Lovas István

Vélemény és vita

Amerika, a negatív kivétel!

Obama gyakran használja azt a fordulatot, hogy Amerika kivételes és egyedüli, és hogy minden nép fölött áll.

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke július 4-én, az amerikai függetlenség napján tartott ünnepi beszédét így zárta: „Lőjetek ki annyi petárdát, amennyit csak tudtok, mert az Amerikai Egyesült Államok valóban kivételes, olyannyira, hogy a világtörténelemben egyetlen nemzet nem volt ilyen.”

Obama gyakran használja azt a fordulatot, hogy Amerika kivételes és egyedüli („exceptional”), és hogy minden nép fölött áll. Korábban már Putyinnak is felhozta Washington magatartásának jellemzésére, mint 2013 szeptemberében is, amikor az orosz elnök megjegyezte, hogy ezzel a kifejezéssel túllépett egy határt.
Amerika egyedülálló voltát, nemzetek fölötti kiválóságának a fogalmát már a 19. században értelmezték és vitatták. Voltak, akik szerint a szabadság, az egalitarizmus, az individualizmus, a populizmus és a laissez faire egyesítése jelenti e kivételességet. Az akkori marxisták szerint azért, mert – írta róluk a kivételesség témakörének nagy szakértője, az azóta elhunyt amerikai szociológus, Seymour Martin Lipset – az Egyesült Államok az egyetlen olyan iparosodott ország, amelynek nincs jelenetős szocialista mozgalma vagy munkáspártja.

Ma már a külföld másért tekinti a világ vezető hatalmát kivételesnek.
Kivételesen negatívnak.

Guantánamo, a bérkínzó CIA-börtönök, a robotgépekkel minden erkölcsi skrupulus nélkül megölt civilek miatt. Vagy amiért azt az országot teszi tönkre harci eszközökkel, amelyiket akarja. Iraktól Afganisztánig. Menekültek millióit hazájuk és/vagy elpusztított házuk elhagyására kényszerítve.
De vannak, akik szerint Amerika azért is kivételes, mert ezt úgy mondhatja magáról, hogy tudja, a külföldi fősodratú sajtóban nem merik nacionalistának nevezni, ami ugye e médiá-
ban súlyosan elítélő fogalom.

Ennek érzékeltetésére képzeljük el, hogy Orbán Viktor augusztus hónap 20-án ugyanezt az obamai állítást mondaná el Magyarországról: „Lőjetek ki annyi petárdát, amennyit csak tudtok, mert tudjátok: Magyarország valóban kivételes, olyannyira, hogy a világtörténelemben egyetlen nemzet nem volt ilyen.”
Másnap hemzsegnének a „nacio-nalista diktátor” beszédét elítélő külföldi és belföldi sajtócikkek. Az utóbbiak oktatóan elmagyaráznák: a miniszterelnök nem tudja, mi különbözteti meg a nacionalizmust a patriotizmustól. Azt állítani, hogy egy nemzet különb a másiknál, a legcsúnyább nacionalizmus, mert a népek között náci hierarchiát teremtene, ami tragédiához is vezethet. Írnák azok, akiknek a hazaszeretete közismert. De Obamánál ez rendben van.

Illetve nem egészen. Ugyanis Amerikában is van nem fősodratú sajtó, amelyet nálunk persze éppen úgy nem illik idézni, mint nyugat-európai válfajukat. Ennek az alternatív amerikai médiának az egyik gyöngyszeme, az Alternet.org. július 6-án hatalmas dühvel reagált Obama elnök Amerika kivételezettségét dicsőítő beszédére. Olyannyira, hogy tizenegy negatív pontba foglalta, a felsorolást e főcímmel ellátva: Tizenegy olyan dolog, ami miatt más országok jobbak. És ezzel az alcímmel: Még az olyan apró országok, mint Ecuador, Nepál és Észtország is egyes területeken a fenekünket rugdalják.

A tizenegy pont tehát, amelyben Amerika „kivételességét” az Alternet.org bizonyítja – negatív értelemben, erős rövidítéssel:
1. Egy Amerikához mérten bőségben élő országban ötvenmillió ember él olyan háztartásban, ahol bizonytalanság uralkodik, vajon lesz-e elegendő élelmiszer aznap az asztalon.
2. Diákkölcsönök: az elmúlt években Amerikában oly mértékben elszálltak a tandíjak, hogy az alsóbb és középosztályból származó végzősök átlagosan harmincezer dollár bankkölcsönnel (diákhitel) hagyják el egyetemüket és főiskolájukat. Míg Németországtól Norvégiáig az állami egyetemek ingyenesek.
3. Gyes: az Egyesült Államokban a szülési szabadság rendezését a szövetségi államra és nem egyszer a munkáltatóra hagyják. Sok más országban a szülési szabadságot nem csak garantálják, még fizetik is. Franciaországban, Spanyolországban, Hollandiában és Ausztriában ez négy hónap.
4. A Föld jogai: a legfelsőbb bíróság nemrégiben a tiszta levegő ellen hozott döntést, lehetővé téve, hogy a széntüzelésű erőművek minimális mennyiségű higanyt és egyéb mérget bocsássanak a levegőbe. Ecuador 2008-ban lett az első ország, amely átírta az alkotmányt, és a világ első országaként elismerte a természet jogát, hogy megvédje magát az emberiségtől.
5. Wifi-szolgáltatás: Amerikában kétszer olyan drága az internet-hozzáférés, mint máshol. Vagy még drágább. Sebessége pedig lassabb, mint sok más országban. Mert a piacot hegemóniát élvező óriáscégek uralják.
6. Vakáció: az Egyesült Államok az egyetlen fejlett ország, amelyben nincs megszabva a fizetett szabadság ideje. Európában a legkevesebb fizetett szabadság négy munkahét évente. Örülhet az az amerikai, aki két hét fizetéses szabadságot kap.
7. Biciklibarát városok: a világ leginkább kerékpárbarát városainak sorrendjében 2015-ben amerikai város – Minneapolis – a tizennyolcadik lett. Ez is csak a jó idők esetére vonatkozik. Holott egy új bicikliútra költött minden egyes dollár huszonnégy másikat eredményez a kisebb egészségügyi kiadásokban, miközben csökken a környezet szennyezettsége és könnyebbé teszi a közlekedést.
8. Borravaló: száz évvel ezelőtt Amerikában ritka volt a borravaló adása. Akkor „osztály nélküli társadalomnak” tekintettük magunkat. Ma már olyan keveset keresnek a pincérek is, hogy nem tudnának megélni a borravaló nélkül.
9. Metrikus rendszer: Burma és Libéria mellett már csak Amerikában nem használják. A globalizált világban egyre súlyosabban rombolja az ország versenyképességét.
10. Hit a tudományban: a megkérdezett amerikaiak negyvenkét százaléka nem hisz a fejlődéselméletben.
A tudomány- és matematikaoktatásban Amerika messze lemaradt több európai és ázsiai ország mögött.
11. Abortuszhoz való jog: az országban egyre nehezebb abortuszt végző nőgyógyászati klinikát találni. A helyzet már Nepálnál is messze rosszabb, ahol korábban súlyosan büntették a művi vetélést.

Szégyenre tehát semmi okunk. Sőt!

Kivételesek vagyunk. Például ötödik hadoszlopunknak nemcsak a tolerálásában, de még sajnos olykor az állami pénzelésében is.

 

Lovas István: Amerika, a negatív kivétel!Obama gyakran használja azt a fordulatot, hogy Amerika kivételes és egyedüli,...

Posted by Magyar Hírlap on 2015. július 10.