Horváth K. József

Vélemény és vita

Karácsony a szamáron

NAPI KOMMENTÁR

Ha Petőfi örökbecsű versében a juhászt kicseréljük Karácsony nevével, akkor ugye úgy szól a vers parafrázisa, hogy „Megy Karácsony szamáron, / Földig ér a lába; / Nagy a legény, de nagyobb / Boldogtalansága.” A boldogtalanságot esetében nem a haldokló babája okozza, hanem az, hogy Vitézy Dávid elindult főpolgármester-jelöltnek.

Egy minap nyilvánosságra került hangfelvétel kapcsán ez esetben azon gondolkodik, hogy lapáttal fogja agyonverni. Szó szerint: „Én azon gondolkodom, hogy a Vitézyvel beszélek, ezt el kéne mondani, hogy ezt ő vállalja, akkor... akkor... én lapáttal fogjuk agyonverni” – mondja Karácsony.

Ez önmagában megdöbbentő, még ha az ominózus vélekedés ismerősi, baráti közösségben hangzott el, ahol az ember szabadabban fogalmaz, akkor is.

No, de ennyire szabadon?

Az agyonverés ugye halált jelent, amely azt jelentheti, hogy amennyiben Vitézy elindul, akkor ő gondolatban akár az életét és képes lenne „ellapátolni”. Pedig hát ennél jobb terepet nem is kaphatott volna, mint azt, hogy ott mérkőzzenek meg, ahol KariGeri négy és fél évig ügyködött. Ez kifejezetten magas labda lehetett volna számára. Persze csak akkor, ha csinált volna valamit. Nemcsak adósságot, bosszúságot, hazugságot. Ezeken kívül azonban Karácsony nem nagyon csinált mást.

Hogy mennyire nem, azt kevesen tudhatják olyan jól, mint éppen Vitézy Dávid. Ezért próbálja ellehetetleníteni, becsmérelni. Azt mondja rá: „Olyan szinten hiú, hogy ez elképesztő. Ezért gondolom azt, hogy szerintem nagyon rosszul fogja viselni ezt a kampányt. És lehet, hogy ezt az orrára kéne kötni, hogy nem akarom megzsarolni, de na, mi lapáttal fogjuk verni.” Karácsony azt mondta, ő hallható a felvételen, de most hallotta először ezeket, és szerinte az elhangzottak jelentősége „tízes skálán egyes”. Tudjuk jól, Karácsony számára általában érdektelenek azok a felvételek, amelyek rá nézve kellemetlen információkat tartalmaznak. Amikor például a Városháza eladása ügyében a vizsgáló bizottság a hangfelvételekről kérdezte, akkor ugye azt volt szíves mosolyogva kinyilatkoztatni, hogy ő lesz@rja, mi van a felvételeken.

Bárhonnan is közelítünk Karácsony felé, mindig ugyanoda lyukadunk ki. Nagyon rosszul áll a szénája.

Amikor például vitázott Vitézy Dáviddal, akkor is megsemmisítő vereséget szenvedett.

Vitézy Dávid például az ominózus vitán felidézte, hogy Karácsony öt éve szintén egy vitában azt ígérte, hogy minden önkormányzati épület akadálymentes lesz 2024-ig, s ha nem, akkor nem indul újra a választáson. Naná, hogy nem lett akadálymentes mind… Vitézy elmondta azt is, mindenki azt gondol a miniszterelnökről, amit akar, de kérdéses szerinte, hogy tényleg az-e Budapest érdeke, hogy a főváros vezetése gúnynevekkel illesse Orbán Viktort?

Vitézy rámutatott, Karácsony a főváros–vidék ellentétből is kiveszi a részét. Folyamatosan áldozatot játszik, panaszkodik és másokra mutogat. Ha a mostani balliberális városvezetés marad, akkor a következő öt évben se fog történni semmi.

Szóval e néhány elem felidézéséből is látszik, hogy Karácsony valóban kiütéses vereséget szenvedett ezen a vitán.

S akkor még nem beszéltünk egy szót sem arról, hogy a választáson kialakul 324 voksnyi különbség Karácsony javára és a mintegy 25 ezer érvénytelen szavazat, illetve ezek újraszámolása hogyan érintheti a főpolgármesteri címért folyó verseny eredményét.

Vitézy Dávidék érvelése szerint érvényesen szavaztak azok is, akik Szentkirályi Alexandra neve melletti rubrikába, valamint egy másik jelölt neve melletti rubrikába is ikszeltek, mert a fideszes jelölt nevét áthúzták, ezáltal úgy kell tekinteni, mintha egyáltalán – a rubrikával együtt – nem is szerepelt volna a szavazólapon.

Wintermantel Zsolt, főváros frakcióvezető: „Már a választás napján bemutattam, hogy nálunk, alig látható módon, félig kifogyó tűfilcekkel húzták ki Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapon, pedig máshol találtak rá jó és hatékony megoldást.”

Egy szó, mint száz, főhet a feje Karácsonynak, több ezer érvénytelennek nyilvánított szavazat esetében esélyes, hogy érvényes. Ergo, bukja a főpolgármesterséget.

Nagyon nem bánnám, ha az igazság fejében Karácsonynak nem maradna több cselekvési lehetősége, minthogy nagyot üt botjával a szamár fejére, és távozik a főpolgármesteri székből.

A szerző újságíró