Nagy Ottó

Vélemény és vita

Ajándék Gréczynek

Álláspont. Tartható az idei hiánycél, ennek Brüsszelben is szoktak örülni, és jelentősen bővült a külkereskedelmi forgalom

Miközben az elmúlt héten az egész világ Jeruzsálemre figyelt, mert Amerikának mindig kell egy gócpont, fegyveres konfliktus, ami kiterjedhet a térség más országaira is, és akkor megint lehet menni békét fenntartani, demokráciát vinni, addig közelebbi, bár meglehet kevésbé érdekes, de mégis fontosabb dolgokat is észrevehetünk.

És még csak Brüsszelig sem kell tekintenünk, ahol begőzölt jogvédők pellengérre állítottak bennünket, mert nem vették észre a nagy zöld ködben, hogy a mi jogainkat tiporják, elég, ha szétnézünk idehaza, és belemerülünk a számok nyugalmas tengerébe. Vagy rengetegébe, és hogy lássuk is a fától az erdőt, indítsunk a Fitch Ratings bejelentésével, amely úgy szól, hogy az utóbbi hat év legjobb adósosztályzat-kilátási mérlegével kezdhetik az évet Közép- és Kelet-Európa gazdaságai, köztük a magyar is. A hitelminősítő azt is kiemelte, hogy a térségben 2011 óta először haladja meg az államadós-besorolásokra érvényes, a felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátások száma a negatív kilátásokét, s ez jövőre lendületet adhat a felminősítéseknek, köztük a magyarnak is. És ha jön a felminősítés, akkor szép sima felülettel jön, talán még csillog is, és nem lehet majd fogást találni rajta széplelkű liberálisainknak, hogy ezt nem így kellett volna. Hiszen az eddigi eredmények azt mutatják, másként ezt nem lehet.

Lehet viszont segíteni a gazdaságot másként is, például úgy, hogy elektronikussá lesznek az adóbevallások, ami hétszázmilliárdforint megtakarítást jelent majd. Természetesen meg lehet kérdezni, hogy kinek, mire válaszolhatjuk, hogy mindenkinek, az országnak, a vállalkozásoknak, a munkavállalóknak – az éves gazdasági teljesítmény két százalékáról van szó. Ez persze nem megy egyik napról a másikra, négy év kell hozzá, hogy átálljon az állami adminisztráció. Tavasszal tehát csak okosan, mert lehet, hogy ezt a hétszázmilliárdos megtakarítást is keveslik majd bizonyos körök.

Ezért óvatosan kell bánni az ígéretekkel, főleg az olyanokkal, mint a Demokratikus Koalícióé, amelynek szóvivője, Gréczy Zsolt azzal riogatott, hogy kormányra kerülve csökkentik az alapvető élelmiszerek áfáját. Azt persze elegánsan – már ha esetükben lehet egyáltalán ezt a kifejezést használni – elfelejtik, hogy már csökken az alapvető élelmiszerek áfája, pontosabban, egyeseké már csökkent, többeké januártól fog. Gréczy egyébként úriemberségének újfent tanújelét adta, amikor arra kért minden baloldali embert, hogy segítse a környezetében élő, kevésbé tehetős családokat. Mert kérhetett volna mindenkit erre, de erre már nem futotta neki, éljen a demokrácia, és talán azért mondta ezt, mert az ő felfogásában jobboldali vagy semleges világnézetű ember, ha esetleg mégis segíteni mer, akkor üldözendő. Nesze neked Katolikus Karitász, Ökumenikus Segélyszervezet, Református Szeretetszolgálat.

Ezért biztosan fájt Gréczynek, amikor azt is megtudta, jelentősen javult itthon a deprivációs index, magyarra fordítva a javakhoz való általános hozzáférés, és még a szegénység is mérséklődött, a szegények számát a 2008-as válság előtti szint alá sikerült szorítani. Az okok között a munkaerőpiac folyamatos bővülését, a reál­jövedelemek növekedését, a rezsicsökkentést és a devizaadósok megmentését kell említeni.

Mivel azonban nem akarjuk elrontani a szóvivő karácsonyát, néhány gazdasági eredményt még említsünk meg. Például hogy tartható az idei hiánycél, ennek Brüsszelben is szoktak örülni, és jelentősen bővült a külkereskedelmi forgalom. Azt hiszem, így adventben, a várakozás idején, más nem is kívánható a gazdasági karácsonyfa alá.