Vélemény és vita

Bukott receptek

Álláspont. A szocialistáknak jó lesz vigyázniuk a trükközéssel

„A szívemhez nőtt a csapat. Hallottam mindenfélét az MSZP-ről, hogy eljárt felette az idő, vagy árulók vannak benne. Ennél nagyobb tévedés a világon nincs, ezt ti se higgyétek el soha!” Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke mondta a fentieket a szocialisták hét végi kongresszusán, amikor új szövetségesként köszöntötte a meghatódott küldötteket. Némileg talányosabb, vajon miért mondta ezeket, ám erre is van azért megfejtés. Különösen annak tükrében, hogy Szabó Tímea csak a harmincharmadik helyet kapta az MSZP–Párbeszéd közös listáján. Innen bekerülni a parlamentbe akkor fog, ha április 8-án piros hó esik, ufók köröznek a főváros fölött, Gyurcsány Ferenc bukott kormányfő pedig utólag, kilenc év késéssel bocsánatot kér Gurmai Zitától, Göncz Kingától és Herczog Edittől, akikről a szocialisták nőnapi ünnepségén azt találta mondani, hogy nevezett hölgyek nem a Miss Hungaryn indulnak – csupán európai parlamenti képviselőnek pályáznak.

Nőket ennél jobban megsérteni nem lehetett volna. Jellemző egyébként, hogy nem az elefánt a porcelánboltban, hanem az akkori szövetséges, az SZDSZ kért bocsánatot a nőiességükben megalázott képviselőjelöltektől. Gurmai Zita pedig egy romániai konferencián kezdett el vetkőzni – a közönség nagy-nagy ovációja mellett –, bizonyítva, hogy az MSZP történetében az lett volna a legjobb, ha a párt, amelynek ilyen vezetője van, már Gyurcsány bukásának időszakában lélegeztetőgépre kerül.

Persze ami késik, nem múlik. Szabó Tímea, az MSZP szombati kongresszusán éppen az említett Gurmai Zita és Kunhalmi Ágnes között járta a szambát, holott 2009-ben az LMP-ben még elképzelni sem tudta azt, hogy éppen a szocialistákkal álljanak össze a választáson. Annál inkább sem, mert Szabó akkori szavai szerint „az nem járja, hogy mindent a korrupció és a politikai mutyizás vezéreljen”. Az egykori LMP-s most a jelenlegi LMP-seket bátorítaná árulásra. A remélt kormányváltás, az „orbáni diktatúra megdöntése” igazán megéri az identitás föladását, aztán lesz, ami lesz, csatlakoznak a „politikai mutyizáshoz”. Amit Karácsony Gergely, „Soros miniszterelnök-jelöltje” már 2014-ben megtett. Igaz, akkor még a Párbeszéd társelnökeként kellett meginnia néhány Unicumot, hogy valahogy el tudja viselni a szocialistákat, akiket jobban utált, mint a Fideszt. A liberális Fodor Gábor miatt is lecsúszott egy-két feles, akit a pártlista negyedik helyezettjeként, nullaszázalékos támogatottsággal cipeltek be a parlamentbe.

Persze akkoriban még Karácsony nem ismerhette a szocialista leleményt. Például azt, hogyha sokszor forduló aspiráns nem lesz kormányfő, akkor nem megy be a parlamentbe, marad Zuglóban polgármester, jövőre pedig előlép főpolgármester-jelöltnek, s máris biztos befutó helyen előreléphet Szabó Tímea. Ennél eredetibb a Liberálisok elnöke, Fodor Gábor esete. Vele kapcsolatban az a hír terjedt el, hogy a szocialisták azért próbálták visszalépésre kényszeríteni Gyöngyösön saját jelöltjüket, Hiesz Györgyöt, mert ezzel akarták suttyomban támogatni Vona Gábort, a Jobbik elnökét mint legesélyesebb ellenzéki indulót. A népszerű Hiesz ugyanis túl sok szavazatot vitt volna el Vona elől, aminek okán attól féltek, a Fidesz jelöltje nevető harmadikként elviszi a körzetet.

A szocialistáknak jó lesz vigyázniuk a trükközéssel. A DK közeli Nyugati Fény Karácsony miniszterelnök-jelöltsége kapcsán, Botka Lászlóra utalva, azt írta: „Hahó, pár hónapja akkorát taknyoltatok ezzel a mutatvánnyal, mint az olajtó, miért kell ugyanazt a bukott receptet erőltetni?”

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom