Vélemény és vita

Átcsábítás

Október tizenkettedikére írta ki az önkormányzati választást Áder János köztársasági elnök

Az áprilisi eredményeket vizsgálva az országgyűlési választás egyik legnagyobb figyelmet kiváltó történése a Jobbik támogatottságának jelentős mértékű növekedése és ezzel összefüggően az Összefogás kudarca volt. A baloldali pártok ezután gyorsan kapcsoltak, és az Együtt–PM indítványozására vitát kezdeményeztek a Jobbikkal, mondván, a viták tabusításának stratégiája nem működött az elmúlt években. Az egyetlen párt, amely nem változtatott korábbi álláspontján, a Demokratikus Koalíció volt, ők ugyanis a „nácikkal nem állunk szóba” elvi álláspont következetes képviseletével különböztették meg magukat a többi ellenzéki párttól.
Ezzel elkezdődött a „vitázni a Jobbikkal” diskurzus, amely egészen az európai parlamenti választásokig tartott, majd lecsendesedett és a háttérbe szorult. Az újabb, önkormányzati kampány kezdetén és a politikai uborkaszezon közepén viszont a kérdés újfent előtérbe került, csak éppen más jelmezben lépett színre. A Pásztor-ügy ugyanis nem szól másról, mint a szélsőjobboldali párt szavazóinak megszólításáról.

Az mára mindenki számára egyértelművé vált, hogy nagy az átfedés a baloldal és a Jobbik szavazóbázisa között. Ahogy korábban Hiller István fogalmazott: „Horn Gyula népe a Jobbikra szavazott, ne legyen illúziónk, azok az emberek támogatták a szélsőjobboldalt, akik néhány éve még a mi lakossági fórumainkra jártak”. Az is világossá vált, hogy pozíciójából adódóan és a közelgő önkormányzati választás égisze alatt a baloldal nem odázhatja tovább a kérdést. Ha nem akarja szavazóit tartósan a Jobbik táborában tudni, akkor cselekednie kell. Ezt a lépést tette meg a Demokratikus Koalíció és az MSZP Pásztor Albert támogatásával, ami a DK szempontjából különösen érdekes húzás annak fényében, hogy éppen ők voltak azok, akik korábban semmilyen módon nem voltak hajlandóak konfrontálódni a Jobbikkal. Úgy tűnik, a rövid távú szavazatmaximalizálás elve ismét felülírta az elveket.

A cigánykérdés és a rendpártiság politikai napirendre emelése új szakaszt nyithat a baloldal életében, az ügy kapcsán elválhat a két baloldali csoport. Az LMP és az Együtt–PM számára például ez egy nagy lehetőség az MSZP és a DK álláspontjával ellentétes nézőpont felvázolására. Számukra kifizetődő lehet érdemi konfliktust felvállalni és ezzel megnyerni a budapesti értelmiség jelentős részét, hiszen ők Miskolcon valószínűleg amúgy sem tudnának népszerű álláspontot megfogalmazni. Schiffer András Eörsi Mátyás szavaira adott reakciója is azt mutatja, vannak erre utaló jelek.

A bojkott feloldása után a következő kérdés az lesz, hogy a Jobbik javaslatai és az eddig tabuként kezelt problémák mennyiben jelennek majd meg a baloldali programokban, és ez milyen érdek-, illetve ideológiai ellentéteket szülhet az egyes táborokon belül. Természetesen nem a „Jobbik-stratégia” lehetne az egyetlen, amelynek segítségével az említett pártok megpróbálhatnák visszaszerezni elvesztett szavazóiknak egy részét, de úgy tűnik, a baloldal válsága olyannyira mély, hogy ilyen, a Pásztor-ügyhöz hasonló radikális váltások szükségesek a választók meghódítása érdekében.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom