Horváth K. József

Vélemény és vita

A nemzeti konzultáció Kukorelly szerint hülyeség

NAPI KOMMENTÁR

„A nemzeti konzultáció jó eszköz, arra való, hogy föltegyük a nagyon komoly kérdéseket, most is van tíz-tizenegy komoly kérdés, és az embereknek adjunk lehetőséget arra, hogy elmondják a véleményüket. Ugye milliós nagyságrendben szoktak választ adni, ez létrehoz egy nagy támogatottságot a kormány mögött, és akkor a kormány magabiztosan és kellő erőpozícióból tárgyalhat Brüsszelben akkor is, ha orkánszerű ellenszélben kell ezt tennie” – jelentette ki Orbán Viktor rádióinterjújában. Kukorelly Endre író az ATV-ben lehülyeségezte a nemzeti konzultációt. Szerinte ez olyan, mint amikor apuci beszél a hülye gyerekével. Tényleg, kérdezhetünk vissza?

Orbán hozzátette: „És én érzek magunkban és magamban is képességet arra, hogyha van nagy támogatás, akkor orkánszerű ellenszélben is be tudom navigálni Magyarország hajóját abba a kikötőbe, ahol a magyarok érdekét meg lehet védeni.”

Kukorelly így reagált: „Mikor ezt meghallom, hogy nemzeti konzultáció, mindig elszomorodom egy kicsit. Ez olyan dolog, mintha apuci beszélne a hülye gyerekeivel. Tulajdonképpen a nép gyereknek van nézve ezekkel az álkérdésekkel, amelyek ezeken a nemzeti konzultációkon elhangzanak. Ezek az álkérdések valóban arra valók, hogy nem tudom mire pontosan. Tehát hogy valami legitimációs bázist jelenthetne. Igazából arról van szó, hogy az emberekben akkor lesz nagykorúságérzés a politikával kapcsolatban, ha nem ilyen gügyögéseket és nem ilyen álkérdéseket kapnak. Tényleg a kétosztatúság rendkívül nevetséges megnyilvánulása. Az egyik oldal is tudja, hogy ez hülyeség, de azért gyorsan kitölti. És pontosan tudják, hogy hülyeség.” (Sic!)

Az érzékeny lelkű Kukorelly Endre író nem szereti, ha bírálják. Őt egyedül valahogy nem szabad. Ő az az író, akinek dalból van az érzékeny lelke, az az író, aki olyan joviális, hogy kibillenthetetlen egyensúlyából megtartja a pártoktól való egyenlő távolságát. De amikor mégis politizálni állt (LMP), akkor persze nem független képviselő lesz, hanem baloldali, ahogy az érzései, a lelke diktálják. A Lehet Más a Politika szlogen jól hangzik, de bebizonyosodott, hogy nem lehet más. Eddig ugyanúgy gyurcsányisták voltak, mint a többi baloldali párt.

Kukorelly természetesen független/objektív. Mindezt úgy, hogy amennyiben a jobboldalon történik valami fogára való intézkedés, például nemzeti konzultáció, akkor ironizál, megpróbálja nevetségessé tenni, leapucizni esetünkben Orbán Viktort. Nem kimondva a nevet, mert ő egy finom úriembernek mutatja magát, csupán azt az intézményt próbálja nevetségessé tenni (kormány), amely arra szolgál, hogy általa a miniszterelnök tárgyalási pozícióit erősítse Brüsszelben a magyarok érdekében. Itt ugye nem egyetlen íróember sorsáról van szó, hanem milliókéról – amelyet egy komplexen gondolkodó író nagyon is képes – lenne – arra, hogy tisztán lásson. Feltéve, ha akarja.

Kukorelly ellenben inkább azt akarja, hogy aki az ő értelmezését hallgatja az ATV-ben, az gondolkodjon úgy, ahogy ő. Tekintse bagatellnek a dolgot, hogy az a remélt, minél kisebb szavazatszám révén megnehezítse a kormányfő dolgát. Ne érje el azt a célt, amellyel a magyarok életét boldogabbá lehet tenni.

Kukorellynek az sem tűnik föl, hogy a művelt Nyugaton nem gyakorolják a népszavazást. Egyszerűen azért, mert nem kíváncsiak az emberek véleményére. Tudják ugyanis, hogy az nem egyezik az övékével. Mert a hétköznapi emberek nem szeretik a migránsokat, utálják a gendert, gyűlölik a háborús szankciók miatt egekbe emelt energiaárakat. Ha valamit nevetségessé lehetne tenni, az bizony ez lenne. De ezt Nyugaton sem merik az emberek szóvá tenni, mert megnézhetik magukat.

Az író Kukorelly ezt zokszó nélkül tudomásul veszi, fittyet hányva a demokráciára mint nemzetközileg hangoztatott, csak éppen ritkán betartott alapértékre.

Kukorellynek eszébe sem jut e fonák magatartás bírálata, csak a valódi demokratikus eszközön, a nemzeti konzultáción köszörüli a nyelvét.

Nyilván ismeri Nemere István kijelentését, hogy „A kommunizmus két nagy ellensége a valóság és az igazság. Ezekkel soha, sehol nem bírta és nem bírja felvenni a harcot, előttük mindig kapitulál.”

Kukorelly – biztos, ami biztos alapon – a kommunizmusnak segít, szívből harcol a valóság és az igazság ellen. Hátha most megverik.

Ő tudja.

A szerző szerkesztő