Nagy Ottó

Vélemény és vita

Csehül áll a csomag

Álláspont. Ausztria bejelentette, kilép az ENSZ migrációs csomagjának elfogadási folyamatából

Továbbra is Andrej Babis kormányfő, az ANO mozgalom elnöke a legnépszerűbb politikus Csehországban – legalábbis ez derül ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét még pénteken ismertette a STEM közvélemény-kutató intézet. A cseh miniszterelnök népszerűsége lehetne meglepő is, mert Babis az eredmények publikálása előtt egy nappal jelentette be, javasolni fogja, hogy Csehország, Magyarország és Ausztria példáját követve, ne csatlakozzon az ENSZ globális migrációs csomagjához. És azért is, mert kisebbségi kormánya van, és azért is, mert nem egyszer próbálták már megbuktatni.

Másrészt népszerűsége lehet nagyon természetes is, abból kiindulva, hogy régóta hangoztatja, elege van a migrációból, az, akármennyire is nem tetszik bizonyos brüsszeli felkenteknek, nem jó dolog. Ebből az is látszik, hogy az egykori Bohémia lakói, bár a sörhöz fűződő jó viszonyukat megtartották, azért ma bizonyos kérdésekben – és a migráció ilyen – egyáltalán nem felelőtlenek.

Babis népszerűségénél is fontosabb azonban, hogy Ausztria bejelentette, kilép az ENSZ migrációs csomagjának elfogadási folyamatából. Az időnként nem is annyira meglepő „sógorpolitikát” folytató Sebastian Kurz kancellár meglehetősen nyersen, de nagyon egyértelműen jelentette be: „Ausztria nem csatlakozik az ENSZ migrációs egyezményéhez. A szerződés több pontját élesen bíráljuk, nevezetesen azt, hogy összemossa a védelmet kérőket a megélhetési bevándorlókkal.” Minderre reagálva Jean-Claude Juncker, aki nagyon régóta kétkulacsos politikát folytat, nagyon demokratikusan azt mondta, „képtelenség” hogy lényeges, jövőről szóló kérdésekben az EU nem tud „közös hangon megszólalni”. És fontos lenne – ezt már nagyon liberálisan tette hozzá –, hogy külpolitikai kérdésekben teljes konszenzus híján akár a tagállamok minősített többségével is lehessen dönteni. Nyilván úgy gondolta, hogy akkor is, ha az történetesen ellentétes lenne az alapszerződéssel, amire a két kulacs és a ki tudja hányadik pohár után már nemigen ad az ember.

A regényes szocialista múlttal rendelkező António Guterres ENSZ-főtitkár nem szólalt meg, csupán a szóvivője révén közölte, sajnálja az osztrák kormány döntését. Ugyanakkor kiemelte, hogy a civil társadalom nagy része, illetve a világszervezet tagállamainak túlnyomó többsége is támogatja a migrációs csomagot. Azt nem részletezte természetesen, hogy a civil társadalom az emberiség, esetleg az unió hány százalékát teszi ki. Ha olvasná lapunkat, tudná, az egyszázalékos adófelajánlásokból bizony nem kerültek milliók a nagyhangú hazai civil szervezetekhez.

A migrációt biztonságossá és legálissá tevő ENSZ-dokumentumot a tervek szerint decemberben írják alá Marokkóban. Addig azonban még sok víz lefolyik a Dunán, és nagyon elképzelhető, hogy az Egyesült Államok, Ausztrália – nem mellesleg egy egész földrész (!) –, Ausztria és hazánk után több más ENSZ-tagállam is közli, hogy nem kér a migrációs paktumból. Elsőként lehet, hogy éppen a lengyelek. Jelzésértékű, hogy Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szintén pénteken, éppen az Angela Merkellel tartott varsói sajtóértekezleten jelentette be, nagyon valószínű, hogy Lengyelország sem csatlakozik a globális migrációs csomaghoz.

De a vészcsengő már így is cseng, ideje lenne figyelni a hangjára. Már csak azért is, mert a csehek várha­tóan még e héten döntenek és könnyen meglehet, hogy Babis államfőt támogatandó, Rumcájsz is előugrik a Jicsin melletti Ráholec erdőből, és rendet tesz a makkpisztolyával, ahogy mindig is tette, ha valami baj fenyegette a feleségét, Mankát és Csibészkét, a kisfiát.