Horváth K. József

Vélemény és vita

A Momentum és a kacsa

NAPI KOMMENTÁR

A momentumos főpolgármester-helyettes újabb förtelmes „okossága” kapcsán jutott eszembe a Moulin Rouge című film egyik mondata: „A szerelem hülyét csinál belőlünk: elcseréljük az egész életünket egyetlen boldog napért.” Azt nem tudni, hogy Kerpel-Fronius szerelmes-e, de hogy valami süsüt csinált belőle, az egészen biztos. Az idő a tanúja, hogy sajnos nem egyetlen napra.

Egyébiránt nem az a baj, hogy Kerpel-Fronius úgy mutatja be magát, mint aki nem százas, nagyobb probléma viszont, hogy ez az ember Budapest egyik magas beosztású vezetője. Szerencséjére a hülyeség nem olimpiai szám, de ha az is lenne, nincs az az induló, aki ebben a számban Karácsonyt le tudná előzni. Persze a második helyért is meg kell dolgozni, s a narancssárga és rózsaszín nadrágokat kedvelő Kerpel-Fronius ezt becsülettel meg is teszi.

Deák Dániel tette ki a Facebookjára azt a videót, amelyben Kerpel-Fronius bemutatja Csepel momentumos polgármester-jelöltjét, aki – határozott állítása szerint – le fogja győzni a fideszes városvezetést. A jelölt kissé viseltes barettsapkában állt a kamera elé, mintha olyan egyszerű ember akarna lenni, mint a csepeliek többsége. A szeme nem látszik, így a csepeliek nem látnak a lelkéig. Nem mintha túlságosan kíváncsiak lennének rá. Mint a videóból kiderült, Kerpel-Fronius sem nagyon látott el odáig, mert még a nevét se tudta rendesen.

Úgy kezdődik a film, hogy Kerpel-Fronius lelkesen üdvözli a nézőket, s mondja: „Köszöntök mindenkit. Itt állok Dukán Ferenc András barátommal.”

Hirtelen kínos csend, szünet, névjavítás és folytatás: „Dukán András Ferenccel”.

Dukán András Ferenc kényszeredetten nevet: „Semmi gond nincs.” Még szép, hogy nincs, a pártbéli főnöke volt képtelen megjegyezni a nevét, pedig nyilván napok óta erre az eseményre készült.

Kerpel-Fronius folytatja: „Három nevet kimondani elég bonyolult, és mi mindig csak Dukinak hívjuk magunk között. Szóval itt állunk Dukán András Ferenccel, a Momentum csepeli polgármesterjelöltjével, aki a jövő évi választásokon le fogja győzni a fideszes városvezetést.”

Hát így fut neki a választásoknak a Momentum Budapest XXI. kerületében.

Emlékezhetünk Kerpel-Fronius korábbi furcsa napjára is, amikor szintén süsüt csinált belőle a szerelem, vagy valami más. Ő tudja.

Az ATV-stúdiójában ült, Rónai Egon kérdezte a Városháza eladásával kapcsolatban. Karácsony Gergely helyetteseként Kerpel-Fronius volt a projekt egyik előterjesztője, de amikor Rónai Egon erről érdeklődött, a politikus valahogy „megfeledkezett” az ügyről.

Íme a rövidke párbeszéd:

„Rónai Egon: Ki volt az előterjesztő, arra emlékszik?

Kerpel-Fronius: Őőőő…. Azt hiszem, hogy részben én.

Rónai: De milyen érdekes azért ez így. Nem emlékszik rá?

Kerpel-Fronius: De!

Rónai: Hát akkor biztosan.”

Ez volt az az előterjesztés, amely egyebek között arról is szólt, hogy a főváros vezetésének szándéka lett volna az ingatlan értékesítése. Az egyenes válasz helyett hallgathattuk a sok őőőő hangot kigurgulázni a momentumos vezér torkán.

S csak azért, hogy lássuk, milyen bölcs a magyar választó, a Medián felmérése szerint nem véletlenül pontozza a bejutási küszöb alá a Momentumot a teljes választók tábora. De még a biztos szavazók szerint is csak 6 százalékot érnének el az EP-választáson.

És akkor még nem idéztük a nagyfőnök, Gelencsér Ferenc pártelnök parlamenti felszólalásának zseniális slusszpoénját. A szezonnyitón a momentumos eseménye emlékezetes marad. Gelencsér azután, hogy befejezte a beszédét, nem vette észre, hogy bekapcsolva maradt a mikrofonja. „Hú, ezt nagyon elb@sztam” – értékelte saját teljesítményét a mellette ülő képviselőtársának, miután leült.

Napokig rajta vigyorgott a teljes politikai közvélemény.

Befejezésül álljon itt még egy népi bölcsesség a Momentummal kapcsolatban: Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye.

A szerző szerkesztő