Vélemény és vita

Állandó hőguta

Álláspont. Már az elnevezésében is van valami skizoid, noha a fejemet rá, hogy az ötlet szülőatyja rendkívül büszke volt rá, hogy kitalálta: Magyar Liberális Párt – Liberálisok

Ekkora magasságokba még a szocialisták sem emelkedtek, pedig ott aztán van sötét anyag rendesen, és Gyurcsány fejében sem kígyóztak annak idején annyira a kígyók – és Vadai Ágnes sem sziszegett annyi mérget a fülébe –, hogy pártja neve után fontosnak tartsa még odaírni: dékások. Úgyis minden pártnak megvan a maga „beceneve”, pozitív és negatív formában – még a Liberálisoknak vagy, ha jobban tetszik, a liberálisoknak is.

Ez csak azért jutott az eszembe, mert rendszeresen kapok leveleket tőlük, és mivel a levelezőrendszer nem dobja azonnal a kukába, csak jelöli, hogy szemét, hát időnként elolvasom, mit is gondolnak a világról ők hárman, a névadó és két segédje. A számok esetében lehet, hogy tévedek, és négyen vannak, de abban biztos vagyok, ha a jövőben valamikor a tudósok esetleg szinonimát keresnek a mérhetetlenségnek, akkor az egyik jelölt a „liberálisok” lesz. Természetesen hazai értelemben, mert a közvélemény-kutatók nem nagyon tudják mérni támogatottságukat. A pálmát csak azért nem viszik el ők egyedül, mert van egy másik mérhetetlen formáció, a Párbeszéd is.

Most itt vannak a mi liberálisaink, és azt mondják, hogy az, aki a fővárosban a 3-as metrót használja, állat. Egészen pontosan azt írták a mi liberálisaink Tarlós Istvánnak, hogy „a főváros lakosainak jelenleg olyan körülmények között kell utazniuk, amely a hatályos uniós törvények szerint állatkínzásnak minősül”. Ez súlyos kijelentés, nem csak a fővárosiakra, de mindenkire nézve, bárhol is éljen, lakjon, aki akár csak egy megállót is megy a 3-as metróval.

És természetesen ferdítés is van a dologban, nem is kicsi, mert a liberálisaink által hivatkozott „állatvédelmi előírás”, annak is a 81. oldal 5/b pontja nem azt mondja ki, amit liberálisaink állítanak, azaz, hogy „csak olyan járműben szállíthatóak állatok, amelybe minden élőlény számára 5 °C és 30 °C közötti hőmérsékletet biztosítanak”. A hivatkozott pont úgy szól, hogy a szállítónak gondoskodnia kell „olyan szellőzőrendszerről, amely a jármű belsejében minden állat számára 5 °C és 30 °C közötti hőmérsékletet biztosít”. Az egyik különbség liberálisaink „élőlénye” és a citált uniós rendelet „állatja” között van, nem is kicsi.

Aztán, ha az ember kicsit tovább olvasgatja az EU állatvédelmi előírásait, akkor rájön, hogy az a bizonyos 5/b pont egy fejezet része, amelynek címe „A közúti járművekre vonatkozó követelmények nyolc órán túli szállítás esetében”. Ez a második apró, ámde liberális különbség. Mármint a közúti jármű, mert a metró nem az, a piros se, és a nyolc órán túli, mert a Köki és Újpest központ is nagyjából negyvenöt perc.

Egyébként, ha ahogy azt liberálisaink elképzelik, az EU állatvédelmi előírásait betartva kellene utazni, akkor többek közt a járművet megfelelő alommal kellene ellátni, az állat etetésére kellő mennyiségű takarmányt kellene szállítani. De gondolom, ez már nem tetszene liberálisainknak, és azonnal a szalma minőségére kezdenének panaszkodni.

Természetesen kellemetlen fullasztó metróban, villamoson, trolin, buszon, de még autóban is utazni, én sem szeretek, és jobb lenne, ha mindenhol lenne légkondi. Azt is tudom, hogy nehezen viseljük a kánikulát, és mindenkinek agyára megy a hőség. Viszont liberálisainknál ott is marad. Akkor is hazudni, ferdíteni és csúsztatni fognak, ha jönnek a hűvös őszi esők vagy a mínuszok – ők ilyenek. És nem változnak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom