Horváth K. József

Vélemény és vita

Így gyártják a hazugságot a baloldalon

NAPI KOMMENTÁR

Nemsokára Mátyás nap, amiről tudni, hogy a népi hiedelem szerint, ha talál jeget, akkor megtöri, ha nem talál, akkor csinál, vagyis hideghullám érkezik. Föld S. Péter baloldali publicista a politikába importálta ezt a Mátyás-napi hagyományt. Ő nem a meglévő hazugsággal babrál, nem azt akarja tisztába tenni, ahogy az egy józan hírmagyarázótól elvárható. Ő inkább gyártja a hazugságot. Ebből is látszik, ha a baloldal állna a kormányrúdhoz, akkor bizony hideghullám söpörne végig az országon.

Föld S. már többször tanújelét adta, hogy szeret összevissza beszélni. Most azonban mindenen túl lőtt, noha első ránézésre pusztán Orbán Viktort idézte. Az idézetnek úgy futott neki, hogy a miniszterelnököt minősítette, mondván zavaros választ adott a péntek reggeli interjú műsorvezetői kérdésére. Föld S. így „idézte” a miniszterelnököt az előző napi EU-csúcs eredményeivel kapcsolatban: „A mi pénzünk nem kerül Ukrajnába, de részt vállalunk az ukrán állam működéséhez szükséges költségekben.”

Nos, így ez valóban zavaros szöveg. Az vele a bökkenő, hogy Orbán Viktor nem szokott zavarosan fogalmazni. Sőt, Föld S. tovább is tudta fokozni a cifrára hímzett skandalumot, mert így folytatta: „Ha nem egy mikrofonállvány, hanem valódi újságíró ült volna a miniszterelnökkel szemben, biztosan megkérdezte volna, hogy akkor ezt most hogyan kell érteni. Ha a mi pénzünk nem kerül Ukrajnába, akkor hogyan vállalunk részt az ukrán állam működésében?”

Nem kellett sokáig kutatni, hogy kiderüljön, itt bizony ordas disznóságról van szó. Ha ugyanis azt a bizonyos idézetet, amelyet Föld S. a miniszterelnöknek tulajdonított, bemásolom az interjú szó szerinti leiratának keresőjébe, akkor a számítógép finom giling-galanggal figyelmeztet, hogy valami nem stimmel. Ilyen szöveget ugyanis a kereső nem talál a kormányfő szavaiban. Az ember gondolhat arra, hogy túl hosszú a mondat, s a gép agya sem káptalan, ezt már nem tudja követni. Megpróbáltam azonban egy másik mondattal próbára tenni a kereső képességeit, ami leginkább közel járt a Föld S. által idézettek tartalmához, s ami az eredetinél is hosszabb volt. Ezzel: „Azt az 50 milliárd eurót, amiről beszélünk, nem fegyverekre költik. Tehát nem ez az anyagi alapja a fegyverkezés támogatásának, de meg fogja akadályozni a csődbe ment ukrán állam összeomlását.” Láss csodát, a keresőmotor azonnal kijelölte sárgával a szöveget, igazolva, hogy ez bizony elhangzott az interjúban.

Ebben a helyzetben kollegiális viszony ide vagy oda, bűnpártolást követnék el, ha nem mondanám ki: Föld S. Péter nem mondott igazat, amikor Orbánt azzal vádolta, hogy zavaros választ adott a péntek reggeli interjúban felmerülő kérdésre. A zavaros válasz annyit jelent, hogy Orbán Viktor szerinte hazudott, amikor azt mondta, hogy a mi pénzünk nem kerül Ukrajnába, ennek ellenére részt vállalunk az ukrán állam működéséhez szükséges költségekben. S nem volt szívbajos akkor sem, amikor a műsorvezető kollégát mikrofonállványnak nevezte.

Itt tartunk Föld S. Hírklikken közreadott legutóbbi írásának elemzésével. Mint tudjuk, Föld S. humorista volt a pártállamban. Vakarhatják most a fejüket az egykori Ludas Matyi olvasói, akik akkor hitelesnek fogadták el a tréfacsináló publicista mindennapi munkásságát. Nagyszerű korrajzot ad ez arról, hogy az MSZP-hátterű Hírklikk milyen erkölcsi alapon készíti a portált.

Ezek után nem árt végigolvasni, hogyan jellemezte Orbán Viktor azt a bizonyos 50 milliárdos döntést a péntek reggeli rádióinterjúban.

„Nem szállítunk fegyvert, és nem adunk pénzt fegyverekért. Nagyon fontos, hogy amikor arról beszélünk, hogy Ukrajna 50 milliárd eurót kap, akkor ez nem a fegyverekre vonatkozik. Ez egy másik vita. Ez is megtörténik, de ez egy másik pénzügyi alap: orwelli nyelven »békelétesítménynek« hívják, és ide kell elhelyezni a pénzt, amelyből aztán fegyvereket küldenek Ukrajnába. Mi nem ezt csináljuk. Ennek növeléséről van szó, de erre nem tegnap került sor, és a következő napokban külügyminiszteri szinten foglalkoznak ezzel. Ezzel kapcsolatban is egyértelmű az álláspontunk: nem adunk pénzt fegyvervásárlásra és fegyverek Ukrajnába való bejuttatására, mert a béke pártján állunk. Azt az 50 milliárd eurót, amiről beszélünk, nem fegyverekre költik. Tehát nem ez az anyagi alapja a fegyverkezés támogatásának, de meg fogja akadályozni a csődbe ment ukrán állam összeomlását. Mert Ukrajna – az ukrán gazdaság – lényegében összeomlott. Az életfenntartásról van szó.”

Tiszta beszéd. Egyértelmű. Csak Föld S.-t ne hívjuk segítségül az értelmezéséhez. A Mátyás-napi potenciális hideghullám legyen riasztó minden szavazó számára júniusban.

A szerző szerkesztő