Akár többhavi fizetést is megkereshet rövid idő alatt az, aki halpucolónak jelentkezik egy cég karácsonyi halvásárára. Nem kell hozzá külön végzettség, nem kell tudni a pontyok ívási időszakáról, a harcsák ravasz zsákmányszerzési módszereiről vagy éppen a keszegek vonulási szokásairól, fő, hogy gyorsan járjon a kezében a bontókés. Az, hogy miként történik az alkalmassági vizsga, nem tudható, lehet, hogy egy compót kell másfél perc alatt kifilézni, de lehet, hogy elegendő, ha ügyesen tudjuk merítőhálóval kiemelni a tartályból a kecsegét. Egy szó mint száz, akinek nem büdös a munka, megtalálhatja most a számítását a halbizniszben. Annyi azonban biztos, az év halának megtisztelő címéért öldöklő küzdelemben harcba szálló réticsíkot, gardát és lapos keszeget nem kell konyhakészé tenni.