a keresztapaság elvállalása nem csupán Orbán népszerűsége további növelésére alkalmas derűt keltő apró poén. De lehet mélyebb, rejtett szimbolikus üzenete is. Amelynek lényege, hogy ez a gesztus ráirányíthatja a figyelmet: Magyarország az értékek megőrzője, szélesebb összefüggésben is képes egy különösen veszélyeztetett, kihalás szélére sodródott faj fennmaradását elősegíteni. A sikert sugallja.

A siker pedig eleve csípi a mindenben csak a rosszat szimatoló, a kétharmados többséget megemészteni képtelen háborgók szemét. Az ő logikájuk szerint a bébinek közkívánatra kiválasztott Csülök név sem tetszhet, mert inkább hím orrszarvúra utal. Nem trendi, Orbán „suttyó” vidéki hívei még az állatkertben is szembe mennek az európai értékekkel. Igenis, az evolúció jelen fejlődési szakaszában a páncélos rinocérosz elég érett ahhoz, hogy felcseperedve majd maga választhassa meg a nemét.

Mások szerint most ismét lelepleződött Orbán kirekesztő, populista politikája. Mert milyen visszás, hogy éppen egy orrszarvút karol fel. Holott például a varacskos disznóra vagy a zaklatásoknak mostanság olyannyira kitett mezei poloskákra is érvényes az egyenlő bánásmód elve. Európai megoldásként, Brüsszel javaslatát követve kötelező kvóták szerint minden háztartás befogadna néhány büdös bogarat, majd később a rokon rovarokat is. Mindjárt szebb lenne a világ, ahol mindenki meglelhetné a helyet, ahol igazán otthon érezheti magát.

Hiába, nagy az Isten állatkertje!