Horváth K. József

Vélemény és vita

Addig mosolyogjatok, amíg van fogatok

NAPI KOMMENTÁR

Azt szokták mondani, addig mosolyogj, amíg vannak fogaid. Fogakkal még nem áll rosszul a DK, de mintha érezné a fogorvos szükségét. Egyszer azért mosolyog, mondjuk egyenesen: hazudik, mert van a Fletón sapka, más alkalommal meg azért mosolyog, tehát hazudik, mert nincs Ferin sapka. Teljesen mindegy, a lényeg az, hogy a Demokratikus Koalíció csak akkor hazudik, amikor megszólal. Az a döbbenetes, hogy mégis vannak követői.

Vannak olyan rajongók, akik akkor is éltetik Gyurcsányt, ha nyilvánvalóan nem mond igazat, és akkor is, ha nyilvánvalóan hazudik. Nem mondanám a választókra, hogy egyformán romlottak azzal a csapattal, amelyet fenntartás nélkül követnek, de ebből a gondolatmenetből ez következne. Sőt! Rosszabbat mondok. Akkor, ha ne adj isten a hazugságaik nyomán már kihullott minden foguk, s már mosolyogni sem merészelnek, bár kirívó pofátlanságuk okán tőlük még a fogatlan mosoly is kitelik, s valahogy mégis hatalomra kerülnének, akkor megnézhetnék magukat a támogatóik. Őket ugyanis ugyanúgy átvernék, mint a jobboldali szavazókat. Nem lehet ugyanis úgy kormányozni, hogy csak a társadalom egyik része járjon jól, míg a másik rosszul.

Hogy mi hozta ki belőlem ezt a gusztustalanságra építő fejtegetést?

Természetesen két DK-s korifeus – mindketten az árnyékkormány tagjai – kijelentései. Méghozzá ugyanabban a témában.

Dobrev Klára ugye azt mondta, hogy fogják emelni a béreket, legutóbb pedig Bodnár Zoltán beosztott árnyékminisztere tiltakozott a kormány tervezett béremelése ellen. Nem tudni, Klára mondta-e neki, hogy te Zoli, tedd már meg, hogy hülyét csinálsz belőlem, vagy Bodnár saját szakállára cselekedett.

Emlékeznek bizonyára, hogy Dobrev a nyáron óriásplakát-kampányt indított azzal a szöveggel, hogy „Orbán Viktor az árakat emeli, Dobrev Klára a béredet fogja emelni.” Alig telt el néhány hónap, megjelenik az ATV-ben Bodnár Zoltán, és azt mondja: „Ugye nem fejjel megyünk a falnak, nem azzal kezdjük, hogy csinálunk egy 15 százalékos reálbér-növekedést egy olyan inflációs helyzetben, amikor még mindig két számjegyű az infláció. Van ennek egy logikus, észszerű menetrendje, és ez az, amit a kormány nem nagyon akar betartani.”

Mindezt annak kapcsán volt szíves kidobolni, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábban elárulta: figyelembe véve a minimálbér-tárgyalásokat, 10–15 százalék közötti minimálbér-emelkedés látszik jövő év januártól. Ez a jelek szerint borzalmasan szíven üthette a Demokratikus Koalíciót. A végén ugyanis az történhet, hogy a júniusi választások előtt még inkább a Fidesz–KDNP felé billen a mérleg nyelve. Az őket nem zavarja, hogy a minimálbér-tárgyalásoknak most van itt az ideje, így a várhatóan kedvező megállapodásnak is.

A DK azonban sosem a munkára figyel, hanem a hatalomra, s aggódik, hogy a kedvező mértékű minimálbér-emelés rosszul jön számukra a választások előtt. Ezért küldte a nyilvánosság elé a sötét múltú Bodnárt, hogy kompromittálja a kormányt, ösztökélje arra, hogy ne emeljen minimálbért.

Az, hogy így éppen Dobrevet hazugozza le, azon a térfélen egy picit se számít. Nemcsak Mark Rutte holland miniszterelnököt nevezték el Teflonarcúnak, Gyurcsányékat is lehet ezen a néven emlegetni. Bodnár azt is hozzátette az ATV-ben: „lehet ezt csinálni, de hogy a vállalatok ki tudják-e majd ezt gazdálkodni, az egy másik kérdés. De ez ugye azt jelentené, hogy ha egy dinamikus, intenzív, reálbér-növekedésbe kezdenek az év elején, akkor annak az lesz az eredménye, hogy az infláció csökkentésének a mértéke még lassabb lesz”. Magyarán azzal riogatta az embereket, ha megemeli a minimálbért, akkor nem tudja a kormány jövőre alacsonyan tartani az inflációt.

De tudja, mondom nyugodt szívvel. Orbán Viktor ugyanis éppen a pénteki rádióinterjújában mondta, hogy „2023 legyen az infláció letörésének az éve, sikerülni fog, egyszámjegyű, tehát 10 százalék alatti inflációnk lesz az év végéig. A következő évben valahol 4-6, 5-6 százalék körül lesz, mondja a jegybank, neki van a legjobb előrejelző rendszere, ezért mi is arra hagyatkozunk. Szóval, ezt megcsináltuk, szerintem. A kérdés most nem ez. Már ezen túl vagyunk.”

Ehhez képest a DK-sok nem restek egymással szembe menni, egymásból hülyét csinálni. Csak azért, hogy Orbánt igyekezzenek mosolyogva lejáratni.

Ha a kedves olvasó azt veszi észre rajtuk, hogy egyre inkább fogatlanok, akkor pontosan fogja tudni, hogy mi az oka.

A szerző szerkesztő