Novák Katalin

Vélemény és vita

Apák napjára

Álláspont. Amikor egészen kicsi voltam, séta közben mindig Apu kisujját markoltam meg, s tudtam, biztonságban vagyok

Lehetett vele kétvállrafektetőset játszani, az ő ölében ülve „vezettem” először autót, tőle kaptam a legjobb olvasmánytippeket, Anyuval együtt ő jelölte ki azokat a határokat, amelyek között mi, gyerekek biztonsággal mozoghattunk, s amelyek átlépésével folyamatosan próbálkoztunk. Apu jelen volt az életem minden igazán fontos pillanatában. Szükségem volt és van az anyai gondoskodás mellett arra a féltő szeretetre is, amit Édesapámtól kaptam. Számomra így kerek a világ.

A gyermekvállalás egy nő és egy férfi közös felelőssége, ketten kellenek hozzá. Kell a nő is, a férfi is. Kell a két „igen” (és a két nem: a női és a férfi). A gyermekeknek pedig szülőkre van szükségük. Egy édesanyára és egy édesapára, akik a felelősséget közösen vállalva, egymást is támogatva szeretik őket, és gondoskodnak róluk.

Az apák napját a huszadik század eleje óta tartják számon, Magyarországon június harmadik vasárnapján ünnepeljük. Itthon nincs még hosszú hagyománya, de jó, ha van az évben egy olyan nap, amikor az átlagosnál többet gondolunk az apák fontos szerepére.

Tisztelt Édesapák!

Köszönjük, hogy ott vannak családjuk életében. Köszönjük, hogy mertek elköteleződni, hogy igyekeznek biztonságot teremteni, hogy dolgoznak a szeretteikért. Köszönjük, ha aktívan részt vesznek a család életében, ha követendő mintát mutatnak a gyerekeiknek, ha helyt állnak a munkában és ha jut emellett idő az otthoni teendőkre is. Köszönjük, hogy erősek, amikor erőre van szükség, hogy társak abban, amihez egy ember kevés. Gyermekeiknek szükségük van Önökre! Kell az apai minta, kellenek az apás játékok, szükség van az atyai szigorra, az erős kéz nyújtotta biztonságra. A fiúknak példakép kell, akit lehet utánozni, s akire később lehet haragudni, vagy éppen el lehet mosolyodni, amikor rájönnek, hogy mennyire hasonlítanak rá.
A kislányoknak kell az Édesapa, aki nekik is tartást adva kényezteti és a tenyerén hordozza őket, és akinek egyénisége az ő párválasztásukra is hatással lehet.

És nem csak a gyereknek kell apa, hanem az anyává vált nőnek is kell az apává vált férfi.
Nagy szükség van Önökre! Szükség van a felelősséget vállalni képes férfiakra, akik elég erősek ahhoz, hogy bírják a munka és a családi élet kettős terhét, és elég gyengédek ahhoz, hogy egy kisbabát ringassanak.

Köszönöm saját édesapámnak és férjemnek, hogy jelen levő, aktívan szerető apukák!
Isten éltesse az Édesapákat!

Novák Katalin,
család- és ifjúságügyért felelős államtitkár


A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom