Nagy Ervin

Vélemény és vita

A zűrzivatar Pistije

Hogy nálunk a kozmopolitizmus és az internacionalizmus pár évtizede jegyben jár, főként amikor a hazaárulásról van szó – már rég megtanulhattuk.

Bármelyik birodalmi szférába is tartoztunk, mindig voltak, akik vagy az egyik vagy a másik ideológia maskarájába bújva, akár egy rossz kufár, kéz a kézben jártak árulni a hazát. Illú­ziónk már nincs ezzel kapcsolatban. Bár az, hogy egy harmincas évei végén járó ifjú szocialista (nevezzük Pistinek) is ugyanarra az útra lépjen, amelyet még a bolsevikok tapostak ki jó száz évvel ezelőtt – nos, az már túlzottan is elszomorító. A magyar baloldalra és az egész országra nézve.

„Magyar napok” voltak Stras­bourg­ban. És ez újfent sokat ártott az országnak. Lehet persze kínos magyarázkodásba kezdeni, hogy nem az ország, hanem az Orbán-kormány lejáratása volt a cél, de ha beleolvasunk a nemzetközi sajtóba, egészen más következtetésekkel találkozhatunk. Az uniós polgár egyértelműen a veszekedő magyarokról mond rossz véleményt, és csöppet sem izgatja, ki az ország miniszterelnöke. Csak a zűrzavart látja, s így súlyos felelősség nyomja annak vállát, aki nemzetközi színtérre viszi a belpolitikai küzdelmet. Kimondhatjuk: a hazaárulás súlyos terhe ez. Ha érzi, ha nem.

A sokadik hasonló vitanap után a kérdések szépen gyarapodnak. És itt nem a polémia tartalmi részére gondolok. Hisz a halálbüntetésről már minden szereplő elmondta a véleményét, illetve a kormány is egyértelművé tette, hogy nincs napirenden a tényleges bevezetése; ha viszont a bevándorlásról alkotott miniszterelnöki véleményt tekintjük, az egyáltalán nem lehet oka egy effajta vitanapnak. Ha a szemünket az Egyesült Királyságra vetjük, jól láthatjuk, hogy az angol miniszterelnök nemcsak a külső illegális bevándorlás esetében fogalmaz meg egyre szigorúbb álláspontot, hanem a belső (unión belüli) migrációval kapcsolatban is. Így akár lehetnének „angol napok” is az unió parlamentjében.

De ezen az alapon az elmúlt években „francia vitanapot” is lehetett volna tartani. Hisz a szabadság, egyenlőség, testvériség hazájában uniós polgárokat, romániai cigány családokat pakoltak fel buszokra, és küldték őket haza. Megsértve ezzel az unió legfontosabb alapnormáját, a személyek szabad mozgásának jogát. De nem volt sem francia, sem angol vitanap Strasbourgban. És nem is lesz, ide a bökőt! Mint ahogy a svédeket sem fogják azért a szégyenpadra ültetni, mert hazájukban lassan minden képzeletet felülmúl az idegengyűlölet, mert földbe tiporják a vallásszabadságot, mert mecseteket gyújtanak fel a „békés” polgárok. Csak magyar napok vannak. Csak mi ülünk ott évente többször is. Vajon miért?

A kérdés voltaképp egyszerűen megválaszolható. Mert a mi esetünkben vannak „Pistik”, akik kezdeményezik ezt, szemben az angolokkal, a franciákkal vagy a svédekkel. Mert az kizárt, hogy egy brit munkáspárti képviselő vagy a francia ellenzék egyik vezető tagja ész nélkül rohanjon a maroknyi liberális frakció irodája felé, kezében az előre megírt hazug vádbeszéddel. Ezzel szemben minálunk az ifjú szocik, a Pistik, előszeretettel keltenek nemzetközi zűrzavart. Mert ha már itthon a „váltópártiság” lehetőségéről is lassacskán lecsúsznak, legalább az unióban belénk rúghassanak. Ezért is keresik meg előszeretettel az egyébként Európa-szerte a béka feneke alá került gőgös liberálisokat, akik jó partnerek egy ilyesfajta balhéban.

Pedig a hazaszeretethez nem kell közösséget választani. Az vagy van, vagy nincs. A nemzetbe beleszületünk. Ugyanúgy, ahogy beleszületünk egy testbe. És ahogy nem szorul magyarázatra az, hogy ki néger, ki zsidó, ki cigány; esetleg ki szépnek, ki csúnyának, mások okosnak, vagy butának születnek – így azt sem kell megmagyarázni, hogy valaki magyarnak született. Azt viszont annál inkább, ha ezt a „beleszületettségét” elárulja. Mint a „Pistik” az unióban…

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom