Nagy Ervin

Vélemény és vita

Családpolitika a jövőnkért

Novák Katalin alelnökké választásában esélyt látok a népesedési fordulat valósággá válására, a kormányzati filozófiában pedig ott van a siker kulcsa

Tudom, nem lenne elegáns véleménycikkben ódát írni gyakorló politikusokról, és valószínűleg köpködnek is rám és a cikkre emiatt, így maradjunk inkább a tartalomnál, a családpolitikánál, ami kézzelfogható, és ami – azt gondolom – a mostani kormányzás egyik legüdvösebb, leginkább előremutató stratégiája.

Sokan, leginkább a „vezető konzervatív” értelmiségiek körében, fanyalognak a kormányzati kommunikáció miatt. Pedig egyszerű, egyértelmű és tényleg olyan fontos üzenetek érkeznek, amelyek többnyire találkoznak a magyar polgárok gondolataival, érzelmeivel. És persze jogos felvetések mind. Akár a makrogazdasági eredmények bemutatása, az illegális bevándorlással kapcsolatos kérlelhetetlen fellépés és az unióban megvívandó, az ország érdekeit szem előtt tartó küzdelmek magyarázata. Még akkor is, ha az ellenzék ezt könnyedén, ugyanakkor hazug módon át tudja fordítani valamiféle „Európa-ellenességre”.

A családpolitika viszont klasszikus értelemben vett társadalompolitikai cél. Nehezen, vagy leginkább csak álságos módon támadható. Olyan terv, amely nem a szűk látókörű és négy években, maximum egy ciklusban gondolkodó kormányzatokra jellemző. Ez pedig mindenképpen dicséretes, megsüvegelendő, és azt kell mondjam, hogy kivételes. Még akkor is, hogyha most az engem közelebbről ismerők rögtön rávágják, hogy persze, mert három gyermeket nevelek, így én is érintve vagyok, és én is csak a zsebemre gondolok. Pedig nem, egyáltalán nem erről van szó. A mostani kormányzat családpolitikája mindenkinek kedvező lesz hosszú távon. Ráadásul, egy társadalompolitika megítélése nem a mában, hanem a holnapban történik. A valódi értékmérő pedig az, hogy egy közösség vezetőinek felelőssége megáll-e a rövid távú haszonszerzésben, avagy időben sokkal messzebbre irányítják tekintetüket, és olyan stratégiában és értékteremtésben gondolkodnak, amely a közösség összetartására, illetve azokra a transzcendens normák megerősítésére (értsd: az individuumon kívüli, a közösség által teremtett normák) hivatott, amelyek egy fogyatkozó lélekszámú közösség számára élet-halál kérdései.

Ebben az értelemben pedig a képlet egyszerű. A történelmi mértékű és veszélyt jelentő bevándorlás lehetőséget nyújt ugyan ahhoz, hogy a fogyatkozó európai nemzetek (akár mi is) visszabillentsék a tragikus demográfiai statisztikákat pozitív tartományba. Hogy az elöregedő társadalmak az ebből eredő gazdasági problémákra választ adjanak, hogy a megjelent hiányszakmákra olcsó és fiatal munkaerőt találjanak. (Bár eme érv egyre inkább megdőlni látszik az integráció csődje miatt.) De lehet másképp is. Lehet úgy is, ahogy a magyar kormány most megkísérli orvosolni a problémát.

Persze, mindenki tudja, hogy az anyagi támogatás önmagában nem elég. Nem elégséges, de szükséges feltétel – leginkább a mai fogyasztói társadalmakban. Ráadásul az az érv, hogy nem elégséges, cseppet sem jelentheti azt a következtetést, hogy akkor nincs is rá szükség. Sőt! A már több gyermeket vállaló családoknak nagy segítséget nyújt a családi otthonteremtési támogatás (csok), a gyermekek után járó adókedvezmény, vagy az ingyenes tankönyvek és a gyermekétkeztetés megléte. A gyermekvállalás előtt álló pároknak pedig mindenképpen vonzó alternatíva lehet az anyagi biztonság valós ígérete.

Ezért is pártpolitikai érdekeken felül áll a kormányzat családpolitikai stratégiája. Novák Katalin, illetve az általa képviselt társadalompolitika egy szinttel magasabbra emelése a Fidesz tisztújító közgyűlésén pedig mindennek a súlyát és sikerességének lehetőségét is megerősíti. Csak drukkolni lehet, hogy a miniszterelnök ciklusokon túlmutató nemzetpolitikai iránymutatása, miszerint emelkedjen a születési ráta két százalék felé, tényleg megvalósuljon. Azt gondolom, hogy ez teljesen független attól, hogy ki melyik pártnak szorít. Feltéve, ha nem lennének az elmúlt évtizedek baloldali kormányzatai részéről ezzel ellentétes, igen tragikus tapasztalataink a múltból. Ezt is érdemes észben tartani a választások előtt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom