Őry Mariann

Vélemény és vita

Az egység megmaradt

Álláspont. Nem éppen a tervek szerint alakult a visegrádi országok és Izrael csúcstalálkozója Jeruzsálemben

 Andrej Babis cseh kormányfő tegnap délelőtti bejelentése szerint az év második felére halasztják a tanácskozást, a lengyelek nélkül ugyanis nincs értelme most megtartani. Nem az országcsoport és a zsidó állam viszonya romlott ugyanis a régóta tervezett csúcstalálkozó előtti pillanatokban, hanem csak a lengyel és az izraeli fél különbözött össze. A gyorsan eszkalálódó vita onnan indult, hogy Jiszráel Kac izraeli ügyvezető külügyminiszter azzal vádolta meg a lengyeleket, hogy együttműködtek a nácikkal a holokauszt elkövetésében, „az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust”, sőt, „Lengyelország a zsidó nép nagy temetője, csak egy történelmi igazság van”. Varsó számára érzékeny témába gázolt bele Kac, tudniillik a lengyel diplomácia az ellen is határozottan fellép évek óta, hogy az országban a nácik által létesített koncentrációs táborokra „lengyel haláltáborokként” hivatkozzanak a sajtóban vagy dokumentumokban. Az izraeli külügyér ráadásul nemhogy finomított volna egyébként is erős kijelentésein, az elmúlt napokban csak még jobban belelendült a lengyelek szidásába. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pedig először bejelentette, hogy csak külügyminiszteri szinten lesznek ott Jeruzsálemben, végül pedig az egész lengyel részvételt visszavonta. Kac szavain nemcsak a lengyel kormány háborodott fel, hanem az ellenzéki Polgári Platform is, Grzegorz Schetyna volt külügyminiszter például rasszizmusról és lengyelellenességről beszélt.

Izraelben egyébként áprilisban parlamenti választásokat tartanak, így Krzysztof Szczerski, a lengyel elnöki hivatal kabinetfőnöke szerint eleve kockázatos volt most megtartani a tanácskozást. Már csak azért is más viselkedést várt az izraeli diplomatától, mert ahogy fogalmazott, igazán megérthette volna, hogy jelen pillanatban a visegrádiak tesznek szívességet Izraelnek, nem pedig fordítva. A történelem nemcsak Lengyelországban, hanem Izraelben is érzékeny ügy. A Háárec például tegnap hosszan taglalta, hogyan befolyásolják Benjamin Netanjahu kormányának viszonyát európai országokhoz a világháborúval kapcsolatos eltérő narratívák.

Tiszta sor, hogy Varsó nem hagyhatta annyiban Kac nyilatkozatait, Morawieckinek pedig ebben a nem túl kellemes helyzetben azért mégiscsak van valami jó.

Az ügy belpolitikai jelentőségét nem kell magyarázni, ráadásul az is kiderült a lengyel vezető szerint, hogy a visegrádi országok egységesek, „elfogadhatatlannak tartják a bármelyik tagország ellen irányuló alaptalan, rasszista támadásokat”.

Ami összességében a visegrádi négyek, de különösen Magyarország és Izrael viszonyát illeti, nincs gond. Benjamin Netanjahu erős szövetségeseként tekint Orbán Viktorra, s a magyar diplomácia rendre ki is áll Izrael mellett. Az Európai Unióban pedig ez nagy kunsztnak számít, hiszen – elsősorban a palesztinok miatt – több tagállammal nem felhőtlen Izrael viszonya. Ennek pedig ahhoz is köze van, hogy Nyugat-Európában egyre nagyobb gond az új típusú, kegyetlen gyilkosságokig fajuló antiszemitizmus, amelynek kapcsolatát a bevándorlással tagadni igyekszik a politikai elit.

Amíg tehát az Európai Unió és Izrael viszonya feszült, addig a visegrádi négyek erős európai szövetségesnek számítanak, akik hasonlóan kritikusan látják Brüsszel politikáját, így a felek között lényegében magától értetődik az együttműködés a közös célok mentén. Újabb igazolása ez annak, hogy a visegrádi országokkal márpedig számolni kell.