Bán Károly

Vélemény és vita

Barátok közt

Álláspont. Igazán rövid életű volt a szocialisták berkeiben kirobbant háború

Pedig voltak elemzők, akik már újabb pártszakadást vizionáltak, valami olyasmit, mint amilyen 2011-ben történt Gyurcsány Ferenc megsértődésekor, távozásakor és a tábor fanatikusainak a Demokratikus Koalícióba történő átcipelésekor. Nincs még egy hete, amikor Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje árulásról, kollaborációról beszélt, s kijelentette, ő bizony nem tűri az árulást. A szocialista pártban már nemcsak azoknak nincs helyük többé, akik 2010-ben a Fideszt kétharmadhoz segítették s tehertételt jelentenek, az árulókat is le kell leplezni, enélkül a baloldal soha nem fog megújulni.

Botka így is tett, a múlt héten a 168 Órának adott interjúban – amelyet ügyesen előre ki is szivárogtattak – nem kertelt, azt mondta, tűzzel-vassal harcolni fog az árulók ellen, leszámol a Fidesszel kollaborálókkal. Egyet mutatóban meg is nevezett, miheztartás végett. A „leleplezett” áruló és kollaboráns, Molnár Zsolt, az MSZP elnökségi tagja, a legfőbb fővárosi koordinátor nem győzött védekezni, hogy ő bizony nem áruló, nem kollaboráns, pusztán csak más a véleménye a választási együttműködési stratégiáról. Molnár még Szegedre is elutazott, hogy tisztázza a félreértéseket Botkával. Ez olyannyira sikerült, hogy a hétfői béketalálkozó helyszínéről kilépő és az újságírók karjaiba futó Molnár Zsolt már úgy nyilatkozott, hogy szinte puszipajtások lettek Botkával. Kétórás „baráti” találkozójukon minden félreértést sikerült tisztázni. Kedden reggel, elmagyarázandó az örömhírt a kételkedő riporternek, még azt is szóba hozta, olyannyira baráti volt ez a találkozó Botkával, hogy pártjában továbbra is ő lesz a baloldali együttműködés felelőse Budapesten. Négy órával később Botka mégis bejelentette, hogy az országos politikától visszavonuló Molnár innen is ki van rúgva, és majd az angyalföldi Tóth József egyeztet.
Tegnap pedig Botka már arról beszélt, nem is volt senki áruló az MSZP-ben. Azt viszont nem mondta meg, ha nem volt, miért cserélte le Molnárt Tóthra? Ha annyira baráti volt kétórás találkozójuk Molnárral, miért felejtett el neki szólni Szegeden, hogy másnap délben nagy nyilvánosság előtt megvonja a bizalmat tőle?
Aztán folytathatjuk azzal, hogy a másik szegedi főember, Ujhelyi István, a párt alelnöke múlt pénteken még azt üzente, hogy Botka, ha visszatér szabadságáról, újabb árulókat és kollaboránsokat fog megnevezni. Kedd este viszont a korábbi kijelentését firtató kérdésre már így reagált: „Nem volt belháború az MSZP-ben, csak rendrakás történt.” És a kijelentő módból feltételes lett: ha mégis akadnának a párton belül, akik nem a miniszterelnök-jelölt forgatókönyvét követik, és nem Orbán Viktor legyőzéséért, nem a Nemzeti Együttműködés Rendszerének lebontásáért dolgoznának, akkor azok jó ha tudják, mire számíthatnak a pártot a kampányban vezető Botkától.

Összegezzük tehát, mi is történt!

Röpke 168 óra leforgása alatt kiderült, hogy a 168 Órában megjelent interjú kacsa volt. Maga az interjúalany cáfolta saját állításait: az MSZP-ben nincsenek árulók, kollaboránsok, nincsenek a Fidesz kottájából játszók és fizetett ügynökök sem. Ne legyen senkiben kétség, egység van.

Igaz, ez az idilli állapot csak tegnap délutánig tartott, mert az MSZP egykori ikonikus minisztere, Bokros Lajos közösségi oldalán, a Botka programjában kitüntetett szerepet játszó minimálbér kapcsán arról írt: a baloldali pártok fülsiketítő egymásra licitálása nemcsak értelmetlen, hanem káros is. No, ezt tessék összeadni…