Nagy Ervin

Vélemény és vita

Az elmebaj tömbje

Az ellenzék, amely az elmúlt években jobban utálta egymást, mint a Fidesz–KDNP-t, egybekelt. Történelmi frigy ez, amely kétségbeesésben, gyűlöletben és bizonyos külföldi érdekeket is felvállalva köttetett

Sokak mellett jómagam is arra számítottam, hogy a magyar politika kettészakadása, a most már jól látható stílusbéli lezüllése az önkormányzati választásokra alakul ki. Tévedtem. Az egyik oldalon egy erős, céltudatos (nem hibák nélküli) kormányzás, a másikon pedig mindenki más: Gyurcsánytól a szocikon át a Jobbikig. És egy hangos, színes-szagos, erőszakos, teljesen értelmezhetetlen kisebbség. Egy vezető nélküli, felsorolhatatlan számú slepp. Amelynek tagjainak gőze sincs arról, valamilyen fura felelősséget és hatalmat megszerezve sem, hogy mit akarnak (akarnának) az országgal kezdeni. Az egész „elmebajos ellenzék” már most egy tömböt alkot. A DK, az MSZP, az LMP, a Liberálisok, a Momentum, a Jobbik, és mindenféle önjelölt, Soros-pénzből vígan megélő „civilek”.

Habár azon lehet vitázni, hogy az utóbbi és az előbbi mennyire fedi le egymást, azaz a politikai slepp és a „professzionalista” pártpolitika mennyire ér össze, de tény, hogy Magyarország ma „kettőtömbű politikai rendszerré” vált, és az is, hogy egy (nem több!) komoly politikai törésvonal körvonalazódik. A többi, az eddig jellemző incifinci ellenzéki törésvonalak kezdenek elmosódni.

A szellemtudományok a második világháború óta vizsgálják egy-egy ország politikai, ideológiai, vallási és más egyéb világképekből kialakult társadalmi törésvonalait. Ezek általában és a leglátványosabban a kultúra és a politika dimenziójában artikulálódnak. A rendszerváltoztatás környékén azt láttuk, hogy egy sokrétű, plurális demokratikus rendszer van kialakulóban, mára viszont egyre inkább egy „kétosztatú rendszer” jött létre. A probléma nem is ez lenne, hisz az Egyesült Államok – és sokáig Anglia, Németország és tucatnyi európai ország – is ezen az úton járt. A valódi dilemma az, hogy miféle az a két politikai tömb, amely most a szemünk láttára alakul.

A kormányzó oldal rendbe tette a gazdaságot, valódi társadalompolitikát hirdetett (családtámogatások kiterjedt rendszere), az ellenzék pedig, amely az elmúlt években jobban utálta egymást, mint a Fidesz–KNDP-t, most egybekelt. Történelmi frigy ez, amely kétségbeesésben, gyűlöletben és bizonyos külföldi érdekeket is felvállalva köttetett. Mert mit is láttunk az elmúlt hetekben? A szokásos választási vereségből fakadó felindultság mentén megszületett az „egységes ellenzék”. Egy zavaros ideológiájú, az érzelmei által vezérelt „valami”, amely nem átallja a parlamenti demokrácia alapszabályait is felrúgni. Néha nevetséges, néha polgárpukkasztó módon. De mindig jó hangosan és most már egyre ijesztőbb módon.

De lelkük rajta! Szerencsére egy olyan globális politikai mozgástérben történik mindez, ahol esélyük sem lesz így. Hiába az erőszakos fellépés, hiába a félelemkeltés, hiába minden olyan politikai akció, amelynek sem értelme, sem jövője nincs – legfeljebb a (nemzetközi) médiába lehet vele bekerülni. Tévészékházat dobálni, a parlamenti ülést vezető elnököt nem engedni a helyére, rendőröket provokálni? Ki lesz erre „vevő”? Ki fog támogatni egy olyan „új politikai tömböt”, amelynek semmi, de tényleg semmi más célja nincs, mint a zavarkeltés? Amelynek „prominens” vezetője, Tóth Bertalan arról kiabált a hétvégi tüntetésen, hogy MSZP–DK–Jobbik–Momentum–LMP közös lista lesz a májusi EP-választáson. És amelynek nincs semmi más víziója, csak a kormánybuktatás. Ez tényleg politikai elmebaj.

A „halk többség” most megdöbbenéssel szemléli, hogy egy volt „szkinhedvezér” kéz a kézben együtt tüntet a posztkommunistákkal és a Soros-szervezetek által pénzelt erőszaktevőkkel. Ám – ne felejtsük el, és ezért érdemes most egy kicsit jobban odafigyelni erre a randalírozásra – voltak olyan korszakok történelmünk során, amikor sajnos működött ez a fajta erőszakos, társadalmi fellépés. Amikor egy „nagyszájú” kisebbség nemzetközi támogatással maga mögött képes volt mindent felforgatni, minden lehetőséget tönkretenni. Figyeljünk és emlékezzünk!