Horváth K. József

Vélemény és vita

A balhé minél nagyobb legyen

NAPI KOMMENTÁR

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes arról nevezetes, hogy gyakran még cifrábbakat tud mondani főnökénél, KariGerinél. Most éppen a szolidaritási hozzájárulással van ismételten bajuk, amit az ország leggazdagabb városa mindenképpen meg akar tagadni a szerényebb pénzügyi ellátással bíró falvaktól, kistelepülésektől. Mindenki más befizeti, csak ők nem. S nem elég az, hogy nem akarnak fizetni, még végeláthatatlan jogászkodásba is kezdenek, ami úgy nevetséges, ahogy van.

A jogszabályi hierarchia legalján lévő önkormányzati rendelet ugyanis soha nem írhat felül magasabb szintű jogszabályt. Sem törvényt, sem miniszteri rendeletet. Ők azonban be akarják mesélni a magyaroknak, hogy de. Ifj. Lomnici Zoltán aláhúzta, a Karácsony által is képviselt baloldali fantazmagóriák nem az együttműködés, hanem a széthúzás, így a politikai kudarcok és gazdasági nehézségek irányába mutatnak.

Kiss Ambrus például arcátlanul bejelentette: „Az Orbán-kormány pénzügyminisztere arra büszke, hogy hatalmi erővel le tudott emelni újabb kétmilliárd forintot a fővárosi önkormányzat számlájáról.” A főpolgármester-helyettes nem igazán érti, milyen érvek írhatták felül a bíróság első fokon hozott döntését, amely elrendelte a jogvédelmet, és ezzel megtiltotta az inkasszálást. Az nem tűnt fel neki, hogy a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a főpolgármester újabb azonnali jogvédelmi kérelmét, így a kincstár jogszerűen kétmilliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról. „Ezzel már több mint 30 milliárd forint be nem fizetett adót kellett behajtani az önkormányzattól” – fogalmazott Varga Mihály Kiss Ambrus bejegyzése alatt a kommentek között.

Varga arra is felhívta a figyelmet, hogy mindeközben Budapest csődben van. Bár a fővárosi önkormányzat 102 milliárd forint adót szedett be az év első négy hónapjában, ennek ellenére pénzeszközei április végére kilencmilliárd forintra csökkentek, adósságállománya harmincmilliárd forinttal nőtt. Sőt! „További ötmilliárd forintnyi be nem fizetett adóval még mindig tartozik a Karácsony Gergely vezette önkormányzat.”

Tudjuk, a baloldali álhírekben KariGeriék rendre a kormányt okolják az üres fővárosi kasszáért, a tények azonban mindig cáfolják ezt. „Az elmúlt öt évben összesen több mint 1200 milliárd forint adóbevételhez és állami támogatáshoz jutott a főváros, miközben 188 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást kellett (volna) fizetnie a szegényebb települések támogatására” – húzta alá Varga Mihály.

Ha vetünk egy pillantást Kiss Ambrus előéletére, akkor nem lehet kérdés, hogy a Gyurcsány-fióka Karácsony mellett Kiss Ambrus is a baloldali klubdélutánokon szívta magába a nagyotmondás kulturálatlanságát.

A Városháza működéséért és pénzügyeiért felelős főpolgármester-helyettes Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztériumban dolgozott. 23 évesen miniszteri tanácsadó lett a Miniszterelnöki Hivatalban. Hogy a kinevezésnél a szakértelem vagy a lojalitás döntött, azt döntse el az olvasó. Három évvel később, miután Gyurcsány megpuccsolta Medgyessyt, a szociális és munkaügyi miniszter kabinetfőnöke lett, 2009-től Gyurcsány, majd Bajnai társadalompolitikai szakállamtitkára volt.

Az előéletéből jól látszik, hogy mielőtt a Karácsony-féle főpolgármesteri hivatalban Gy. Németh Erzsébet, Tüttő Kata, Kerpel-Fronius Gábor kollégája lett, a közvélemény félrevezetésében már komoly kiképzésben részesült. Erről a stábot összeállító Gyurcsány Ferenc maga gondoskodott

Kiss Ambrus nem beszél az elmúlt öt év alatt elkönyvelt 1200 milliárdjáról, csak arról, hogy idén 75,5 milliárdot kellene fizetnie szolidaritási hozzájárulás címén, miközben a kötelező feladatok ellátására csak 35,9 milliárd forint állami támogatást kap. A főváros pénzügyeiért felelős főpolgármester-helyettes ugyanakkor nem tagadta, hogy a város jelenleg csődben van, folyószámlahitelből működik, a pénzügyi számláló mínusz 4,5 milliárd forinton áll. Az ötéves 1200 milliárdos bevétel ellenére azt hangoztatja, hogy Budapest többet fizet az Orbán-kormánynak, mint amennyit feladatellátásra kap. Magyarán zsarolnának, hergelnének, feszültséget szítanának továbbra is.

Hagyjuk Ibolykát. Jól látjuk, még mindig az a fontos, hogy a balhé minél nagyobb legyen, hogy Orbánt minél jobban utálják meg az emberek.

A választások azonban fényesen megmutatták, hogy ezzel fölösleges kísérletezni.

A szerző újságíró