Horváth K. József

Vélemény és vita

Komcsi tempó! Kár a benzinért!

NAPI KOMMENTÁR

A hatalom a népé – énekelték a színpadon boldogan, tapsolva, zászlót lengetve a baloldal politikusai Márki-Zay-jal, Szabó Tímeával, Kunhalmival az élen, elbábozva, mintha ők volnának a nép, és ők az esélyesek a néptől a legtöbb szavazat begyűjtésére és kormányalakításra. Aztán kiderült, hogy egy frászt. Minden idők legnagyobb választási vereségét szenvedték el. Mostanra az is kiderült, hogy már akkor sem a magyarok szavazatára számítottak, hanem a guruló dollárok népakarat-befolyásoló hatására. Arra, hogy a pénzeket feladó amerikaiak érdekében kormányozzák az országot, nem az itt élők javára.

Tehát eleve törvénytelenségre alapozták a választási szereplésüket, mert tisztában voltak vele, hogy bukásra vannak ítélve.

Most pedig a törvény szigora – az Állami Számvevőszék (ÁSZ) döntése révén – utolérte őket. A szervezet friss jelentéséből ugyanis kiderül: „...az ellenzéki összefogás pártjai, 261,23 millió forint, külföldről származó tiltott támogatást fogadtak el a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól. Ugyanezen mozgalom által elköltött 1 412,26 millió forint kampányfinanszírozásban betöltött szerepének tisztázásához a NAV megkeresésére volt szükség. Így a NAV-vizsgálat lezárultáig részjelentést adott ki az ÁSZ”. A kiszabott büntetést pedig az érintett pártoknak 15 napon belül be kell fizetni.

Nem meglepő, hogy a pártok kézzel-lábbal tiltakoznak a büntetés befizetése ellen. Ami önmagában nem lenne baj, de olyan képtelen érveket hoznak föl önmaguk védelmében, hogy a józan olvasónak kihullik a haja. A Momentum elnöke koncepciós eljárásról beszélt. Szerinte azért kaptak büntetést, mert az elmúlt napokban tüntetést szerveztek. Tetszik ezt érteni? Megsértették a törvényt, külföldről fogadtak el pénzt a választási győzelem megszerzése érdekében, több tízéves gyakorlatot rúgtak föl, a pártok ugyanis eddig ilyet nem csináltak. Ők meg a tüntetésre fogják, hogy ezt nem nézte jó szemmel az ÁSZ.

Gyöngyösi Márton közösségi oldalán putyinozással reagált. „– A putyini rendszert egyre nyilvánvalóbban mintának tekintő Orbán-rezsim nagyon megrogyhatott az elmúlt hetekben kirobbant kegyelmi botrányban Rogánék mérései alapján is, ha bosszúból szinte azonnali válaszlépésként bevetették az ellenzéki pártok ellen a kelet-európai novicsokot, az ÁSZ-büntetést.” Nem azt mondja, hogy ők bizony nem sértettek törvényt, mert tudja, hogy nagyon is sértettek. Helyette olyan politikai magyarázkodásba fog, amivel azt gondolja, hogy a magyar társadalmat Orbán ellen lehet hangolni. Szomorúan kell jeleznem, hogy ez a makutyi duma semmi ellen nem jó. A törvény előtt ugyanis felelni kell a törvénytelenség elkövetésért, nem szólva arról, hogy a magyarok röhögnek a putyinozáson, mert tudják, hogy az orosz kapcsolat biztosítja a magyaroknak az olcsó áramot és gázt. A legolcsóbbat Európában. Senki nem akar havonta 181 ezer forinttal több rezsit fizetni. És ezt Orbán járta ki. Aki putyinozik, az ezt akasztaná a magyarok nyakába, kedves Gyöngyösi Márton.

A szocialisták pedig ellehetetlenítésről beszéltek. Nekik sem jutott eszükbe, hogy a cselekményük simán törvénysértő. Faék egyszerűséggel az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan azt tudakolná az Állami Számvevőszék elnökétől, hogy szerinte betartotta-e a szervezet a függetlenségre vonatkozó követelményeket, amikor egy fideszes politikus által vezetett minisztérium állásfoglalása alapján osztotta ki az ellenzéki pártokra a büntetéseket.

A dolog azért borzasztóan primitív, mert bármilyen pártállású is legyen egy minisztériumi szakember, munkáját a jogszabályok alapján végzi. Pont. Az MSZP-nek nem kibúvókat kell keresnie, hanem fizetnie kell.

Gondolhattak volna akkor is a törvénytelenségre, amikor elkövették azt. De lehet, hogy bíztak abban, hogy győznek, és akkor nem érvényesítik magukkal szemben a vonatkozó jogszabályokat. Magyarán tesznek rá, mit ír elő a törvény. A népfelség alapján meghozott jogszabály. Azaz tesznek a demokráciára.

Kathi Attila az Állami Számvevőszék képviseletében kifejtette: „Az, amit a pártnak nem kellett befizetnie, mert a Mindenki Magyarországa Mozgalom kifizetett, az egyértelmű vagyoni előnyként jelenik meg. (…) Tulajdonképpen önmagában az, hogy a pártok a kampányhoz igénybe vették egy jogi személynek az egyébként vagyoni előnnyel járó támogatását, önmagában a tiltott pártfinanszírozás. Ez ténykérdés.”

Kunhalmiék pedig csak énekelni tudnak arról, hogy „a hatalom a népé.” Ők azt nem megnyerni, hanem kisajátítani akarják.

Igazi komcsi tempó.

A magyarok erre jót röhögnek, és azt mondják: kár a benzinért.

A szerző újságíró