Horváth K. József

Vélemény és vita

A sárga irigység szülte rosszindulat

NAPI KOMMENTÁR

„Ellenséget nem szándékosan szerzel. Gyakran az irigység teremti őket” – vallja Morgan Rice amerikai író. Amikor Komlódi Gábor ügyvéd, az ATV rendszeres megszólalója és Szerető Szabolcs, a hazai újságírás egyik legnagyobb köpönyegforgatója a minap kifejtette a csatorna Egyenes beszéd című műsorában, mennyire nem értenek egyet azzal úgy, ahogyan Orbán Viktor mondja, hogy meg kell tiltani a terrorszervezet melletti tüntetéseket, de végül megállapítják, egyébként morálisan ez az egyetlen normális intézkedés.

Ekkor bevillant az amerikai író gondolata az irigységről. Szinte látom, hogy az irigység sárgája elborítja őket, annyira idegesek attól, hogy hiába kerülgetik a forró kását, a végén igazat kell adniuk Orbánnak.

Tudjuk, a Hamász terrorszervezet melletti tüntetésről és annak a kormányzat általi megtiltásáról van szó, amelynek különös jelentőséged ad, hogy a Hamász a Harag napjára azt kérte, aki őket támogatja, azok tüntessenek. Tehát a terroristák támogatói tüntessenek, akik például támogatják a legutóbbi francia késes tanárgyilkosság és a hozzá hasonló bestiális bűncselekmények elkövetőit.

Komlódinak és Szeretőnek egyszerű lett volna a dolguk, csak annyit kellett volna mondaniuk, hogy így helyes, igaza van Orbánnak.

De ha az ATV-nek a helyzet egyértelmű tisztázása lett volna a célja, akkor nem ezt a két elkötelezetten baloldali érzelmű, de magukat függetlennek valló figurát hívja elemzőnek a műsorba.

Nézzük előbb, Orbán Viktor hogyan írja le a helyzetet. „Most a következő dolog az, ami megdöbbentő, és a vészcsengőt a mi fejünkben is meg kell hogy indítsa, hogy szimpátiatüntetések vannak a terroristák mellett egész Európában. Még Magyarországon is próbálkoztak, de, ugye, itt terrorszervezetek mellett szimpátiatüntetést nem lehet rendezni, mert az önmagában is terrorveszélyt jelentene a magyar polgárok számára, tehát ezt felejtsük el. Itt ennek most nincs itt ideje, nem is fogunk erre semmilyen engedélyt sem megadni, élni fogunk a törvények adta jogainkkal, mármint a kormányzat.”

És akkor jön Komlódi, a függetlennek mutatkozó jogász, aki nem mellesleg hosszú évek óta a zuglói önkormányzat alkalmazásában áll jogi szakértőként, nyilván nem kevés pénzért. Ezt mondja: „Nyilvánvalóan tüntetéseket betiltani jogszabályi keretek között lehet, nyilván nem a miniszterelnök dönt erről, hanem ugye ennek van egy törvényes útja. Kérdés, ha most ezt a gyülekezési törvény hatálya alatt akarta valaki ilyet tenni vagy sem. Nagy valószínűséggel nem azzal a céllal, hogy én most terrorista vagyok és szeretnék tüntetni e mellett a cél mellett, hanem a palesztinok támogatása mellett.” Szóval zagyvál, el akarja téríteni a fókuszt a terroristák melletti tüntetésről, amire a Hamász kérte a támogatóit.

Aztán jön a vérbalos, de alapvetően hivatásos köpönyegforgató Szerető, aki anno képes volt arra, hogy a Magyar Nemzetnél a G-nap idején lemondjon az állásáról, pár percig még kiállt Orbán mellett, majd visszament, hogy mégis inkább a baloldalt szolgáló Simicska szekerét tolja. Ő ezt mondta: „Nagyon remélem, hogy ennek a döntésnek megvan a jogi alapja, mert az nagyon szerencsétlen lenne, ha valami jogi huzavona alakulna itt e körül.”

Tisztában van vele Komlódi is és Szerető is, hogy megvan a jogi alapja, mégis jobban esik nekik a bizalmatlanság parazsát szítani, hátha lángba borul tőle Orbán és környezete.

És tisztában vannak azzal is, hogy Nyugat-Európában oka van annak, hogy nem tudják megakadályozni a terroristák melletti tüntetéseket. Orbán Viktor erről így beszél: „Nyugat-Európában számos helyen nem tudják megakadályozni a terror melletti szimpátiatüntetéseket. Ez azt jelenti, hogy Nyugat-Európában vannak emberek, akik helyeselnek, méghozzá úgy tűnik, hogy nagy számban, akik helyeselnek egyébként ilyen akciókat. És miután a migrációs válság idején nagy számban engedtek be ellenőrzés nélkül tömegeket a nyugat-európai országokba, most köztük ott vannak a Hamász megbízottjai is. És ez közvetlen, komoly kockázatot jelent minden nyugat-európai országnak. Ismét azt mondom: adjunk hálát a Jóistennek, hogy 2015-ben helyén volt az eszünk meg a szívünk is, és megépítettük mind a kerítést, mind pedig a jogi korlátokat, amelyekkel a migrációval együtt járó, szükségszerűen együtt járó terroristaveszélyt Magyarországtól távol tudtuk tartani.”

Ez az egyenes beszéd, kérem tisztelettel. Nem az, amit az ATV ilyen emberek megszólaltatásával annak mutat be. Ahol a tiszta beszéd helyett a jobboldal sikereire a sárga irigység szülte rosszindulat a válasz.

A szerző szerkesztő