Vélemény és vita

A világ közepén

Mesélnék az érzésekről.

A benned tizennégy évesen kigyulladó parázsról, amint azt látod a televízióban, hogy fontoskodó alakok, szakállasok, torzonborz fejűek, sima tekintetűek, de mindenesetre nem szokványos arcok összedugják a fejüket, és olyasfélékről beszélnek, hogy román–magyar párbeszéd...

S történik mindez fent, a hegyekben, káprázatos tájakon... A szent és érinthetetlennek hitt környéken, Bálványos meseszerű vármaradványainál. És téged valóban ez érdekel, profánul és nyersen, mint ahogy pár szűkebb esztendővel korábban sem Vicuska és Gergő szerelme, hanem az egri vár sorsa foglalkoztatott.

Az érdekel, hogy most, végre barátkozni is kellene és lehetne, de mindenképp volna, akivel. De nem ám úgy, önfeladóan, hanem építkezve. Utat zsigerből jogosnak hitt és érzett önrendelkezéshez, összekapaszkodáshoz, ösvényt a megmaradáshoz, autópályát a testvérek közti békétlenség és széthúzás megszüntetéséhez.  Eltelik néhány esztendő, és ezerrel elkap a gépszíj. Már nem csak a fehér-fekete televízióban követed a fura, mégis oly szimpatikus embereket. Nem csak sátorozni, gitározni érkezel, és nem csak egy-két szőke vagy barna (korsó sör) megszerzése a tét. Már ezer kérdés kavarog benned, fel is teszed, majd a válaszon vitatkoztok egy sort. Érzed, hogy itt kell lenned, itt kell laknod (sajnos, csak egy hétig), ahol már nem csak magyar–román, magyar–magyar párbeszéd folyik, hanem a sorsodról is döntenek. Nem parlament ez, mégis több egy egyszerű törvényhozásnál.

Itt tényleg másként nő a fű, a kelleténél is hangosabban zakatol a vonat, tarajosabban vágtat alá az Olt vize, és az ember is hajlamosabb mindent túlmisztifikálni. No azért az alapító atyák sem túl józanok, ha Tusványos ügyében sulykokkal kell dobálózni. Meglett fizikusok, de ugyanakkor komoly autonomisták itt fogják magukat, és szellemről beszélnek. Nem többes számban. Nem. Egyetlen megveszekedett szellemet, a Tusványosét emlegetik, de azt olyan bizonyossággal és komolysággal, mintha a szalmiákszesznek a tudományos életben betöltött szerepéről értekeznének.

Ha kiöntött az Olt, ha odalett a villanyáram, ha nyert vagy bukott az RMDSZ vagy annak későbbi és sokszínű ellenzéke, ha bedöglött egy generátor, ha megszületett egy baba, ha összejött vagy szétment egy házasság, nos ahhoz értelemszerűen Tusványos szellemének is tevőleges hozzájárulása volt. Azt mondják, a közeli Kézdivásárhelyen már az is gyanús, ha az 1990 után született gyermek áprilisi...
És igen. Felnőtt fejjel, két gyermeked kezét fogva is rábízod e szellemre magad. Majdnem egy hétig. Közben pedig számolod a napokat, az órákat, a perceket. Most megnyújtanál minden pillanatot, mint ahogyan próbáltad lerövidíteni is az időt egy éven keresztül, csak hogy végre elkezdődjön. Hogy ott lehess, ahova mindig is tartozni szerettél.

Nem tudsz elképzelni más világot. Nem tudod, ki ő, sosem láttad. Csak annyit tudsz, hogy tavaly, és még jóval előtte is itt volt, és itt lesz még sokáig, és valahogyan jó a közelében lenni. Mert olyan lelki társak sokezres közösségét tartja össze, amelynek kötelékeit évente egy hétig olyan zenészek edzik, akiknek akkordjai sehol nem sugároznak annyi melegséget, mint amennyit a háborodottan rohanó Olt szűk és hűvös völgyének hidegen izzadó sziklái közt szükségesnek érzel.

Ha csak ezek az áprilisi gyermekek az értelme az egésznek, már akkor megérte. De a Tusványosnak is nevezett Bálványosi Nyári  Szabadegyetem és Diáktábor vélhetőleg nem véletlenül lett a múlt héten negyedszázados. Nélküle minden bizonnyal másként alakul a román–magyar viszony sorsa, a státustörvény megszövegezése, a második és a harmadik Orbán-kormány nemzetpolitikája, Budapest és az anyaország magyarjainak viszonyulása az erdélyiekhez és fordítva.

Lehetne még szépíteni, elrugaszkodni a tusnádfürdői talajtól, de utóbbi mutatvány is azzal a kockázattal járna, hogy a világ közepétől (így szólt egyik korábbi tábor mottója) eltávolodni nem igazán ajánlott. Biztonságban mégis ott érzi magát az ember.

És elég nehéz ilyenkor felkapaszkodni a Budapestre tartó vonatra.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom