Nagy Ottó

Vélemény és vita

A költségvetés is jobban teljesít

Álláspont. Varga Mihály öt pontban határozta meg, hogy minek köszönhetők a gazdasági sikerek

A gazdasági adatokat sokan nem szeretik, de ezen semmi csodálkozni való nincs, szárazak a számok, nincs bennük semmi izgalom, és egy-két tized vagy akár százalékos növekedés vagy csökkenés az átlagembereket, legyünk őszinték, nem hozza lázba. Azért, mert ezeket a tizedeket és egészeket nem érzik közvetlenül a pénztárcájukon.

Pedig azért van izgalom bőven. Ezért most folytassuk is egy kis számbombázással, hangsúlyozottan építő célzattal. Kezdjük azzal, hogy a tavalyi gazdasági növekedés a vártnál magasabb, 4,6 százalék lehet az előzetes számok tükrében. Az uniós módszertan szerint számolt GDP-arányos államháztartási hiány két százalék körüli szinten maradhat, ami kedvezőbb a tervezett 2,4 százalékosnál. Joggal mondta erre a csütörtöki Kormányinfón Orbán Viktor, hogy Magyarország jobban teljesít. E számokat tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter is ismertette, kiegészítve azzal, hogy tavaly decemberben az államháztartás központi alrendszere 397,3 milliárd forint többlettel zárt, és joggal kommentálta úgy az adatokat, hogy a költségvetés is jobban teljesít. Elhangzott az is, hogy a tavalyi egész éves pénzforgalmi hiány 1445,1 milliárd forintra rúghatott az előzetes adatok alapján, a GDP-arányos államadósság az év végére 71 százalékra mérséklődhetett a 2017 végi 73,3 százalékról. A legutóbbi adatok tükrében a foglalkoztatási ráta 69,8 százalékos, a munkanélküliségi pedig a 2010-es 11,5 százalékról 2018-ban 3,6 százalékra esett vissza – vagyis sokan dolgoznak, és egyre kevesebben nem.

A munkaerőpiaci adatok fényében meg kell jegyezni, hogy bármennyire is erőlködik a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, és hiába hangos az internet a túlóratörvény elleni „országos” tüntetéstől, nincs sztrájkhangulat az országban. Akkor sem, ha Kordás Lászlóék mellett a teljes káoszellenzék felsorakozik. A sztrájkfenyegetés értelme csak annyi, hogy ilyen az, amikor volt főnökének, közelebbről Gyurcsány Ferencnek igyekszik kedveskedni szapora nyelvcsapásokkal egy volt politikai államtitkár.

A várható 71 százalékos államadósságra visszakanyarodva ne felejtsük el, hogy az országot Gyurcsányék adósították el. A GDP-arányos államadósság mértéke az első Orbán-kormány után még bőven hatvan százalék alatt volt. De aztán jött Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai, és amikor végre kicsinálták egymást, megbuktak, és a szavazók elküldték őket, akkor az államadósság mértéke nyolcvan százalék fölött volt. Onnét kellett leküzdeni. És ez, az összes többi adattal együtt – amelyek gyakran jobbak az uniós átlagnál – valódi eredmény. Ahogy eredmény az is, és ez a költségvetés kiegyensúlyozottságát és tervezettségét mutatja: a kormány – hogy a beruházások ne torpanjanak meg – továbbra is megelőlegezi az uniós támogatásokat, amelyekből csak decemberben 890 milliárd forintot utalt át Brüsszel Magyarországnak.

Varga Mihály öt pontban határozta meg, hogy minek köszönhetők a gazdasági sikerek: a hatéves bérmegállapodásnak, az otthonteremtés minden eddiginél jelentősebb támogatásának, az adócsökkentéseknek, a gazdaságfehérítő intézkedéseknek és a fegyelmezett fiskális politikának. És ez, meg persze a teljesítmény is, minden szempontból ötös.

Érezni meg nem is kell semmit. Elég azt tudni, hogy tavaly a bérnövekedés kétharmada a fogyasztást bővítette. A fogyasztás bővülése meg a gazdaságot erősítette. Decemberben a várakozások szerint nagyjából ezerkétszázmilliárd forinttal, ami nem kis szó, és nem is kis pénz. Ez is azt mutatja, hogy az emberek inkább dolgoznak, jobban keresnek, és többet vásárolnak. És hanyagolják a sztrájkot.