Nagy Ervin

Vélemény és vita

Botka bukni fog

Politikai jóslatokat nem szerencsés leírni

A szó elszáll, az írás marad, a cikk szerzője pedig, ha téved, akkor ott pironkodik saját baklövésének igencsak kínos árnyékában. Mégis, szerintem minden jel arra mutat, hogy ősszel Botka akkorát bukik majd, hogy Szegeden sem lesz esélye többé.

A számok a társadalomtudományok területén is fontosak. A politikai elemzések sarkalatos alapjai, melyekből tájékozódni tudunk (akkor is, ha sok-sok tévedésre volt már példa) a pártpreferencia-kutatások adatai, illetve a politikusok népszerűségi mutatói. Ha az MSZP és Botka László esetét nézzük, akkor minden kutatóintézet leírja azt a folyamatot, amely szerint míg a miniszterelnök-jelölt ismertsége és népszerűsége természetszerűleg nőtt, hisz egyre többet szerepelt az országos médiában, addig a pártja nem tudta követni ezt a pozitív folyamatot.

Botka tragikus tévedése pedig az volt, hogy a számokat elnézve, a folyamatokon elmerengve, néhány szobatudós tanácsára hallgatva, egyre inkább elhitte azt a mítoszt, hogy a hiba a pártban van, amit pedig ő képvisel, tesz, vagy mond, az nagyszerű politikai teljesítményként jelenik meg. Tehát még a párt tagjainak, vezetőinek, nagy öregjeinek is ellentmondhat. Akár nyilvánosan is – hisz egyre népszerűbb miniszterelnök-jelöltként tágíthatja a saját politikai mozgásterét.

De Botka melléfogott. Pontosabban a helyzetet félreértve: rosszul mérte fel a saját lehetőségeit. Az utódpárt sokkal erősebb cölöpökkel van aládúcolva, sokkal több régi reflex működik még, és ami szintén nem elhanyagolható: sokkal nagyobb az öregek, a volt kommunisták befolyása, mintsem azt egy szegedi polgármester gondolná. Megjegyzem, hogy Mesterházy Attila is hasonló tévedésekbe esett, bár ő több kompromisszumot igyekezett az egykori párttitkárokkal, téesz­elnökökkel és egyéb erős helyi emberekkel kötni. És persze a többi baloldali és liberális párttal is összefogott végül.

Abszurd, de Gyurcsány Ferencnek igaza volt abban, hogy ha nem akar az utódpárt Horn Gyula által „visszaállított cölöpjein” egyensúlyozni, akkor új szervezetet kell alapítania.

Visszatérve Botka Lászlóra, mind­­ezek alapján teljesen érthetővé válik az a fajta összevissza beszélés, amelyet bizonyos ügyek mentén a szocialista párt egyes szereplői az elmúlt hónapokban műveltek. Legutóbb a plakáttörvénnyel kapcsolatosan.

Nagy hiátusként, egyfajta felkiáltójelként tehetjük mindehhez hozzá, hogy Botka a párt ideoló­giai irányát sem tudta megváltoztatni. Nem sikerült a karakteres baloldali politika megjelenítése. Maradt a színes, liberális elvekkel keveredő, sokszor keszekusza massza, amely Gyurcsány Ferenc regnálása óta jellemzi a szocialista pártot.

Botka másik nagy problémája az összefogás kérdése. A baloldal széttagoltsága jelen helyzetben azt mondatja a szavazókkal, hogy összefogás nélkül nem tudnak sikeresek lenni. Ha igaz, ha nem – a baloldali szavazók jelentős része ma így gondolkodik. Ezt az igényt pedig Botka még csak a szándék szintjén sem elégítette ki. Persze ebben Gyurcsány Ferenc taktikája is közrejátszott – ami a politikai stratégia szempontjából mindenképpen sikeres taktika volt a részéről. Mondhatni, hogy ebben jókora győzelmet aratott a szegedi polgár­mester felett.

Legvégül pedig, azért is minden bizonnyal Botka bukásával fog kezdődni az őszi időszak, mert a polgármesterségen kívül jelenleg semmilyen komoly pozíciót nem tölt be saját pártjában. Csak egy felfújt lufi a miniszterelnök-jelöltsége, amely könnyen kipukkanhat, vagy kipukkaszthatják minden pártbéli következmény nélkül. Ne felejtsük el, hogy egy éve a választmányi elnökségről is úgy váltották le a szocialista párt küldöttei, hogy mindenki ara számított, ezzel véget is ért a karrierje. Fura is volt akkoriban azt látni, hogy miután a saját pártjának tagjai tömegesen alkalmatlannak találták arra, hogy a választmányukat vezesse, a párt elnöksége mégis alkalmasnak látta, hogy az országot esetleg elkormányozza.

Valójában ez a komolytalanság már akkor magában hordozta a szükségszerű bukás lehetőségét.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom