Őry Mariann

Vélemény és vita

Barát a bajban

Álláspont. Olaszországnak nagy szüksége van egy barátra, „mi magyarok pedig lojálisak vagyunk”

Lehetséges szövetségesként tekintett a magyar kormány az idén megalakult új olasz kormánykoalícióra, a populista Öt Csillag Mozgalommal szövetkező bevándorlásellenes Északi Liga ugyanis évek óta hangos támogatója a magyar és visegrádi migrációs politikának. Előbbi pártról ez már nem mondható el. Az inkább a liberálisokhoz húzó csillagosok többször is elég kritikusan nyilatkoztak meg az Európai Parlament „magyar vitáiban”, igaz, gyakran a képviselőtársaikra jellemző tudatlanság motiválta őket, például amikor a halálbüntetésről szóló népszavazás ellen kardoskodtak, bár ilyesmi egy percig sem volt tervben. Matteo Salvini azonban, akkor még európai parlamenti képviselőként rendszeresen kiállt Orbán Viktor mellett, aki ezért köszönetet is mondott tegnapi közös sajtótájékoztatójukon, mondván, a magyarok lojálisak.

Tavalyi megválasztása óta Sebastian Kurz néppárti osztrák kancellár – aki az Északi Liga szövetségesével, a Szabadságpárttal kötött koalíciót – is felkapta a migrációellenes harc zászlaját, majd csatlakozott hozzá Salvini olasz belügyminiszter is, de nem véletlenül beszél a nyugati sajtó rendszeresen triumvirátusról. Magyarország volt ugyanis az első uniós tagállam, amelynek kormánya figyelmeztetett a migrációs válság veszélyeire 2015-ben, és a gyakran egészen elképesztően alpári kritikák és vádak ellenére is felhúzta a kerítést a déli határon, ezzel védve Európát. A migránsválság első évének kezdetén még óriási botrányt kavart, hogy a Charlie Hebdo francia humorlap elleni támadás kapcsán Orbán Viktor kimondta, az illegális bevándorlás és a terrorizmus összefügg. Ma ezt már egyre többen mondják ki, ahhoz azonban, hogy eddig eljussunk, az is kellett, hogy a magyar kormány ne féljen kitartani a véleménye mellett.

Salvini és Orbán régóta egyetért egy alapvető fontosságú kérdésben: Európa védelméhez, a terrorizmus és az illegális migráció legyőzéséhez először is meg kell védeni a külső határokat. Ez Magyarországnak sikerült szárazföldön, Olaszország pedig a tengeren küzd. Kormányra kerülése után Salvini nem tétlenkedett, szinte azonnal megtette amit lehet, nem engedte kikötni Olaszországban a migránsokat szállító hajókat. Az olasz belügyminiszter, és osztrák szövetségese, Heinz-Christian Strache alkancellár is felhívta már a figyelmet, hogy az embermentés nemes céljának álcája mögött a hajókat üzemeltető NGO-k valójában az embercsempészek kezére játszanak, gyakran egészen Líbia partjai-tól szállítják a migránsokat a több száz kilométerre lévő európai kikötőkbe. Salvini azt akarja, hogy a hajókat vissza lehessen fordítani Észak-Afrikába, de ilyen jogosultság híján egyelőre nem tud mást tenni, mint hogy legalább nem engedi őket Olaszországba. Hosszú távon ez persze nem megoldás, kormányának másik fele pedig hangosan küzd a migránsok európai elosztása mellett. Az Öt Csillag Mozgalom nem nagy barátja Orbán Viktornak és visegrádi partnereinek, érzik, hogy kormányuk stabilitása érdekében szabadulniuk kell a migránsoktól, a kvóta követelése pedig szerintük még mindig „politikailag korrektebb”, mint a „piszkos munka”, amit Salvini végez.

A tegnapi találkozón megvolt a kémia, a két politikus barátjának, szövetségesének nevezte egymást. Salvini kizárólag méltatta a magyar kormányt, Orbán pedig újságírói kérdésre egyértelműsítette: a migránsok hazaszállításában segít Olaszországnak, de továbbra sem akar áthelyezést.

Az előre fanyalgók megint hoppon maradtak, Salvini és Orbán barátságát nem kezdi ki semmi. Olaszországnak nagy szüksége van egy barátra, „mi magyarok pedig lojálisak vagyunk”.