Nagy Ervin

Vélemény és vita

A nagy előválasztás

Fergeteges fogadkozásokkal kezdődött az idei év is, a rajtvonalon Karácsony Gergellyel és Horváth Csabával

Halovány cél, illetve a kimondott tét a főpolgármesteri szék, pontosabban az arra való összellenzéki jelöltség, melyet egy nagyon gyenge lábakon álló előválasztás (vagy mifene) előzne meg. Persze csak akkor, ha a két politikus közül legalább az egyiket elfogadná a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, Puzsér Róbert (mint intézményesített jelenség) és a többi ellenzéki párt, amelyek felsorolása meghaladná eme írás terjedelmét. De vélhetően – a mostani tudásunk szerint – ez bizony nem történik meg. Így a lázas izgalommal várt előválasztás két személyre redukálódott, aki annak rendje és módja szerint már az első, hétvégi bemutatkozásával belefulladt abszurd ígéretei egyre nagyobb hullámaiba.

Úgy tűnik, nem csupán a kövérek, a dohányosok vagy a tohonyák ígérték meg, hogy 2019-ben lefogynak, illetve leteszik a cigit, és hetente többször eljárnak majd futni vagy úszni, hanem az ellenzéki politikusok is belekezdtek az ambiciózus tervek farigcsálásába. Hogy mit s mennyire gondolnak komolyan, az persze már más kérdés. De azt hiszem, már megszoktuk a „politikai áltatás” (hazudozás) állandóan visszatérő jelenségét az egyre inkább töredezett, de mindig összefogni kívánó ellenzéki térfelet szemlélve. Egyszerűen ilyen a természetük. Így szocializálódtak, így élik mindennapjaikat. Talán mert aki nem licitál, annak esélye sincs arra, hogy olyan helyzetbe kerüljön, hogy egyáltalán elgondolkodjon az ígéretek betartásán. És aki úgysem nyer, annak semmi sem drága.

Így folyik ez már jó ideje, így színészkednek a politikusok a komplett ellenzék színpadán. Ez van, ezt kell megszokni. (Nem mondom, hogy ezt kell szeretni…)

A szavazást 2019. január 28. és február 3. között tartják, és minden budapesti lakos jelentkezhet szavazóként. Azaz akár én is. Bár, ha az első rendezvény ígéretcunamijáról olvasok, bizony borzasztóan zavarba jövök. Az egyik ugyanis Kánaánt ígér, a másik meg még ennél is jobb, élhetőbb és boldogabb fővárost. Ugyan az ingyenes BKV most (még) nem került elő a varázscilinderből, de van itt minden, mi szem-szájnak ingere. Horváth Csaba faültetést szeretne minden születendő gyermek után, zöld várost, kevesebb stadiont és föld (parkok) alatti autóközlekedést, no meg elektromos, nyáron kellemesen hűs, télen pedig jó meleg buszokat. Továbbá rengeteg pénzt akar az állami költségvetésből, és végül egyetlen „NER-lovagot” sem szeretne látni a városházán. Karácsony Gergely még több füvet és fát, kevesebb stadiont, jó sok sétálóutcát, zöldre festett térköveket és persze népszavazást mindenről. Továbbá (következetesen) a Liget-projekt leállítását. Azért egy dologban mindketten megegyeztek: beleállnak az „Orbán-rezsimmel” szembeni küzdelembe, ha esetleg főpolgármesterek lesznek. Ha!

Mindezek ellenére van annak némi diszkrét bája, amikor az „ellenzéki arisztokrácia” újra és újra olyan ígéretcunamit zúdít a nyakunkba, amelynek abszurditása Beckett drámáinak dialógusaival vetekszik, mi meg csak kapkodjuk a fejünket. Mert az előzetesen megígért program és a valóság között egy Grand Canyon nagyságú szakadék tátong, és még az ostobánál ostobább is tudja, hogy ezek csak demagóg szólamok valahol a zöldpártok, a liberálisok és a szocialisták mentén.

Ezért gondolja majd lassacskán a főváros polgára azt, hogy ezek a jelöltek vagy túl sokat fogadkoztak szilveszter éjszakáján, és azóta sem tudják abbahagyni, vagy a kelleténél több Beckett- és Ionesco-drámát olvastak el a két ünnep közötti pihenés során. Ezért röhög teli szájjal minden értelmes szemlélődő, amikor erről az ígéretcunamiról hall vagy olvas. Még akkor is, ha szinte biztosak vagyunk abban, hogy megint lesz nagyjából négy-öt jelölt az utolsó pillanatig.

De a jövőtől félni ennek ellenére, kedves ellenzékiek, nem kell! Könnyű most ígérni, nagyot mondani, fogadkozni. Csak egy előválasztásról van ugyanis szó. A nehezebb vágta, az igazi verseny csak azután következik, mikor a többi párt szintén jelöl majd valakit. És persze az önjelölt Puzsér mindenkit lehülyéz majd. Talán jogosan.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom