Lovas István

Vélemény és vita

A beBokrosodott Márki-Zay

Jobboldaliként győzött, majd azonnali balliberális fordulattal állt be táncoltatói sorába

Kivételesen hadd idézzem saját magam: azt, ahogyan február 22-én kezdtem el ehelyütt megjelent cikkemet, feltéve a kérdést, hogy van az, ami szinte kiszúrja az ember szemét, de politológus vagy újságíró nem elemzett. Nevezetesen azt, hogy egy jobboldali rivális nagyobb sikereket érhetne el a Fidesszel szemben, mint az amúgy is zsúfolásig megtelt balliberális oldalon egy-egy újabb párt vagy figura.

Három nappal később ezt a hipotézist igazolta a hódmezővásárhelyi polgármester-választás, ahol a magát konzervatív, vallásos, hétgyermekes, kifejezetten jobboldali jelöltnek bemutató Márki-Zay Péter nyert.

Aki egyébként, tegyük hozzá gyorsan, zsigerileg olyannyira idegen a balliberális oldalon, hogy például a Népszava március 5-i számában egy fél oldalt elfoglaló, róla szóló cikkben a nevét többször is helytelenül „Márky-Zaynak” írta el.

E Népszava-cikkben egyébként idézik a jobboldali fellépésével nyert Márki-Zayt, aki az előbb említett véleményemet megerősítve azt mondta, „anti-Fidesz kellene Magyarországnak” egy sikeres fellépéshez.

Csakhogy Márki-Zay szinte abban a pillanatban végezte ki ennek az esélyét azzal, hogy egyetlen kijelentésével szőröstül-bőröstül beállt a neoliberálisok táborába, jelezve, engedelmes szolgájuk.

Szerencsére, mondhatnánk, mert egyértelmű: ha a balliberális ellenzék találna annyi Márki-Zayt – ami nagyon nem valószínű –, aki nemcsak hajlandó lenne betenni arcát egy olyan csoportképbe, ahol Vadai Ágnestől és Niedermüller Pétertől Juhász Péteren át Molnár Gyuláig és Gőgös Zoltánig feltűnne mindenki, de igyekezne őket a választásokig lecsitítani olyan erővel, amilyen agresszív és választási potenciális eredményüket illetően totálisan kontraproduktív gyűlöletüvöltéseik intenzitása, valóban érhettek volna el eredményeket.

Az, hogy Márki-Zay Botka Lászlóval, Szeged MSZP-s polgármesterével rohant találkozni, teljesen természetesnek mondható. De az, amit március 2-án és 3-án jelentett ki, egy jobboldali politikus imázsával teljesen ellentétes. Márki-Zay egyik alapvető kampányígérete volt, hogy a magánembereknek eltörli az építményadót. Majd ezt az ígéretét azzal ejtette, hogy „tanulmányozta a költségvetést”, és ennek alapján jutott arra a következtetésre, hogy a százötvenmillió forintos könnyebbséget jelentő ígéretét nem tudja betartani. A városvezetésnek szerinte négyszázmilliós tartaléka volt, de Márki-Zay szerint ebből sem maradt sok február végére. De ami a lényeg, az ígéret betartását a város négymilliárd forint adóssága lehetetlenné teszi, mondta, hozzátéve, a város még 879 millió forint kezességet is vállalt önkormányzati cégek részére.

Hegedűs Zoltán, a város korábbi alpolgármestere mindezt a sötét képet cáfolta, és egy sajtókonferencián elmondta, a város gazdálkodása stabil, és nyugodt szívvel készül az átadás-átvételre. Azt mondta, a városnak nincs hitele, és jelentős tartalékokkal rendelkezik, az önkormányzat gazdasági helyzete stabil. Hozzátette, Hódmezővásárhely vagyona most hatvanötmilliárd forint, jelenleg több mint másfél milliárd forint áll a város rendelkezésére, hamarosan pedig majdnem még egyszer ennyi adóbevétel folyik be a kasszába. Vagyis a közeljövőben mintegy hárommilliárd forint áll az önkormányzat rendelkezésére.

Ezért ha a Márki-Zay-féle azonnali ígéretszegésnek és álmagyarázatnak nincs neoliberális bűze, semminek nincs.

Képzeljük el mindezt abban a kizárólag hipotetikus esetben országos szinten, ha az ellenzék nyerné meg az április 8-i választásokat. Mondjuk, hogy Bokros „megszorító” Lajos, a Horn-rezsim regnálása óta roppant népszerűtlen MSZP-s pénzügyminiszter lenne ismét a pénzügyminiszter.

Igen súlyos összegben lehetne fogadni, hogy a kormánykerék átvételének másnapján drámai bejelentést tenne.

Amúgy is ellenszenves arckifejezését még visszataszítóbbá téve állna ki az ország nyilvánossága elé, és roppant felelősségérzetet sugározva mondaná el, hogy a Fidesz-kormány hazudott: tragikus helyzetben van az államkassza. Oly tragikus helyzetben, hogy a kormány teljes felelőssége tudatában jelenti ki, a teljes államcsőd elkerülése érdekében azonnal vissza kell hívni a Nemzetközi Valutaalapot Magyarországra, és elsőként tízmilliárd dollár értékű hitelt kell felvenni.

Hozzátenné, mindez Magyarország jövője biztosítása érdekében szükséges. Majd elmondaná, egy ilyen helyzetben a kampányban ígért átfogó béremelési programot, a tizenharmadik havi nyugdíjat, a százezer forint havi nyugdíjak felzárkóztatását és a rezsicsökkentést ideiglenesen el kell halasztani.

Amit azután a GKI-s Vértes András, a pénzügykutatós Petschnig Mária Zita és „jobboldali” közgazdász társaik, mint Bod Péter Ákos, azonnal sietnének alátámasztani az egyetértő szemhunyorgatásait e külön alkalomra megduplázó Kálmán Olgánál és más, hasonlóan „kritikus” médiabáboknál.

De hogy Márki-Zay más szempontokból is azonnal beadta derekát a liberális oldalnak, bizonyítékként nem egy kijelentése idézhető.

Így március 3-i, a megyei jogú Hódmezővásárhely polgármesteri hivatalának zsúfolásig megtelt dísztermében elmondott beiktató beszédében kijelentette: „akik eljöttek az eseményre, azok már nem félnek”.

Nos, ez a „félnek az emberek” az egyik legundorítóbban hazug vád, amit a balliberális oldal naponta öklendezik fel és terjeszt globálisan a vele egyívású világsajtón át.

Ha tízezrek ömlenek az utcára internetadó ügyében, akkor ugye nincs „félelem”. Ha egy-egy balliberális politikus felhívására húsz újságírón kívül három tucat ember jelenik meg a „demonstráción”, akkor azonnal az „emberek félnek” magyarázat következik. Meg a „birka nép a magyar”. Amely természetesen nem birka nép akkor, amikor 1994-ben egy 1956-os pufajkást választ miniszterelnökének.

Amennyiben valaki olyan gyorsan tesz fordulatot a totálisan látható hazai „háttérhatalomnak” tett azonnali gesztusként, mint Márki-Zay, azt mutatja, roppant gyáva emberről van szó.

Ugyanakkor túl gyorsnak is nevezhető fordulata azt is mutatja, hogy mit vár el jobboldali támogatottjától a balliberális ellenzék, amely – és erre a jelenlegi kormány és intézményei vezetőinek bebörtönzését beígérő kijelentéseik, antidemokratikus, minden meglévő féket és ellensúlyt félresöprő programjaik, szemkilövő múltjuk a garancia – az ilyen figurákat táncoltatni akarja.