Dippold Pál

Vélemény és vita

Bizalomlopók

Álláspont. A Jobbik parlamenti képviselőcsoportja bizalomvesztés miatt kizárta Dúró Dórát, és felkérte az elnökséget, hogy döntsön mandátumáról, s ezt aztán a vezető testület meg is tette

A csupa észveszejtően okos, művelt, választékos, titkon hercig cicanadrágokra vágyakozó egykori radikális cuki férfi meghozta súlytalan döntését: vissza a babaruhát, Dúró Dóra, tűnés! Egyszerűbben fogalmazva, mint azt a lánglelkű észkombájn, Pörzse Sándor mondta: Toroczkai és Dúró Dóra egy lófing.

Miért is? Hát a bizalomvesztés. Elillant, akár a Jobbik nevű alakulat lelke, már ha ezeknek a maradványcukiknak volt egyáltalán valaha is lelkük. Mirkóczki (választékos) Ádám már előző nap ismertette a pártszerű eljárást. Nem azért határozott a frakció, az elnökségre hárítva a döntést, mert Dúró mást gondol a világról, mint a többiek. Nem. A bizalomvesztés oka az, ami a kongresszus után történt. Azzal ugyanis, hogy Dúró Dóra csatlakozott a Toroczkai László által alapított, a Jobbik eredeti céljait hűséggel vállaló és megjelenítő platformkezdeményhez, legitimálta az úgynevezett pártbomlasztást. A Jobbik szóvivője kinyilatkoztatta, hogy Toroczkai László tevékenysége erkölcstelen, vagy ahogy a derék Mirkóczki hebegte: számos etikai vétséget vet fel.

A bizalmi válság 2016-ban kezdődött, amikor Dúró Dóra férjét, Novák Előd akkori országgyűlési képviselőt kizárták a Jobbik parlamenti frakciójából. Miért tartott a Jobbik megvilágosodása két évig ? Lassú víz partot mos? Egészen különlegesen gusztustalan, hogy a magyar államiság legfőbb jelképét is belevették ebbe a mocskos játszmába. Az Országgyűlés megalakulásának napján ugyanis minden jobbikos képviselő letette külön esküjét a Szent Koronára. Ebben az alábbi mondat is szerepel: „Amennyiben a Jobbik Országos Elnökségének kétharmados döntése szerint alkalmatlanná válok, úgy képviselői mandátumomat azonnal visszaadom.”

Dúró Dóra fegyelmezett asszony, s úgy tűnt egy darabig, visszaadja. Marakodjanak rajta Vona Gábor cimborái. Kérjék ebben is a nagy nemzeti radikális hölgy, a szélsőliberális Heller Ágnes tanácsát. Fogjanak össze mindenkivel, akit nemrégiben még habzó szájjal szidalmaztak. Járkáljanak be az ócska szennytévékbe, és lófingozzanak. Azt már ne is magyarázzák meg, miért egy lófarhang a kettő, végül is teljesen midegy, hogy ezek a hitetlen és hiteltelen figurák mit mondanak. Amúgy eléggé értelmezhetetlen az, ami a Jobbikban folyik. A párt fele a jelenlegi vezetők gusztustalan köpönyegforgatását nem hajlandó tűrni, valami tisztességfélét várna. Szóval bomlik, oszlik a Jobbik, a zavaros helyzet pillanatonként változik. A kizárt asszonynak igen sok jobbikos mondta, hogy éppen elvei miatt kell dacolnia a párt elnökségével. Dúró Dóra elképesztőnek nevezte a rá nehezedő nyomást azért, hogy ne mondjon le a mandátumáról, mondván, az ellene hozott döntés koncepciós eljárásban született, és éppen azzal szegné meg esküjét, ha nem folytatná a képviselői munkát. A hatalomvágy, ami a Jobbik rosszabbik részében, a parlamentben maradtakban ágaskodik – ők még nem tudják –, pusztító. Felzabálja őket, mielőtt még saját jelentéktelenségük radírozná ki ostoba csapatukat a politikából.

Szánalmas csetepatéik közben, ám gyanítha­tóan előtte sem olvasnak Móricz Zsigmondot. A Légy jó mindhaláligban pedig ott van, ami ezt a társaságot leginkább jellemzi: „Az is tolvaj, aki az emberek bizalmát meglopja” – mondta Nyilas Misinek az osztályfőnöke, Gyéres tanár úr.

A bizalomlopók most vicsorognak, s Dúró Dóra még nem döntött, visszaadja-e mandátumát. Pörzse nyilatkozó meg óvatosan kerüli a lovak fartájékát, attól tart, elfújja a szél.