Bayer Zsolt

Vélemény és vita

A puklisok(k)

Álláspont. Szerda tíz óra hét perckor kezdem írni e sorokat, önök csütörtökön fogják olvasni.

Azért írom most, mert nyolc órától kilenc óráig feszült figyelemmel követtem a nagy pedagógussztrájkot vagy polgári engedetlenségi akciót, vagy pukli sokkot, nevezze mindenki, aminek akarja.

Most már vége van, úgyhogy mérleget lehet készíteni.

Az ellenzéki média és a pukli segge mögé bújt ellenzéki politika most majd ismét a „félelmetes erejű” többségről fog öblögetni. Még el sem kezdődött a kockás pöcsölés, amikor ezek már elkezdték. A HVG szerint például „kis túlzással az ország fele” csatlakozott pukliékhoz. Aztán elkezdtek „özönleni” a fotók, szelfik az élőlánccal körülvett iskolákról, és minden ilyen honlapon előkerült a „folyamatosan frissülő térkép”, amely mutatta, hol csatlakoztak iskolák pukliék kormánybuktatásra kitalált performance-ához.

Persze, már az elején mutatkozott némi zavar.

A Népszabadság még kedden azt írta, „legalább 140 iskola” csatlakozott, ezt a számot átvette a 444 is, szerdára ez felkúszott 150-re, majd maga a nagy pukli közölte reggel nyolckor, hogy 250 iskola csatlakozott, „de sokan félnek a retorzióktól”. (Ezt azért kell mindig hozzátenni a kockás pöcsöléshez, hogy megerősítést nyerjen a hősi póz, a hősiesség pátosza, amely egységbe forrasztja az ellenállásban részt vevő bátor elvtársakat. Soha, semmilyen retorzió nem érte és nem is fogja érni ugyan ezeket a bohócokat, de hát szart se ér a szabadságharc, ha nincs senki, aki visszalő, ugyebár…)

Visszatérve a számokhoz, tehát 140 és 250 között szórt a részt vevő iskolák száma a szervezők és a hozzájuk csatlakozott legnagyobb erő, az újságírók beszámolói alapján.

Ahhoz, hogy ezt a számot értelmezni tudjuk, nem árt tudnunk, hogy mihez képest 140 vagy 250!

Nos, a fellelhető adatok szerint ma Magyarországon 2831 állami általános iskola van, és 421 alapítványi. Ez összesen 3252 általános iskola. Az adat 2012-es, frissebbet nem találtam, de szignifikáns változás nem lehet, mert nem ez a kormány szokta szakmányban bezárni az iskolákat.

Haladjunk tovább.

Ma Magyarországon 877 gimnázium, 921 szakközépiskola és 843 szakiskola van, vagyis összesen 2641 középiskola. Az adat szintén a 2012/13-as tanévből való.

Ez mindösszesen 5893 iskola, amely potenciálisan résztvevője lehetne ennek a kockásinges pöcsölésnek.

Ebből a 5893-ból csatlakozott „legalább 140 iskola”, vagy puklikám szerint 250 iskola.

Ha 140 csatlakozott, akkor az egy nagyon picivel több, mint két százalék. Ha mind a 250 csatlakozott, az pedig picivel több, mint négy százalék.

De ezt sem jelenthetjük ki ilyen egyértelműen, ugyanis sok tényező árnyalja a képet. Vegyük például az egyik főszervező elvtársat, Pilz Olivért Miskolcról, aki maga így nyilatkozott a Népszabadságnak a sztrájk reggelén: „(…) az iskola tanárainak több mint egyharmada csatlakozott a polgári engedetlenségi akcióhoz, amelynek keretében megtisztítják a szobor környékét, majd a gimnázium udvarán a gyerekekkel közösen egy almafát ültetnek el.”

Vagyis a főszervező iskolájából a tanárok egyharmada csatlakozott az akcióhoz! Vagyis szó sincs arról, amit első pillantásra gondolnánk, hogy a csatlakozott iskolákból mindenki csatlakozott. Aztán érdemes elmerülni kicsit az ellenzéki portálok kommentelőinek hozzászólásaiban. A HVG egyik fehérjehalmaza, bizonyos „return” például ezt írta kissé savanyúan:

„Ismerem a fasori igazgatót, nem is vártam mást tőle. Mi egy evangélikus iskola elé mentünk. Én régi pályaelhagyó vagyok, akkor is tele volt az iskola álszenteskedéssel, hazugságokkal, ezért jöttem el. Feleségem viszont aktív tanár.

Várható volt, hogy itt nem lesz senki. Nyolc órakor az egész iskola gyerekestül kivonult valahová. A szomszéd iskolában pedig értekezletet tartottak. Elvileg ebben a kerületben senki nem sztrájkolt, mégis mi ott álltunk az épület előtt. Aztán csatlakozott hozzánk egy pár, így ha négyen is, de megtartottuk a mi »polgári engedetlenségünket«. Beszélgettünk egy jót, így jó érzésekkel mentünk el. Mi megtettük, amit akartunk. A fotót feltettük a netre.”

Hát bizony… Nehéz az élet. Bár a netre felkerült fotó alatt valószínűleg az olvasható, hogy az evangélikus iskola is csatlakozott a sztrájkhoz. De a legárulkodóbb, hogy az elvtársak szerint, aki nem csatlakozik hozzájuk, az álszenteskedő, hazug, megalkuvó, és persze nyilván náci is meg rasszista.

De még ez sem számít. Csak az számít, hogy a magát pedagógus érdekvédőnek eladni óhajtó pukli, meg a többi, akiknek maga a nagy és az igazi Veszettekhez tartozó Schilling adja a szájába, szóval ezek újra és újra bejelentik, hogy nem hajlandók részt venni az oktatási kerekasztal munkájában, és nem hajlandók tárgyalni a kormány illetékeseivel, Baloggal és Palkoviccsal.

Ja? Akkor takarodjatok az anyátok keservébe! És álljatok addig élőláncot az iskolátok körül, ameddig kirügyezik a fületek!

 

Bayer Zsolt: A puklisok(k)Szerda tíz óra hét perckor kezdem írni e sorokat, önök csütörtökön fogják olvasni - Azért í...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. március 30.