Nagy Ervin

Vélemény és vita

A mi ellenzékünk

Sokan, sokféleképpen magyarázzák és igyekszenek belpolitikai célokra felhasználni az Orbán-kormány vitáit az unió egyes testületeivel

Leginkább az úgynevezett ellenzék és persze azok a civilek, akik már többet politizálnak, mint amennyi társadalmi tevékenységet végeznek. És persze ne feledkezzünk meg a balliberális média hathatós aknamunkájáról, amely már régóta az ellenzéki politikusok előtt jár a „politikacsinálás” tartalmi részében. Végül pedig – ez már tényleg új fejlemény – a Jobbik is, amely – legalábbis papíron – még mindig nemzeti pártként hirdeti önmagát, beállt az Európai Unióban sivalkodó, huhogó és a hazafelé dühös arccal mutogatók közé.

Pedig a vita a pluralizmus lényege, ezáltal a demokratikus elvárások egyik legfontosabb tényezője. Így teljesen helyénvaló az, hogy ha Fidesz–KDNP nyerte a választásokat, azaz bírja a társadalom többségének támogatását, továbbá folyamatosan kikéri az állampolgárok véleményét egy-egy témában (nemzeti konzultáció), akkor igenis joga van ahhoz, hogy az unióban vitázzon. Sőt! Nem csupán joga van hozzá, hogy a magyar állampolgárok véleményét artikulálja és védelmezze (még akkor is, ha az éppen ellentétes az unió egyes szereplőinek érdekeivel), hanem egyenesen kötelessége. Ez minden tagállam célja, erre törekszik Európában mindenki. A nép által, a nép érdekében és a saját értékrendszere szerint.

Az uniós viták mindamellett egyben a nemzetek és a globális szereplők vitái is. Ebben a szembenállásban pedig nem árt figyelembe venni azt az aprócska tényt, miszerint Magyarország – bármennyire is fejlődik gazdaságilag és társadalmi szempontok szerint is – még mindig nem nagyhatalom. Sem a lakosságunk száma, sem a gazdaságunk ereje, sem a haderőnk, sem bármi más nem könnyíti meg a kormányzat helyzetét. Mondhatni, hogy a tárgyalási pozíciónk nem könnyű.

Ennek ellenére azt láthattuk az elmúlt közel egy évtizedben, hogy az Orbán-kormány bátran felvállalja az ország érdekében folytatandó vitákat – sokszor politikai kereszttűzbe kerülve ezért. De tessék csak körbenézni Európában, minden erős kormány erre törekszik, és vitázik a saját országa érdekében! Érdemes megnézni e kormányok ellenzékét is, amely nem olyan, mint ami nekünk jutott, amely nemcsak hogy boldog azért, mert az unió egyes szereplői vívják meg a politikai és egyéb természetű vitákat helyettük, hanem még rá is tesz egy lapáttal, azzal, hogy e viták egy részét ő maga generálja, mert „árulkodni” jár Brüsszelbe.

Szégyen, gyalázat, hogy a ma létező teljes ellenzék – saját vízió nélkül – külföldi erőkkel akarja gyengíteni a saját hazáját. Hisz tevékenységével nem csupán a magyar kormány tartópilléreit igyekszik kiütni, hanem a saját országának is árt. Minél rosszabb Magyarországnak, annál jobb nekünk – így vélekedik ma már az ellenzék összes szereplője. És ami valóban megdöbbentő, hogy most már jó ideje a Jobbik is ezen az úton jár. Ugyanis a többiektől – sajnos – már megszokhattuk ezt a magatartást, de a szélkakas módjára forgolódó párt ezidáig csak ímmel-ámmal állt be a hazát árulók sorába. Most pedig ugyanazt halljuk Gyurcsánytól, mint Sneider pártelnöktől.

Egy olyan kisebb, de valódi fejlődést mutató, a politikai mozgásterét egyre inkább tágító ország, mint hazánk, csak úgy lehet sikeres, ha a kormányzat az ellenzékkel – ha nem is mindenben egyetértve –, de közösen igyekszik megvívni a nemzetközi csatákat. Azaz az ellenzék nem destruktív, hanem konstruktív kritikája mellett ugyanúgy az ország érdekeiért küzd, mint a kormány.

Gondoljunk csak bele, hogy mi történne esetleg Franciaországban azzal az ellenzékkel, amely azt szeretné elérni, hogy vonjanak meg uniós pénzeket az országuktól azért, hogy gyengítsék ezzel a kormányuk helyzetét? Ugye milyen nehéz ezt elképzelni? Nálunk viszont ez történik. Hogy azért-e, mert saját nyomorúságuk miatt többet nem tudnak tenni, jobbat nem tudnak kitalálni, vagy azért, mert ennyire nem számít nekik a hazájuk állapota – nos ennek megválaszolását az olvasóra és persze a választópolgárra bízhatjuk.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom