Őry Mariann

Vélemény és vita

Agymosók

Álláspont. „Európa továbbra is a világ legjobb helye” – mondta az uniós csúcs után Orbán Viktor, hozzátéve, hogy lehetőség szerint ennek így is kellene maradnia

Ha már arról beszélgetünk, hogy Európának milyennek kellene maradnia, feltételezzük, hogy Európa, úgy általában, megmarad. A jövőbeni kontinens milyenségéről szólva emlékeztetnék egy nem mai, hanem már hatéves adatra: a Le Figaro írta meg annak idején, hogy például Nigériában egy nőnek átlagosan hét gyereke születik, az Európai Unió­ban pedig 1,6. És emlékeztetnék arra is, hogy ma Nigériában hétszer annyi gyerek születik évente, mint az egész unió­ban. A migrációs válság kezdete óta téma, hogy amíg mi néhány százezer ember elosztásán problémázunk, és lassan több szíriai menekült érkezik Európába, mint Szíria lakossága, addig tízmilliók indulhatnak el Afrikából a következő években. Még odáig sem jutott el az Európai Unió, hogy valóban megkösse és főleg betartassa az afrikai országokkal kötendő visszafogadási egyezményeket, pedig ezek is csak a probléma tüneteit tudnák kezelni. Nagyon-nagyon sokat kellene ahhoz fizetnünk Afrikának, hogy visszafogadja azokat a milliókat, amelyeket egészen egyszerűen nem tud eltartani. És akik erre jönnek, mert hát valóban, Európa továbbra is a világ legjobb helye.

Ennél azonban többről van szó. Európa nemcsak, hogy a legjobb, hanem a legnyitottabb is. Nincs máshol magas életszínvonal a világban? Dehogy nincs. És át lehet masírozni a határán? Hát nem.

A magyar védekezés meghatározó elemét jelenti a menedékkérők őrizetbe vételének újbóli bevezetése, ami az egyetlen józan megoldás, mégis támadják. Azok, akiknek teljesen átmosták az agyát, és azok, akik az agyakat mossák megint csak a fenyegetőzésig és üres sipítozásig jutnak. Mindenki másnak nem kell elmagyarázni, hogy miért nem kellene szabadon járkálnia Magyarországon s ezáltal a schengeni övezetben olyan embereknek, akikről még nem állapították meg, hogy van-e jogalapjuk itt lenni, sőt azt sem feltétlenül tudjuk, kik ők. Ugyanis egy szíriai útlevéllel érkező ember lehet szíriai ember háborús övezetből, lehet szíriai ember nem háborús övezetből – igen, Szíriában nem mindenhol van háború –, lehet bármilyen észak-afrikai gazdasági menekült, vagy lehet az Iszlám Állam angyalarcot villantó harcosa is. Ha otthon hagyom az útlevelemet, és megpróbálok átmenni a határon valamelyik országba, okkal számíthatok arra, hogy bemondom az adataimat, és mehetek, amerre tetszik? És ebből a szempontból nincs különbség köztem, az észak-afrikai gazdasági bevándorló, de még a menekült között sem, mert nekik csak töredékük akar valóban Magyarországon menedékre lelni. És ezt a töredéket pedig miért zavarná az, ha a tranzitzónában kell várnia? Valóban ott tartunk, hogy Magyarország kérjen bocsánatot azért, hogy nem asszisztál a menekültügyi rendszerével való visszaélésekhez? Sőt, továbbmegyek, nem asszisztál ahhoz, hogy azonosítatlan tömegek induljanak neki Nyugat- Európának? Már tudjuk, mi lesz ott velük. Menekültjogot csak kis részük kap, a többség a jóléti államok pénzén, rosszabb esetben a feketegazdaságban és az alvilágban tartja el magát.

Az őrizetbe vétel bírálatával Nyugat-Európa és a migránsokat pesztráló Soros-civilek ugyanott tartanak, mint 2015-ben, az osztrák–német határnyitás előtt. Mindenki hangosan bírálta Magyarországot azért, hogy a migránsokat nem úgy szállásolná el, hogy köréjük építi a szállást a Keletiben, mert ők épp ott várják a Nyugatra tartó vonatokat. Amelyekre pedig a magyar hatóság nem engedhette fel őket, mert hiszen Nyugatról ugyanúgy számon kérték a nemzetközi kötelezettségeket. Most is rendületlenül folyik az agymosás, mert hiszen mennyire máshogy néz ki a magyar határ a nyugati sajtó és mondjuk az ásotthalmi mezőőrök és a rendőrség fényképein. Emlékeznek arra a fotóra, amikor a Röszkénél tüntető férfiak tömegében ácsorgó anya és gyerek köré egymás hátára mászva tülekedett a nemzetközi sajtó, hátha lecsorog egy könnycsepp az arcukon? Most sincs ez másképp.

Orbán Viktor tudja, hogy a magyar határpolitikáról szóló vitának még távolról sincs vége. Nagy csatákra készül a miniszterelnök. Azokat a csatákat pedig – szemben a lengyel elnökjelölt ügyével – meg lehet nyerni. Sőt, muszáj megnyerni.